Σταδίου 47: Ποιο ήταν το νεοκλασικό κτήριο που ξέσπασε πυρκαγιά

από fimotro

Άμεση σύνδεση με την ιστορία του νεότερου ελληνικού κράτους έχει το νεοκλασικό επί της Σταδίου 47, όπου ξέσπασε πυρκαγιά σήμερα το πρωί.

Αν και είχε εγκαταλειφθεί, λόγω των μεγάλων του προβλημάτων, το κτήριο ήταν το σπίτι του ευεργέτη των εικαστικών τεχνών στην Ελλάδα, Αλέξανδρου Σούτσου, η συλλογή του οποίου βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη ήδη από το 1900.

«Το νεοκλασικό κτήριο, επί της Σταδίου 47, συνδέεται άμεσα με την ιστορία του νεότερου ελληνικού κράτους. Είναι η οικία στην οποία διέμενε ο Αλέξανδρος Σούτσος, ευεργέτης των εικαστικών τεχνών, στην Ελλάδα. Το 1896 ο νομικός και φιλότεχνος Αλέξανδρος Σούτσος άφησε με τη διαθήκη του τη συλλογή του και όλη την περιουσία του στο κράτος για να δημιουργηθεί το “Μουσείο Καλών Τεχνών”. Η συλλογή του Αλέξανδρου Σούτσου πέρασε στην Εθνική Πινακοθήκη το 1900, με την έναρξη της λειτουργίας της. Αριθμεί σε περισσότερα από 100 έργα, αλλά και πολλά προσωπικά του αντικείμενα», ανέφερε σε δήλωσή της η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Το κτήριο παρουσίασε πολύ μεγάλα προβλήματα ήδη εδώ και δεκαετίες. Γι’ αυτό σταδιακά εγκαταλείφθηκε κάθε χρήση του.

Κλιμάκιο θα διενεργήσει αυτοψία, ενώ δρομολογούνται διαδικασίες αποκατάστασης

Όπως ανέφερε η κυρία Μενδώνη, «η τέως υπουργός Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου είχε δηλώσει την πρόθεσή της να στεγαστεί εκεί το Θεατρικό Μουσείο. Εξαιτίας του υψηλού κόστους των μελετών, αλλά και του ίδιου έργου της αποκατάστασης του κτηρίου δεν υπήρξε συνέχεια.

Με αυτή την καταστροφή επιβαρύνεται έτι μάλλον η εικόνα της Σταδίου που αποτελεί έναν από τους κυρίους άξονες του κέντρου της Αθήνας. Σήμερα το πρωί έδωσα στη Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων τις σχετικές οδηγίες προκειμένου, μόλις επιτρέψει η Πυροσβεστική την είσοδο, κλιμάκιο μηχανικών του ΥΠΠΟΑ να διενεργήσει αυτοψία για να ληφθούν αμέσως τα αναγκαία σωστικά μέτρα προστασίας των διερχομένων και του κτηρίου».

Παράλληλα, ανέφερε, το υπουργείο, σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη, ξεκινά αμέσως τις διαδικασίες για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών, ώστε το έργο της αποκατάστασης του κτηρίου να είναι ώριμο για ένταξη στη χρηματοδοτική περίοδο 2021-27. «Έστω και με καθυστέρηση η Πολιτεία θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της στη μνήμη του ευεργέτη χορηγού, αλλά και στην πόλη της Αθήνας, η οποία έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πρόσφατη κρίση», κατέληξε η κυρία Μενδώνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα