ΧΑ: Οι μετοχές που άλλαξαν το κλίμα – Άγγιξε τις 980 μονάδες ο ΓΔ

από Philippos

Στα υψηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα έκλεισε ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, δίνοντας την εντύπωση ότι θέλει να καλύψει το κενό που δημιούργησε η διόρθωση της Πέμπτης. Η αγορά κέρδισε 1,17% την Παρασκευή, κλείνοντας στις 979,06 μονάδες με άνοδο 5,3% από την αρχή της χρονιάς και πληθώρα μετοχών πλέον σε πολυετή ή ιστορικά υψηλά.

Με συναλλαγές πάνω από τα 77 εκατ. ευρώ, όλα δείχνουν ότι οι επενδυτές επιστρέφουν μετά το σύντομο profit taking, το οποίο έδωσε δυνατότητα για τοποθετήσεις σε καλύτερες αποτιμήσεις. Από την Δευτέρα και μέχρι τις 30 Ιανουαρίου, η MSCI θα επιλέξει δύο τυχαίες ημερομηνίες για ελέγξει την κεφαλαιοποίηση των blue chips, με τις Πειραιώς και Μότορ Όιλ να θεωρείται ότι έχουν αρκετές πιθανότητες ένταξης από την 1η Μαρτίου.

Οι μετοχές που άλλαξαν το κλίμα
Η μετοχή που έκανε την έκπληξη την Παρασκευή ήταν αυτή της Ελλάκτωρ κλείνοντας σε υψηλά 8 ετών στο 2,30 ευρώ και σούπερ άνοδο 12,47%, με τις φήμες στην αγορά να δίνουν και να παίρνουν. Πηγές στη διοίκηση πάντως, κάνουν λόγο για βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων στα αποτελέσματα έτους που θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες. Ταυτοχρόνως, άλλες πληροφορίες θέλουν συμμαχία με σκανδιναβικό όμιλο για την κατασκευή των υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Τα κέρδη για την μετοχή από τις 28/12 ανέρχονται σε 38,5%! Ταυτόχρονα, αντίδραση 3,6% έβγαλε η Μυτιληναίος, στα 22,20 ευρώ, επίπεδα που συνιστούν ιστορικά υψηλά και με κεφαλαιοποίηση 3,17 δισ. ευρώ. Άλλαξαν χέρια 555 χιλιάδες κομμάτια με βασικούς αγοραστές, όπως αναφέρουν πληροφορίες, δύο funds από ΗΠΑ και Β. Ευρώπη.

Από τις τράπεζες, νέα κίνηση παρατηρήθηκε στην Eurobank που ξεπερνά σε απόδοση το 11% από την αρχή της χρονιάς, κλείνοντας την Παρασκευή κοντά στο 2%, στο 1,177 ευρώ με περισσότερα από 2 εκατ. τεμάχια. Ακολούθως, κέρδη πάνω από 1% για την Πειραιώς, στο 1,72 ευρώ και όγκο 3,951 εκατ. τεμάχια, μικρότερη η αντίδραση στην Alpha, 0,5%, στο 1,156 με 6,1 εκατ. τεμάχια και 0,81% η άνοδος για την ΕΤΕ, στα 4,11 ευρώ με 1,4 εκατ. τεμάχια.

Εντολές βγήκαν ακόμα στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 11,68 ευρώ με 168 χιλιάδες εν αναμονή του μεγάλου deal που θα αφορά στην Τέρνα Ενεργειακή, 1,29% η άνοδος για την τελευταία, στα 20,34 ευρώ με 78 χιλιάδες κομμάτια.

Ισχυρή ήταν η αντίδραση και σε μια σειρά από άλλα blue chips. Στα 16,60 το Jumo με τα υψηλά του για φέτος στα 16,95 ευρώ, πάνω από 3% τα ΕΛΠΕ με 98 χιλιάδες κομμάτια και 2,96% η κίνηση στην Aegean που κοιτάζει τα έξι ευρώ και συναλλαγές 90 χιλιάδων τεμαχίων.

Κέρδη 1,9% για την Ιντρακάτ στο 1,61, ημέρα λήξεως διαπραγμάτευσης του δικαιώματος.

Προβληματίζει η συμπεριφορά της μετοχής της ΔΕΗ που έκλεισε με απώλειες 1,4%, στα 6,90 ευρώ και 515 χιλιάδες κομμάτια. Επίπεδα στα οποία έχει να βρεθεί από τις 3/1.

Εμφανώς ανοδική συνεδρίαση, με 81 μετοχές να κλείνουν με κέρδη έναντι 38 με πτώση.

Από τα small caps ξεχώρισε η Frigoglass με κέρδη πάνω από 19% και όγκο 1,8 εκατ. τεμαχίων. Κίνηση η οποία ήρθε ως αποτέλεσμα της συμφωνίας με τους ομολογιούχους για την έκδοση ομολογιών προνομιακής εξασφάλισης σταθερού επιτοκίου 10 εκατ. ευρώ.

Η επόμενη εβδομάδα «φορτώνει» με γεγονότα σημαντικού ειδικού βάρους, αφού την ερχόμενη Παρασκευή η Fitch θα προχωρήσει στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας (τρέχουσα αξιολόγηση ΒΒ+, δύο βήματα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα