Νέες απειλές Τραμπ για δασμούς κατά της Κίνας

από fimotro

Νέα επίθεση εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ εναντίον της Κίνας, υποστηρίζοντας ότι έχει δει «ισχυρά στοιχεία» ότι η Covid-19 προέρχεται από ένα εργαστήριο στην Ουχάν.

Ερωτηθείς αν έχει δει πληροφορίες που του έδωσαν «ισχυρό βαθμό πίστης» ότι ο κορωνοϊός ξεκίνησε από το Ινστιτούτο Βιολογίας στην Κίνα απάντησε: «ναι έχω δει». Πιεζόμενος να εξηγήσει περαιτέρω απάντησε: «Δεν μου επιτρέπεται να σας το πω αυτό».

Στην ίδια συνέντευξη ωστόσο, ο πλανητάρχης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ακόμα ερευνά την πηγή του ιού με σχόλια που εν μέρει υποσκάπτουν την πίστη του για τα στοιχεία που είδε, γράφουν οι Financial Times. «Ψάχνουμε το από πού προήλθε ακριβώς, από ποιον και πως συνέβη», δήλωσε, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα θα έρθουν σύντομα.

Επιστήμονες που μελετούν το θέμα υποστηρίζουν ότι πιθανότατα ο κορωνοϊός προέρχεται από τις νυχτερίδες και πέρασε στον άνθρωπο μέσω ενός ζώου-κομιστή. Δεν απέκλεισαν ένα εργαστηριακό ατύχημα αλλά πιστεύουν ότι είναι απίθανο. Η Κίνα έχει αρνηθεί ότι ο ιός προήλθε από εργαστήριο.

Ο Ντ. Τραμπ ρωτήθηκε και για δημοσίευμα της Washington Post ότι εξετάζει την ακύρωση του αμερικανικού χρέους που διακρατεί η Κίνα ως τιμωρία για την διαχείριση της πανδημίας. Τόνισε ότι δεν το θεωρεί έξυπνη προσέγγιση για την αντιμετώπιση του θέματος εξαιτίας των συνεπειών που θα έχει αυτό στο δολάριο. «Όταν αρχίζεις να παίζεις αυτό το παιχνίδι στην πραγματικότητα πληγώνεις την ιερότητα, τη σημασία του καλύτερου νομίσματος στον κόσμο», τόνισε. «Μπορούμε να το κάνουμε με άλλους τρόπους. Μπορούμε να το κάνουμε με δασμούς. Μπορούμε με άλλους τρόπους πέραν από αυτό χωρίς να παίξουμε αυτό το παιχνίδι. Είναι σκληρό παιχνίδι».

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι δηλώσεις Τραμπ έγιναν παρότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο νέος κορονοϊός «δεν δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο, ούτε έχει τροποποιηθεί γενετικά».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών (ODNI) των ΗΠΑ τονίζεται ότι ακόμη καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να καθοριστεί «αν η επιδημία ξεκίνησε από μια επαφή με προσβεβλημένα ζώα ή αν ήταν το αποτέλεσμα ενός ατυχήματος σε εργαστήριο στην Ουχάν», την πόλη της Κίνας όπου εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα, στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα