Τα δύο σενάρια για την αύξηση του κατώτατου μισθού

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Προσκλήσεις για να υποβάλουν προτάσεις σχετικά με το ύψος του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει για το 2021 και θα αποφασιστεί από την κυβέρνηση ως τα μέσα Ιουλίου αποστέλλει άμεσα σε κοινωνικούς εταίρους και επιστημονικούς φορείς ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης κάνοντας λόγο για διαμόρφωση του μισθού μέσα σε «θετικές εξελίξεις» μετά την πανδημία.

Ο βασικός μισθός των 650 ευρώ (μικτά) όπως και το κατώτατο ημερομίσθιο των 29,05 ευρώ θα είχαν αυξηθεί μέσα στο 2020 αν δεν ενέσκηπτε η λαίλαπα του κορωνοϊού, καθώς η προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης και μάλιστα διά στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ότι η αύξηση του μισθού θα κινείται σε ποσοστό διπλάσιο της αύξησης του ΑΕΠ. Η αύξηση που ακυρώθηκε λόγω πανδημίας το 2020 φαίνεται πως θα δοθεί το 2021, με το μισθό να προσεγγίζει στα επίπεδα των 700 ευρώ, εφόσον τηρηθεί η αναλογία του 1 προς 2, δηλαδή για κάθε μονάδα αύξησης του ΑΕΠ, ο μισθός θα έχει αύξηση δύο μονάδες. Ακόμη και με το «συντηρητικό σενάριο» για ανάπτυξη 3,5%, η αύξηση του μισθού κατά την προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης θα είναι κοντά στο 7%, και σε μια τέτοια περίπτωση ο μισθός θα αυξηθεί στα 696 ευρώ.

Διαδικασία

Η διαδικασία για το ύψος του μισθού έχει 5 στάδια:

  1. Μέσα στο τελευταίο 10ήμερο του Μαρτίου 2021, αποστολή προσκλήσεων σε επιστημονικούς φορείς των συνδικάτων, των εργοδοτών, τον ΟΑΕΔ, καθώς και την Τράπεζα της Ελλάδος για πορίσματα διαβούλευσης σχετικά με το ύψος του μισθού.
  2. Ως τις 30 Απριλίου 2021 υποβολή προτάσεων των φορέων στην Επιτροπή Διαβούλευσης.
  3. Ως τις 31 Μαΐου 2021 επεξεργασία και υποβολή των προτάσεων από την Επιτροπή Διαβούλευσης στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).
  4. Ως τις 30 Ιουνίου 2021 υποβολή κεντρικού πορίσματος από το ΚΕΠΕ στον υπουργό Εργασίας.
  5. Ως τις 15 Ιουλίου εισήγηση υπουργού και απόφαση κυβέρνησης για το ύψος του μισθού.

Σε σύγκριση με χώρες της ευρωζώνης που έχουν μηχανισμό καθορισμού κατώτατου μισθού, στην Ελλάδα οι μηνιαίες κατώτατες αποδοχές είναι στα 758,33 ευρώ (σε 12μηνη βάση με τα Δώρα), πιο κάτω από Μάλτα (784,68 ευρώ) και την Πορτογαλία (775,83 ευρώ) και πιο πάνω από Λιθουανία (642 ευρώ), Σλοβακία (623 ευρώ) και Λετονία (500 ευρώ.

Στον αντίποδα επτά χώρες της ευρωζώνης με μηχανισμό κατώτατου μισθού έχουν νομοθετημένο κατώτατο μισθό από 1.108,33 ευρώ στην Ισπανία, μέχρι 2.201,93 ευρώ στο Λουξεμβούργο. Σε πολλές χώρες μάλιστα δόθηκαν αυξήσεις για το 2020 και προβλέπονται και για το 2021.

Νέα κοινοτική οδηγία

Η απόφαση για τον κατώτατο μισθό έρχεται τη στιγμή που η Ευρώπη συζητά να εφαρμόσει μια νέα κοινοτική οδηγία για τον προσδιορισμό επαρκών κατώτατων μισθών στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός χθες στη Βουλή, από τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε., τα 6 (σκανδιναβικές χώρες, Αυστρία, Ιταλία και Κύπρος) δεν έχουν κατώτατο μισθό και από τα υπόλοιπα 21, οι 10 έχουν υψηλότερο κατώτατο μισθό από την Ελλάδα και άλλες 10 χαμηλότερο.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα