26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Χαμηλώνει τον πήχυ της ανάπτυξης για φέτος η Eurobank

από fimotro

Από ασυνήθιστα υψηλό βαθμό αβεβαιότητας περιβάλλεται η αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας το 2017, εξαιτίας και της καθυστέρησης στην επίτευξη συμφωνίας, σε τεχνικό επίπεδο για τη δεύτερη αξιολόγηση, εκτιμά η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Έρευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank, που προβλέπει αύξηση 1,5% – 2% στον πραγματικό ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ το 2017.
Στην ίδια μελέτη εκτιμάται πως προκαλούν ανησυχία ήδη κάποιες προκαταρκτικές ενδείξεις επιδείνωσης του εγχώριου οικονομικού κλίματος λόγω της πρόσφατης όξυνσης της αβεβαιότητας σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές.
Έτσι, θεωρείται καθοριστικής σημασίας η επίτευξη συμφωνίας χωρίς περαιτέρω σημαντικές καθυστερήσεις, ενώ επισημαίνεται πως η τρέχουσα πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,5% – 2%, είναι πιθανόν να να αναθεωρηθεί όταν υπάρξει μεγαλύτερη ευκρίνεια σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
Σύμφωνα δε με το βασικό σενάριο, αριθμητικής άσκησης που ενσωματώνεται στη μελέτη, προβλέπεται αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,7% φέτος. Στο δημοσιονομικό πεδίο, τα τελευταία στοιχεία υποδηλώνουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης θα κινηθεί κοντά στο 2% του ΑΕΠ το 2016, υπερβαίνοντας σημαντικά τον αντίστοιχο στόχο του προγράμματος (0,5%), ενώ θεωρείται πως φέτος είναι απόλυτα εφικτός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ.
Υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι θα βελτιωθεί περαιτέρω η εγχώρια οικονομική δραστηριότητα, θα αρθεί γρήγορα η αβεβαιότητα σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση και θα εφαρμοστούν ομαλά τα διαρθρωτικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και στοχεύουν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
Παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις εκτιμήσεις για την εξέλιξη του ρυθμού μεγέθυνσης της οικονομικής δραστηριότητας το τρέχον έτος περιλαμβάνουν , μεταξύ άλλων: σημαντικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, χαμηλό βαθμό «ιδιοκτησίας» των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων, μεγάλες καθυστερήσεις στην άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, χαμηλό ρυθμό επιστροφής καταθέσεων στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ασθενέστερη της αναμενόμενης ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης, επιδείνωση της προσφυγικής κρίσης κ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα