25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Τι έγινε στην χθεσινή συνάντηση των θεσμών με τους Έλληνες τραπεζίτες

από fimotro

Tην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών συνάντησαν χθες οι Θεσμοί. Οι κορυφαίοι τραπεζίτες έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την καθυστέρηση της αξιολόγησης που επιδεινώνει τα μεγέθη των πιστωτικών ιδρυμάτων, κάτι που εκτιμάται πως θα διαφανεί το 2017 εάν η αξιολόγηση καθυστερήσει.
Κορυφαίος τραπεζικός παράγων τόνισε μετά την έξοδο από τη συνάντηση ότι «έχει επιστρέψει η αβεβαιότητα το πρώτο δίμηνο του 2017. Πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση. Το τέταρτο τρίμηνο του 2016 τα πράγματα είχαν σταθεροποιηθεί».
Στη συνάντηση παρόντες ήταν ο πρόεδρος της ΕΕΤ και πρόεδρος της Eurobank κ. Νίκος Καραμούζης, ο αντιπρόεδρος της Ενωσης και πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου, ο αντιπρόεδρος της Ενωσης και πρόεδρος της Εθνικής κ. Τάκης Θωμόπουλος, ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ενωσης και ανώτερος γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς κ. Σπύρος Παπασπύρου και η γενική γραμματέας της Ενωσης κ. Χαρίκλεια Απαλλαγάκη.
Στη συνάντηση εκφράστηκε ο προβληματισμός κυρίως σε ό,τι αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τα θέματα του οποίου πρέπει να ρυθμιστούν άμεσα, προκειμένου αυτός να λειτουργήσει και να επιτρέψει την εξυγίανση του ισολογισμού των τραπεζών. Οι τράπεζες μπορεί να έπιασαν τους στόχους το 2016, ωστόσο δύσκολα θα δείξουν ικανοποιητική κερδοφορία το 2017, αν το θέμα των κόκκινων δανείων δεν ρυθμιστεί σύντομα και αποτελεσματικά.
Η εξέλιξη των NPL’s αποτελεί βαρίδι στα σχέδια των τραπεζών αλλά και στους συμφωνηθέντες με τους θεσμούς στόχους. Και όλα αυτά, στον απόηχο δημοσιοποίησης στοιχείων τα οποία δείχνουν επιδείνωση στην εμπιστοσύνη των καταθετών προς το τραπεζικό σύστημα, κάτι για το οποίο και πάλι ευθύνεται η καθυστέρηση της αξιολόγησης.
Αλλωστε τα ίδια σημείωσε η Ενωση και στην προχθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό διατυπώνοντας τις αιτιάσεις της για το πρώτο δίμηνο του 2017 κατά το οποίο η αβεβαιότητα, που υπήρξε, ως προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είχε αρνητική επίπτωση στην οικονομία αλλά και τον τραπεζικό κλάδο. Οι τράπεζες εξακολουθούν να αγωνιούν για τον χρόνο ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, καθώς κάθε ημέρα που περνά περιορίζει τα προσδοκώμενα οφέλη.
Πλειστηριασμοί
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των Θεσμών -σύμφωνα με πληροφορίες- τόνισαν ότι θέλουν να προχωρήσουν με ταχύτητα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί διευκρινίζοντας ότι έχουν φροντίσει να προσφέρουν και τεχνική βοήθεια προς αυτόν τον σκοπό.
Οι τράπεζες πάντως εισέρχονται εκ νέου στο «μικροσκόπιο» των διεθνών επενδυτών, καθώς από χθες διεξάγεται επενδυτικό road show για τις αναδυόμενες αγορές της JP Morgan στο Λονδίνο.
To QE αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο των συζητήσεων στη βρετανική πρωτεύουσα και θα μπορούσε να βοηθήσει τη διαμόρφωση ενός καλύτερου επενδυτικού κλίματος. Αλλωστε αυτό κατέγραψε και η χθεσινή πορεία της αγοράς.
«Κόκκινα»
• Η εξέλιξη των NPL’s αποτελεί βαρίδι στα σχέδια των τραπεζών αλλά και στους συμφωνηθέντες με τους θεσμούς στόχους. Και όλα αυτά, στον απόηχο δημοσιοποίησης στοιχείων τα οποία δείχνουν επιδείνωση στην εμπιστοσύνη των καταθετών προς το τραπεζικό σύστημα, κάτι για το οποίο και πάλι ευθύνεται η καθυστέρηση της αξιολόγησης.
• Οι τράπεζες εξακολουθούν να αγωνιούν για τον χρόνο ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, καθώς κάθε ημέρα που περνά περιορίζει τα προσδοκώμενα οφέλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα