Θα εκλεγεί και Τιτουλάριος Βοηθός Επίσκοπος για την Μητρόπολη Ύδρας;

Συνέρχεται αύριο η Ιεραρχία για την τελευταία ημέρα συνεδριάσεων της τακτικής κατά μήνα Οκτώβριο Συνόδου της, με κύριο θέμα στην ημερήσια διάταξη τις εκλογές τριών Μητροπολιτών και δύο ή τριών Επισκόπων.

Του Σωτήρη Τζούμα

Συγκεκριμένα θα εκλέξει τους Μητροπολίτες, Φθιώτιδος, Καλαβρύτων και Λήμνου.
Τα επικρατέστερα ονόματα που κυκλοφορούν στα δημοσιογραφικά γραφεία και ασφαλώς μεταξύ των εκλεκτόρων Ιεραρχών μελών της Ιεραρχίας είναι τα παρακάτω :

• Για την Μητρόπολη Φθιώτιδος  ο Επίσκοπος Θεσπιών Συμεών θα αναλάβει τη διαποίμανση της σημαντικής αυτής Μητρόπολης.  . Όλα δείχνουν ότι ο έχων το Αρχιεπισκοπικό χρίσμα υποψήφιος Θεοφ. Θεσπιών θα συγκεντρώσει την συντριπτική πλειοψηφία της Ιεραρχίας. Οι έχοντες διαφορετική προτίμηση Ιεράρχες  θα βρουν τρόπο να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Θα περιμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και να το ερμηνεύσουμε.

• Για την Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας θα εκλεγεί με ευκολία ο  Αρχιμ. Ιερώνυμος Κάρμας, Α ´ Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου. Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε ποιοί θα καταφέρουν να τον πλαισιώσουν στην κατάρτιση του Τριπρόσωπου.

• Για την Μητρόπολη Λήμνου τα πράγματα δεν είναι το ίδιο  ξεκάθαρα. Μπορεί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος να έδωσε το επίσημο χρίσμα, κατά την παράδοση, στον Αρχιμ. Ιερόθεο Καλογερόπουλο- τον οποίο στηρίζουν εντελώς επαμφοτερίζουσες δυνάμεις –  αλλά ένας  σημαντικός αριθμός Ιεραρχών επιδιώκει  την εκλογή του Αρχιμ. Πλάτωνος Κρικρή, λαβόντος το χρίσμα για τη Λήμνο από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο  σε ανύποπτο χρόνο. Η μάχη θα κριθεί στο Τριπρόσωπο. Ιδωμεν! Εννοείται ότι θα σχολιάσουμε τα αποτελέσματα των εκλογών με τον τρόπο που εμείς ξέρουμε.

Μετά τις εκλογές των τριών Μητροπολιτών η Ιεραρχία  θα εκλέξει ύστερα από πρόταση του Αρχιεπισκόπου δύο Επισκόπους- και οι δύο Φιλόθεοι στο όνομα και στη χάρη.

•Τον Αρχιγραμματέα της Συνόδου Αρχιμ. Φιλόθεο Θεοχάρη

•Τον Αρχιμ. Φιλόθεο Θεοδωρόπουλο,

• Θα εκλεγεί και τρίτος βοηθός Επίσκοπος για την Μητρόπολη Ύδρας;

Αργά το απόγευμα ,  κυκλοφόρησαν κάποιες φήμες ότι  ο Σεβ. Μητροπολίτης Ύδρας Εφραίμ, απέσπασε την υπόσχεση του Αρχιεπισκόπου ότι θα προτείνει στην Ιεραρχία αύριο  την εκλογή τιτουλαρίου ( και όχι βοηθού Επισκόπου εκ των προβλεπομένων θέσεων διότι δεν υπάρχει τώρα κενή θέση) για την Μητρόπολη Ύδρας , με έδρα την Αίγινα.

Η εκλογή θα στηριχτεί στο ανυπόστατο νομικά τρικ των Τιτουλαρίων Επισκόπων -από το οποίο προήλθε και ο «εκλεγείς» Γλυφάδας Αντώνιος.  Το θέμα πάντως της εκλογής αυτής πρέπει να ερευνηθεί κατά τη γνώμη μας από το Νομικό Σύμβουλο της Εκκλησίας κ. Παπαγεωργίου , διότι φοβούμαι ότι δεν ισχύει για εφημερίους αλλά μόνον για θέσεις εφημεριακών Ιεροκηρύκων.

Ωστόσο θεωρούμε ότι είναι λάθος η εξέλιξη αυτή για την Μητρόπολη Ύδρας διότι θα οδηγήσει στην πλήρη αποξένωση του Μητροπολίτη Εφραίμ στον ίδιο του  τον τόπο  και θα δώσει χώρο στις ήδη υπάρχουσες και  υποβόσκουσες παρασυναγωγές να αναπτυχθούν και να συνεχίσουν το έργο της πνευματικής καθοδήγησης και  αλλοτρίωσης του νησιού! Ποιός θα αντισταθεί σε όλους αυτούς, ο… Αμφιλόχιος; Δύσκολο!

Τέλος ας ληφθεί σοβαρά  υπόψη και το εξής: η πνευματική αυτή πολυνησιακή κυψέλη, η  Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης  δεν είχε ποτέ ανάγκη βοηθού Επισκόπου ούτε στα χρόνια του παντοδύναμου Γέροντος Ύδρας Προκοπίου, του διατελέσαντος και Τοποτηρητού Πειραιώς, ούτε στα χρόνια του Αγίου Γέροντος Ύδρας Ιεροθέου. Ας ελπίσουμε ότι η Ιεραρχία  θα καταλήξει στην σωστή απόφαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα