Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Ένα χρόνο νωρίτερα φέρνει ο πρωθυπουργός τις μειώσεις φόρων και άλλων μεταρρυθμίσεων

Με εκπλήξεις που κανένας δεν περίμενε και υλοποιήσεις σημαντικών προεκλογικών εξαγγελιών άνοιξε την ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Οι Έλληνες άνοιξαν παράθυρο σε μία νέα εποχή γιατί με την ψήφο τους δεν έκλεισαν απλά την πόρτα σε μία κυβέρνηση», σημείωσε ο πρωθυπουργός, στην πρώτη τοποθέτησή του στη Βουλή, και σημείωσε πως «εγώ και η κυβέρνησή μου θα ανταποκριθούμε σε αυτή την επιλογή. Δεν θα γυρίσουμε στις παλιές εποχές».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ο στόχος του είναι να δικαιώσει όλους τους πολίτες που τους εξέλεξαν κυβέρνηση και παράλληλα να πείσουν όσους δεν ήταν στο πλευρό τους. «Η σημαία μας για την Ελλάδα του 21ου αιώνα θα είναι ο νέος πατριωτισμός. Θα κοιτάμε λιγότερο Δεξία ή Αριστερά και περισσότερο μπροστά. Οι Έλληνες θέλουν ρήξη με το παρελθόν και μία κυβέρνηση που θα αποδεικνύει στην πράξη κι όχι στα λόγια ότι μπορεί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει πολιτικό αλλά και τεχνοκρατικό χαρακτήρα ενώ, μέσα σε λίγες ημέρες, πραγματοποίησε ό,τι άλλοι δεν κατάφεραν σε ολόκληρους μήνες. Στάθηκε δε, στα αποτελέσματα που παράγει η νέα κυβέρνηση και σχολίασε πως «η νέα κυβέρνηση είναι ομαδική και διαφανής και οι επιδόσεις της θα ελέγχονται διαρκώς για να τους παρακολουθεί ο πολίτης».

Ως πρώτα θετικά δείγματα γραφής ανέφερε τη στάση του κρατικού μηχανισμού απέναντι στην θεομηνία της Χαλκιδικής και τον σεισμό στην Αττική, την ανταπόκριση των αγορών στην αλλαγή της κυβέρνησης αλλά και το αίσθημα της ασφάλειας που σταδιακά επιστρέφει στο κέντρο της Αθήνας. Τόνισε ακόμη, ότι ο κυβερνητικός λόγος θα είναι απλός και λιτός και θα επιδιώκει τη δράση έναντι της θεωρίας σημειώνοντας πως αυτή την πρόθεσή του δείχνει και η σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Το δικαίωμα της υπογραφής επιστρέφει στους γενικούς διευθυντές, τους άξιους δημόσιους υπαλλήλους και η κυβέρνηση, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, θα αντιμετωπίσει την κομματοκρατία.

«Επιτυγχάνοντας τους στόχους του 2019 και του 2020 θα δρομολογήσουμε ένα πλάνο αλλαγών. Η λέξη κλειδί είναι η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα. Με ένα φιλόδοξο σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης. Ως Έλληνας πρωθυπουργός αρνούμαι να παραδεχτώ ότι δεν μπορούμε να βάλουμε εμείς οι ίδιοι σε τάξη τα του οίκου μας» τόνισε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει πως η νέα κυβέρνηση θα διεκδικήσει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτή η κίνηση, όπως είπε, θα φέρει ισχυρή ανάπτυξη και αλλαγή του παρανομαστή στο κλάσμα χρέος προς ΑΕΠ και θα πείσει τους πάντες ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. «Θα αποπληρώσουμε τα χρέη μας από το πλεόνασμα της ανάπτυξης και όχι από το υστέρημα της μεσαίας τάξης», είπε ο πρωθυπουργός.

ΟΙ 6 ΔΕΣΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε 6 δέσμες ενεργειών τις οποίες είχε θέσει ως άξονες ήδη από τη ΔΕΘ.

Ως πρώτη προτεραιότητα ανέφερε τη μικρότερη φορολογία. Ο φόρος στις επιχειρήσεις μειώνεται στο 20% σε δύο φάσεις. Τον Σεπτέμβριο θα ψηφιστεί η μείωση από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και για τα μερίσματα από το 10% στο 5%. Παράλληλα, αυξάνεται η φορολογική ευθύνη και διευρύνεται η φορολογική βάση. Εξάλλου, θα ανασταλεί ο ΦΠΑ στην Οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές ακινήτων και καθιερώνεται έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων. «Θα αθετήσω μία υπόσχεση. Είχα υποσχεθεί μείωση φόρων το 2020. Η μείωση θα ξεκινήσει το 2019. Πείτε το και κωλοτούμπα. Οι φορολογικές δηλώσεις για τον ΕΝΦΙΑ θα είναι μεσοσταθμικά 22% χαμηλότερα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, θα ακολουθήσουν στο βήμα οι πρώτοι έξι ομιλητές που θα οριστούν από τα κόμματα. Η διαδικασία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Δευτέρας με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Κατά τον Κανονισμό της Βουλής η πρώτη ημέρα περιορίζεται μόνο στην ομιλία του πρωθυπουργού, ωστόσο με την σύμφωνη γνώμη των κομμάτων ο κατάλογος των ομιλητών θα διευρυνθεί προκειμένου να δοθεί δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους βουλευτές να τοποθετηθούν.

Υπό αυτά τα δεδομένα, το Σάββατο μετά τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού θα υπάρξει, όπως όλα δείχνουν, παρέμβαση από τον Αλέξη Τσίπρα, γεγονός που θα πυροδοτήσει τον πρώτο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ πολιτικών αρχηγών. Η αντιπαράθεση αναμένεται να επικεντρωθεί στο ζήτημα της ΔΕΗ, στα οικονομικά της ΕΡΤ, την οικονομία και τις αλλαγές στην φορολογία, τα εργασιακά, τη Δικαιοσύνη και το πανεπιστημιακό άσυλο.

Λίγο πριν τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης και την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, για πρώτη φορά, ως πρωθυπουργού της χώρας έγινε και η ορκομωσία του Νίκου Δένδια ως βουλευτή. Ο κ. Δένδιας δεν είχε ορκιστεί βουλευτής καθώς, κατά τη διάρκεια της ορκομωσίας, απουσίαζε στο εξωτερικό για συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα