Έλληνας καθηγητής: Ποιοι θα χρειαστούν και πέμπτη δόση

από fimotro

Οι ηλικίες που θα πρέπει να εοβλιαστούν

Για την πορεία της μετάλλαξης Όμικρον στον κόσμο και στην Ελλάδα μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Johns Hopkins, Παναγής Γαλιατσάτος που μίλησε και για πέμπτη δόση εμβολίου.

Συγκεκριμένα μιλώντας στο MEGA για την πορεία της πανδημίας και τα εμβόλια τόνισε:

«Σε μερικές πολιτείες που είχαν την Όμικρον στην αρχή βλέπουμε ότι κατεβαίνουν τα νούμερα, στην Ελλάδα όπως και εδώ στην Βαλτιμόρη είναι υψηλά. Η Όμικρον ήρθε και πιστεύουμε θα φύγει γρήγορα. Στη Βαλτιμόρη, η Δέλτα μέχρι αρχές Δεκεμβρίου ήταν η πιο σοβαρή παραλλαγή, τώρα το 90% είναι Όμικρον», τόνισε.

Μπορεί να νοσήσει κάποιος ξανά;

«Γενικά στη φύση, υπάρχουν και άλλοι τύποι κορονοϊών που μοιάζουν σαν ένα απλό κρύωμα, ωστόσο καλύτερα είναι να πάρουμε από τα εμβόλια τα αντισώματα, παρά αυτά που αναπτύσσονται με την φυσική ανοσία, ακριβώς επειδή αντιμετωπίζουν έναν αδύναμο ιό», υπογράμμισε ο κ. Γαλιατσάτος.

«Αν γνωρίσουμε έναν αδύναμο ιό φτιάχνουμε αντισώματα για λίγο καιρό, γιατί ο οργανισμός αντιμετωπίζει κάτι αδύναμο, μπορεί όμως αυτό να αλλάξει γιατί άνθρωποι κόλλησαν την μετάλλαξη και πρέπει εκ νέου να αναπτύξουν αντισώματα. Μετά την πανδημία, θα μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό, και τα παιδιά και οι δάσκαλοι μαθαίνουν πλέον, και πώς να χρησιμοποιούν σωστά τη μάσκα αλλά να τηρούν και τα μέτρα. Μη ξεχνάμε ότι από εδώ και πέρα θα έχουμε και φάρμακα για τον κορονοϊό και αυτό είναι σημαντικό», συμπλήρωσε.

Η πέμπτη δόση

«Πιστεύω ότι άλλη μία δόση θα την χρειαστούμε αρχικά για τους άνω των 60 ετών. Στο Ισραήλ έγινε μία έρευνα για την 5η δόση στους 5 μήνες. Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ακόμη. Μέχρι στιγμής, δεν πιστεύω ότι θα βρούμε μία παραλλαγή του ιού που θα πρέπει να βρούμε καινούριο εμβόλιο να το αντιμετωπίσουμε», είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Johns Hopkins.

«Άλλοι ιοί που είχαν εμφανιστεί στον κόσμο, για παράδειγμα η ευλογιά, χρειάστηκαν πολλές δόσεις για να αντιμετωπιστεί. Όσο αφορά στον κορονοϊό, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν αλλά να τον περιορίσουμε σαν ένα κρύωμα. Ίσως για τα επόμενα 5 χρόνια μετά το τέλος της πανδημίας, να πρέπει να κάνουμε μία ή δύο δόσεις ετησίως μέχρι να το περιορίσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γαλιατσάτος.

«Ο κορονοϊός προσβάλλει περισσότερο τα νεαρά άτομα, ωστόσο σε πολλά άτομα, είναι μακράς διάρκειας. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να προσέξουν οι νέοι, γιατί οι επιπτώσεις του «long covid» είναι σοβαρότερες από κάποιον που το περνάει ήπια και είναι εμβολιασμένος», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Γαλιατσάτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα