Πιο ισχυρή αντίδραση στην Covid-19 έχει το γυναικείο φύλο

από fimotro

Γιατί οι γυναίκες τα πάνε καλύτερα στον κορωνοϊό

Το ανοσοποιητικό σύστημα των γυναικών μπορεί να προκαλέσει πιο σωστές αντιδράσεις στον κορωνοϊό, σύμφωνα με μια μικρή μελέτη, που δίνει μια ιδέα στο γιατί η Covid-19 τείνει να είναι πιο σοβαρή στους άνδρες.

Σύμφωνα με το Reuters, μεταξύ 98 κυρίως ηλικιωμένων ενηλίκων που νοσηλεύτηκαν με ήπια ή μέτρια νόσο, οι γυναίκες συνολικά είχαν πιο «ισχυρές» και «συνεχείς» επιθέσεις στον ιό από τα Τ κύτταρα του ανοσοποιητικού τους συστήματος, ανέφεραν ερευνητές την Τετάρτη στο Nature. H μικρή απόκριση των Τ κυττάρων στους άνδρες συνδέθηκε με χειρότερα αποτελέσματα.

Υπήρχαν επίσης διαφορές φύλου στην παραγωγή μορίων σηματοδότησης -γνωστών ως χημειοκινών και κυτοκινών- που στρατολογούν ανοσοποιητικά κύτταρα σε περιοχές φλεγμονής. Κατά μέσο όρο, οι άνδρες είχαν υψηλότερα επίπεδα αυτών των μορίων, αλλά όταν οι γυναίκες είχαν επίσης υψηλά επίπεδα, είχαν την τάση να ανταποκρίνονται λίγο.

Τα ευρήματα παρέχουν μια σημαντική βάση για την ανάπτυξη μιας προσέγγισης με βάση το φύλο στη θεραπεία και τη φροντίδα ανδρών και γυναικών με Covid-19, ανέφεραν οι ερευνητές.

Οι ορμόνες μπορεί να βοηθούν στην επιβίωση των γυναικών

Ενώ οι γυναίκες έχουν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας Covid-19 από τους άνδρες, η διαφορά είναι πιο μικρή μεταξύ των ηλικιωμένων ανδρών και των γυναικών.

Τα επίπεδα της γυναικείας ορμόνης οιστραδιόλης -που είναι φυσικά υψηλότερα στις νεότερες γυναίκες- μπορεί να βοηθήσουν να εξηγηθεί αυτό το μοτίβο. Οι ερευνητές μελέτησαν ηλεκτρονικά αρχεία υγείας περίπου 37.000 γυναικών ασθενών με Covid-19 από 17 χώρες, συγκρίνοντας γυναίκες πριν και μετά την εμμηνόπαυση και λαμβάνοντας υπόψη τη χρήση οιστραδιόλης σε αντισυλληπτικά ή θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης.

Τα αντισυλληπτικά δεν συνδέθηκαν με καμία σημαντική επίδραση στον κίνδυνο θνησιμότητας από Covid-19. Ομως, μεταξύ των γυναικών άνω των 50 ετών, εκείνες που έκαναν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης με οιστραδιόλη είχαν δύο τρίτα χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από τον κορωνοϊό σε σύγκριση με όσες δεν έκαναν τη θεραπεία, σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η ορμονική υποκατάσταση έχει ως αποτέλεσμα μειωμένο κίνδυνο. Στην έκθεσή τους που δημοσιεύτηκε στο medRxiv τη Δευτέρα, οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι οι ορμόνες μπορεί να έχουν παρενέργειες και ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να αρχίσουν να τις χρησιμοποιούν μόνες τους. Οι ερευνητές ζητούν μεγάλες δοκιμές για να εξετάσουν αν η θεραπεία με οιστραδιόλη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου θανάτου των ηλικιωμένων γυναικών από Covid-19.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα