Κίνδυνος απομόνωσης της Σουηδία λόγω των μαζικών κρουσμάτων

από fimotro

Δανία, Φινλανδία και Νορβηγία εξετάζουν αν θα διατηρήσουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στη Σουηδία και αν θα τους χαλαρώσουν προς άλλες χώρες, καθώς βλέπουν την υψηλή θνησιμότητα στη γειτονική τους σκανδιναβική χώρα.

Η Σουηδία έχει το υψηλότερο κατά κεφαλή ποσοστό θνησιμότητας, σύμφωνα με δείκτη των Financial Times, που χρησιμοποιεί επταήμερο κυλιόμενο μέσο όρο θανάτων. Εχει ξεπεράσει το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και το Βέλγιο τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με τον Frode Forland, ειδικό διευθυντή μολυσματικών ασθενειών στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, τα κλειστά σύνορα έχουν μία «συγκεκριμένη λογική όσον αφορά τις μολυσματικές ασθένειες», όταν παραμένει η μεγάλη διαφορά στα ποσοστά μολύνσεων μεταξύ χωρών. «Η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική τώρα μεταξύ Νορβηγίας και Σουηδίας», είπε.

Μέχρι την Τρίτη, 3.743 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από Covid-19 στη Σουηδία, μία χώρα με πληθυσμό 10 εκατομμυρίων.  Η Δανία, η Φινλανδία και η Νορβηγία – που η καθεμία έχει περίπου 5 εκατομμύρια κατοίκους – καταγράφουν 551, 233 και 300 θανάτους, αντίστοιχα. Οι σουηδικές αρχές ισχυρίστηκαν ότι το lockdown και τα κλειστά σύνορα θα αποφέρουν σχετικά λίγα οφέλη, με υψηλό κόστος για τη δημόσια υγεία και την οικονομία.

Η πολύ αμφιλεγόμενη απόκριση της Σουηδίας στην Covid-19 άφησε μεγάλο μέρος της οικονομίας ανοιχτό. Ακόμα κι έτσι, η χώρα κατευθύνεται τώρα προς τη χειρότερη ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Σκανδιναβίας θα έχει ύφεση 7% φέτος, δήλωσε την Τρίτη η υπουργός Οικονομικών Magdalena Andersson. Παράλληλα, το γραφείο του χρέους αποκάλυψε αύξηση-ρεκόρ, κατά 30 φορές, του δανεισμού για την κάλυψη έκτακτων δαπανών εν μέσω ρεκόρ απωλειών θέσεων εργασίας. Μια άλλη έρευνα έδειξε ότι το 40% των επιχειρήσεων στον τομέα των υπηρεσιών της Σουηδίας φοβούνται πλέον την πτώχευση.

Υπήρξαν πολλές αντιδράσεις για το αμφιλεγόμενο μοντέλο της Σουηδίας όσον αφορά την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού. Αν και η χώρα έχει σημαντικά περισσότερους θανάτους Covid-19 από τους σκανδιναβικούς γείτονές της, ορισμένοι θεωρούν ότι μπορεί τουλάχιστον να έχει λιγότερες οικονομικές επιπτώσεις. Ωστόσο, τα τελευταία δεδομένα αμφισβητούν αυτήν την άποψη.

Η υπουργός είπε ότι η χώρα της αντιμετωπίζει πλέον «μια πολύ βαθιά οικονομική κρίση». Σημείωσε επίσης ότι «η βαθιά ύφεση της οικονομίας συμβαίνει πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε».

Ο Marten Bjellerup, επικεφαλής οικονομολόγος στο γραφείο χρέους στη Στοκχόλμη, πιστεύει ότι η Σουηδία θα είναι «κάπως καλύτερη» από άλλες χώρες, αλλά αναγωνρίζει ότι «η διαφορά είναι οριακή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα