ΧΑ: Θετικό πρόσημο με οδηγούς τράπεζες και ΔΕΗ

από Philippos

Σήμανε ώρα αντίδρασης στην αγορά; Με τα ξένα χρηματιστήρια να γυρίζουν στο κόκκινο πάλι και το Χρηματιστήριο Αθηνών να κλείνει με κέρδη, είναι νωρίς να ειπωθεί κάτι τέτοιο, αν και η πρόθεση για απομάκρυνση πέρα και πάνω από τις 800 μονάδες, είναι εμφανής. Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε στις 815,32 μονάδες με άνοδο 1,14%, επίπεδα τα οποία έχει να δει από τον περασμένο μήνα, τον Ιούνιο και συγκεκριμένα από τις 29/6. Μοχλό τής ανόδου της αγοράς απετέλεσε το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις μετοχές της ΔΕΗ και των τραπεζών. Αυξημένος ήταν και ο τζίρος με την αξία των συναλλαγών στα 53,44 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 23.178.716 μετοχές.

Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα σχολιάζουν οι αναλυτές, καθώς το επόμενο διάστημα αναμένεται να μονοπωλήσουν οι ενεργειακές εξελίξεις, νομισματικές, αλλά και τα αποτελέσματα αφού από το τέλος Ιουλίου οι εισηγμένες, τράπεζες και blue chips θα ανακοινώσουν τα μεγέθη του β’ 3μήνου. Σε κάθε περίπτωση, την Πέμπτη θα φανούν οι προθέσεις των Ρώσων οπότε και είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν, δήθεν, οι εργασίες συντήρησης του αγωγού Nord Stream 1.

Στο μεταξύ, η προσοχή των αγορών είναι στραμμένη στην Ιταλία, καθώς ο Ιταλός πρωθυπουργός Mάριο Ντράγκι, δεν παραιτήθηκε αλλά απηύθυνε έκκληση για ένα νέο «σύμφωνο» εμπιστοσύνης, προκειμένου να σχηματίσει εκ νέου κυβέρνηση, αναμένοντας την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και στα δύο σώματα του ιταλικού κοινοβουλίου, σήμερα στην Γερουσία και αύριο στην Βουλή.

Αυτό σημαίνει μία μέρα πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, η οποία θα ανακοινώσει την πολιτική της για τα επιτόκια αλλά και στο νέο εργαλείο αντιμετώπισης της κρίσης στα ομόλογα. Οι αγορές αναμένουν την αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία, ενώ εξετάζεται και η αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης μετά την έκρηξη του πληθωρισμού του Ιουνίου στο 8,6%. Την ερχόμενη εβδομάδα στις 26 – 27/7 συνεδριάζει η Fed, για να ανακοινώσει το ύψος της επόμενης αύξησης των επιτοκίων της, ενώ το +9,1% του Ιουνίου στις ΗΠΑ προεξοφλεί την αύξηση κατά 75 μ.β. ή και στις 100 μ.β. από τη Federal στις ΗΠΑ στο τέλος του μήνα.

Η κίνηση στη ΔΕΗ
Ενδιαφέρουσα η κίνηση που βγήκε στη ΔΕΗ, καθώς η είδηση για επανεκκίνηση του Nord Stream 1 μειώνει τις ανησυχίες των επενδυτών με τη μετοχή να κλείνει στα 5,45 ευρώ.

Ο όγκος των συναλλαγών ξεπέρασε τις 700 χιλιάδες κομμάτια και η αποτίμηση της επιχείρησης επέστρεψε και πάλι πάνω από τα 2 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως η αγορά περιμένει την έκτακτη γενική συνέλευση στις 3/8 για την έγκριση του νέου προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών.

Σημειώνεται επίσης πως πρόσφατα ο Γιώργος Στάσσης, CEO της ΔΕΗ είχε αναφέρει πως αν διακοπεί η ροή του φυσικού αερίου της Ρωσίας θα παρατηρηθεί άνοδος των τιμών.

ΧΑ: Η εικόνα στο ταμπλό
Οι «αδικημένες» τραπεζικές μετοχές του ταμπλό, Alpha και Πειραιώς έκαναν κίνηση αντίδρασης την Τετάρτη, με την Alpha στο +4% με 5,6 εκατ. τεμάχια και την Πειραιώς στο +5,6% με 2,27 εκατ. τεμάχια. Σημαντικά επέδρασε η έκθεση της S&P που βελτιώνει το outlook του κλάδου από σταθερό σε θετικό, θεωρώντας ότι οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια. Πάνω από τα 2,92 ευρώ η ΕΤΕ με κέρδη 2,4% και 1,5 εκατ. τεμάχια, ενώ νωχελική ήταν η κίνηση στην Eurobank που διατήρησε τα 79 λεπτά με 6 εκατ. τεμάχια.

Από εκεί και πέρα αντίδραση 3,6% για την Μυτιληναίος με 364 χιλιάδες κομμάτια (πήγε και στα 13,69), στα 17,46 η ΜΟΗ με άνοδο 1,5% και 283 χιλιάδες κομμάτια, πάνω από 15 τα κέρδη για την ΕΥΔΑΠ και σούπερ κέρδη 4,3% για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 9,47 ευρώ και φήμες για πώληση της Τέρνα Ενεργειακή, με το deal να είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθεί.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 1,38%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,34%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της ΔΕΗ (+6,86%), της Πειραιώς (+5,64%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+4,30%) και της Alpha Bank (+4,16%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Elvalhalcor (-3,51%), της Σαράντης (-1,45%) και της Coca Cola HBC (-1,14%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (+3,58%), των Βιομηχανικών Προϊόντων (+2,58%) και των Τραπεζών (+2,36%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (-1,41%), της Τεχνολογίας (-1,41%) και των Τροφίμων (-1,09%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Alpha Bank διακινώντας 6.007.973 και 5.606.042 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν ο ΟΤΕ με 6,841 εκατ. ευρώ και η Μυτιληναίος με 4,957 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν 74 μετοχές, 44 πτωτικά και 16 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: ΚΡΕΚΑ +20,00% και Εβροφάρμα +6,96%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Fieratex -7,55% και SATO -7,14%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα