27 Απριλίου 2024
27 Απριλίου 2024

Καμία ελπίδα συμφωνίας στο αυριανό Eurogroup

από fimotro

Την ώρα που ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί αναγνωρίζει ότι η αυριανή σύνοδος του Euorogroup δεν προσφέρεται για αποφάσεις επί του ελληνικού ζητήματος και το θρίλερ των διαπραγματεύσεων θα κρατάει μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ετοιμάζεται να παρουσιάσει στους Ευρωπαίους ομολόγους του, τις ελληνικές προτάσεις για τα μέτρα της τριετίας 2018 – 2020 στο πλαίσιο του μηχανισμού αυξημένων εγγυήσεων που θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2019, εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Η κυβέρνηση θεωρεί πως μπορεί να υπερβεί το σκόπελο προτείνοντας παράταση του δημοσιονομικού κόφτη και για το 2019, αλλά και την περαιτέρω «εξειδίκευσή» του, ώστε να περιλαμβάνει τα μέτρα που θέλουν οι δανειστές και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς έχουν ως στόχο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, για να μπορέσει στη συνέχεια να οργανώσει η Αθήνα την είσοδό της στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Σε κάθε περίπτωση στο αυριανό Eurogroup δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές. Ωστόσο, θα καταβληθεί προσπάθεια για σύγκλιση απόψεων ενόψει του επομένου συμβουλίου που είναι προγραμματισμένο για τις 20 Φεβρουαρίου, το οποίο θεωρείται καθοριστικό για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Στην περίπτωση όμως που παρέλθει άκαρπο και το Eurogroup του Φεβρουαρίου τότε το ελληνικό ζήτημα θα μπει στο ψυγείο, καθώς θα ανοίγει ο εκλογικός κύκλος σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία.
Πρόκειται για ένα σενάριο το οποίο όσο και αν ακούγεται ακραίο εντούτοις υπάρχει πάνω στο τραπέζι και μάλιστα στοιχειώνει την κυβέρνηση που σήμερα συμπληρώνει δύο χρόνια στην εξουσία.
Το κλίμα στην αυριανή συνάντηση δεν αναμένεται να είναι φιλικό για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, που αναπόφευκτα θα μπει στη λογική των θεσμών και του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα.
Το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα θα απαιτήσει περαιτέρω διασφαλίσεις που περιλαμβάνουν σημαντική μείωση του αφορολόγητου, μείωση στις συντάξεις με την άμεση κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και ενδεχομένως αλλαγή και σε κάποιον ενδιάμεσο συντελεστή του ΦΠΑ.
Έτσι, όπως όλα δείχνουν, στα μέτρα ύψους 2,45 δισ. του 2016 και στα 2,5 δισ. ευρώ του 2017 θα έρθουν να προστεθούν και τα 4,5 δισ. ευρώ της τριετίας 2018 – 2020 για τα οποία το ΔΝΤ πιέζει να ψηφιστούν από τώρα και την κυβέρνηση, από την πλευρά της, να απορρίπτει το σενάριο αυτό, τουλάχιστον προς στιγμή.
Το Eurogroup της Πέμπτης θα είναι η αφετηρία και όχι το τέλος σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο Πιερ Μοσκοβισί.
«Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν θα ολοκληρώσουν την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πέμπτης, αλλά ελπίζουν ότι αυτό θα γίνει το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε ο Πιέρ Μοσκοβισί και κατέληξε: «Θα δούμε πώς μπορούμε να φθάσουμε σε μία γρήγορη ολοκλήρωση… αλλά είναι προφανές ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει την Πέμπτη».
H προσέγγισή μας για την Ελλάδα έχει αποτελέσματα, δήλωσε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Hong Kong Economic Times.
«Δημιουργήσαμε τον ESM, επειδή μπορεί να δίνει πολύ περισσότερα χρήματα από το ΔΝΤ σε χώρες της Ευρωζώνης που είναι σε πρόγραμμα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «η προσέγγισή μας για την παροχή δανείων διάσωσης έναντι της εφαρμογής οικονομικών μεταρρυθμίσεων είχε πολύ καλά αποτελέσματα στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Κύπρο. Η Ελλάδα είναι μία ειδική περίπτωση και απαιτεί περισσότερο χρόνο, αλλά η προσέγγισή μας έχει αποτελέσματα και σε αυτή».
«Ελλειψη εμπιστοσύνης»
«Η ελληνική κρίση από τη στιγμή που έπιασε πάτο, το καλοκαίρι του 2015, έχει εισέλθει σε φάση αποκλιμάκωσης» ανέφερε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ σε ομιλία του στις Βρυξέλλες σε εκδήλωση της βελγικής L’ Echo. «Έχουμε εισέλθει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με τις ελληνικές αρχές στο τρίτο πρόγραμμα. Η ανάπτυξη έχει επιστρέψει και η συνεργασία προχωρά, αν και όχι τόσο γρήγορα όσο πολλοί, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής κυβέρνησης, θα ήθελαν», σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα «έχει πιο θεμελιώδη προβλήματα, οικονομικά και θεσμικά» από τις υπόλοιπες χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα και πως «η εμπιστοσύνη εξακολουθεί να είναι ένα βασικό ζήτημα». Εξήγησε, δε, ότι ανα­φέρεται στην «εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών-μελών του ευρώ, αλλά και στην εμπιστοσύνη καταναλωτών και επενδυτών στη σταθερότητα της ελλη­νικής οικονομίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα