Επιστήμονες: Δυο χρόνια θα κρατήσει η πανδημία

από fimotro

Οι κυβερνήσεις πρέπει να προετοιμάσουν τους πολίτες για επιστροφή του ιού κατά κύματα έως το 2022

Η πανδημία του κορωνοϊού θα κρατήσει πιθανότατα δυο χρόνια και δεν θα ελεγχθεί πριν τα 2/3 του πληθυσμού αποκτήσουν ανοσία, υποστηρίζει ομάδα επιστημόνων.

Εξαιτίας της ικανότητας του ιού να μεταδίδεται από ανθρώπους που δεν εμφανίζουν συμπτώματα, είναι δυσκολότερο να ελέγχει από τη γρίπη, που έχει προκαλέσει τις περισσότερες πανδημίες της πρόσφατης ιστορίας. Σύμφωνα με την έκθεση του Center for Infectious Disease Research and Policy του πανεπιστημίου της Μινεσότα. Οι μολυσμένοι, μάλιστα, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι περισσότερο μεταδοτικοί πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα, υποστηρίζεται.

Αφότου τα lockdown έκλεισαν στα σπίτια τους δισεκατομμύρια ανθρώπους, οι κυβερνήσεις προσπαθούν τώρα προσεκτικά να επανεκκινήσουν την οικονομία. Η πανδημία, όμως, πιθανότατα θα συνεχιστεί κατά κύματα και θα μπορούσε να κρατήσει πέραν του 2022, γράφουν οι επιστήμονες.

«Τα μηνύματα των κρατικών αξιωματούχων θα πρέπει να περιλαμβάνουν τη λογική ότι αυτή η πανδημία δεν θα τελειώσει σύντομα», λένε «και οι άνθρωποι θα πρέπει να προετοιμάζονται για πιθανές περιοδικές εξάρσεις της ασθένειας την επόμενη διετία».

Γίνεται τεράστια προσπάθεια να παρασκευαστεί εμβόλιο που ίσως είναι διαθέσιμο σε μικρές ποσότητες ακόμα και φέτος. Ενώ μεγάλες ποσότητες του εμβολίου κατά της πανδημίας γρίπης το 2009-10 δεν έγιναν διαθέσιμες παρά μόνο μετά την κορύφωση στις ΗΠΑ, μια μελέτη υποστηρίζει ότι κατάφεραν να αποτρέψουν έως και 1,5 εκατομμύρια μεταδόσεις και 500 θανάτους μόνο στη συγκεκριμένη χώρα, αναφέρει η έκθεση.

Μπορείτε να διαβάσετε όλη την έκθεση του Πανεπιστημίου της Μινεσότα εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα