Σημαντικές ελαφρύνσεις που μπορούν να αλλάξουν την πραγματική οικονομία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην ανάγνωση των προγραμματικών του δηλώσεων. Αυτές είναι οι εξής:

* Ο φόρος στις επιχειρήσεις μειώνεται σε 20% σε δυο φάσεις. Το Σεπτέμβριο κατεβαίνει στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και για τα μερίσματα στο 5% από 10%.

* Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

* Καθιερώνεται έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για ενεργειακή αναβάθμιση.

* Ο πρώτος συντελεστής για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ θα πέσει από το 22% στο 9%. Μειώνεται σταδιακά ο ανώτατος συντελεστής. Καταργούνται σταδιακά η Εισφορά Αλληλεγγύης και το Τέλος Επιτηδεύματος.

* Κατά τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν από το 20% στο 15%.
Προϊόντα και υπηρεσίες θα κοστίσουν φθηνότερα καθώς οι συντελεστές ΦΠΑ θα καταλήξουν σταδιακά στο 11% και το 22%.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την πρώτη «ασυνέπεια» της κυβέρνησης σε ότι αφορά τις δεσμεύσεις που ανέλαβε προεκλογικά. Είχα υποσχεθεί ότι όλες οι φοροελαφρύνσεις θα ισχύσουν από το 2020 και θα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό.

«Σήμερα αθετώ τη δέσμευση. Σημαντικές μειώσεις των φόρων ξεκινούν από το 2019. Τα εκκαθαριστικά που θα λάβουν οι πολίτες για τον ΕΝΦΙΑ θα είναι μεσοσταθμικά 22% χαμηλότερα».

Συγκεκριμένα για μικρές ιδιοκτησίες η ανακούφιση θα είναι 30%. Ο φόρος για όλες τις μεσαίες ιδιοκτησίες κατά 20%. Οι μεγάλες με αντικειμενική αξία άνω του 1 εκατ. θα δουν μείωση 10%.

Στις 120 δόσεις για χρέη στην Εφορία η ελάχιστη δόση μειώνεται στα 20 ευρώ και το επιτόκιο κατεβαίνει στο 3% αντί για 5%. Διευρύνεται η ρύθμιση για τις επιχειρήσεις για βασική οφειλή 1 εκατ. ευρώ. Αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση θα είναι η τελευταία.

– Θεσπίζεται νέα πάγια ρύθμιση από 12 έως 24 δόσεις, για όσους έχουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των οφειλών τους στο δημόσιο.

Οι ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις και τον ΕΝΦΙΑ θα κατατεθεί ως νομοσχέδιο με τη μορφή του κατεπείγοντος την επόμενη εβδομάδα. Μετά τον Αύγουστο θα κατατεθεί το δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα