30 Απριλίου 2024
30 Απριλίου 2024

Γ. Παπαγιάννης: Να κοπεί η όρεξη στους επιτήδειους κερδοσκόπους

από fimotro

Οι τελευταίες διεθνείς δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έχουν ανησυχήσει τους καταναλωτές στην Ελλάδα, καθώς αυξάνεται το γεωπολιτικό premium στις τιμές του αργού πετρελαίου και των καυσίμων. Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού υποχώρησαν, καθώς οι έμποροι σταθμίζουν τον αντίκτυπο των μαζικών επιθέσεων με drones και πυραύλους του Ιράν, εστιάζοντας επίσης στα βασικά οικονομικά δεδομένα από την Κίνα και την Ιαπωνία που θα προκύψουν μέσα στην εβδομάδα.

Η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή οδήγησε τους επενδυτές σε αναζήτηση ασφαλών καταφυγίων, με τον χρυσό να ενισχύεται κατά 0,51% στα 2.356,39 δολάρια ανά ουγκιά και το δολάριο επίσης να κινείται σε γενικές γραμμές υψηλότερα, επεκτείνοντας την άνοδό του κατά 1,6% από την προηγούμενη εβδομάδα.

Η ΕΠΙΘΕΣΗ του Ιράν στο Ισραήλ αυξάνει το ενδεχόμενο να ανέβουν σημαντικά οι τιμές του πετρελαίου, με το κόστος στα καύσιμα να επιστρέφει στο εφιαλτικό καλοκαίρι του 2022. Ηδη κάποιοι εκτίμησαν ότι η τιμή της βενζίνης – σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης – μπορεί να φτάσει και τα 2,40 ευρώ/λίτρο. Αν και η κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα τιμωρηθεί αυστηρά η αισχροκέρδεια, η αλήθεια είναι ότι εάν υπάρξουν τέτοια φαινόμενα θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Οι παγκόσμιες αγορές είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βρεθούν αντιμέτωπες με μία νέα πετρελαϊκή κρίση. Ο γεωπολιτικός κίνδυνος αντικαθιστά τις ανησυχίες για τα επιτόκια και την οικονομία, με αποτέλεσμα οι τιμές του χρυσού να συνεχίζουν να καλπάζουν προς νέα ιστορικά υψηλά.

Ετσι δημιουργείται «πονοκέφαλος» ξανά για τους οδηγούς με τους ειδικούς, όπως ο σύνδεσμος πρατηριούχων και εμπόρων καυσίμων, να προβλέπουν πως οι τιμές των καυσίμων ολοένα και θα αυξάνονται, αφού οι μέχρι τώρα εξελίξεις επιβαρύνουν την τιμή του αργού πετρελαίου και κατ’ επέκταση του διυλισμένου προϊόντος και ακόμα περισσότερο την τσέπη μας.

Σε κάθε περίπτωση είναι δουλειά του αρμόδιου υπουργείου να εμποδίσει την αισχροκέρδεια των επιτηδείων που περιμένουν παρόμοιες κρίσεις για να κερδίσουν εκατομμύρια ευρώ. Πρέπει από τώρα η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο, μαζί με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, να επιβάλουν τον νόμο και την τάξη, όχι μόνο με συλλήψεις και πρόστιμα αλλά και με λουκέτα σε πρατήρια που θα τολμήσουν να κερδοσκοπήσουν σε μια δύσκολη περίοδο στη Μέση Ανατολή.

Η ΕΛΛΑΔΑ πρέπει να προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα. Αν έχουμε ακραία κλιμάκωση θα πρέπει να περιμένουμε γενικευμένη ενεργειακή κρίση αφού πλέον θα έχει τεθεί σε κίνδυνο το 20% του παγκόσμιου εμπορίου. Θα υπάρξουν όμως και άλλες συνέπειες. Η πρώτη είναι ότι η ΕΚΤ θα αναστείλει κάθε συζήτηση για αποκλιμάκωση των επιτοκίων. Η δεύτερη θα είναι ότι η ευρωζώνη θα μπει επίσημα σε στασιμοπληθωρισμό. Με λίγα λόγια, τα πράγματα δεν είναι απλά. Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι δεν θα υπάρξει γενικευμένη σύρραξη και έτσι δεν θα υπάρξουν συνέπειες στις εξαγωγές αλλά και στον τουρισμό, που με βάση τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις θα φέρει περισσότερα έσοδα ακόμα και από τη «χρυσή χρονιά» του 2023. Καλημέρα σε όλες και σε όλους…

Πηγή: Το Μανιφέστο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα