27 Απριλίου 2024
27 Απριλίου 2024

Τι αλλάζει με το νέο σύστημα τιμολόγησης φαρμάκων

από fimotro

Νέο σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης νέων φαρμάκων, αύξηση της χρήσης των γενοσήμων και εφαρμογή μηχανισμού αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας (ΗΤΑ), περιλαμβάνει η νέα φαρμακευτική πολιτική. Τους βασικούς άξονες παρουσίασε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας σε συνέδριο, ενώ η πολιτική φαρμάκου ήταν και το αντικείμενο συνάντησης παραγόντων του υπουργείου Υγείας και εκπροσώπων των Θεσμών.
Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό Υγείας, «τώρα μπορούμε να συμφωνήσουμε με τους δανειστές μας ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής για τον χώρο του φαρμάκου. Πιστεύω ότι αυτές τις μέρες θα καταλήξουμε σε μία κοινά αποδεκτή λύση με τους Θεσμούς», τόνισε ο κ. Ξανθός. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι «μέσα στο 2017 θα κάνουμε βήματα για ένα αξιόπιστο μηχανισμό αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας που λείπει από τη χώρα μας και να θεσπίσουμε ένα δικαιότερο σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης των νέων φαρμάκων, ενώ παράλληλα πρέπει να αυξηθεί η διείσδυση των γενοσήμων».
Επικαλούμενος στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο υπουργός ανέφερε ότι «καταγράφεται μία αντιστροφή της αρνητικής τάσης του κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία από το 4,7% του ΑΕΠ το 2014 πήγαμε στο 6,2% για το 2015 και το 2016». Για να προσθέσει, «οι Κασσάνδρες της καταστροφής του δημόσιου συστήματος υγείας θα διαψευστούν. Η Ελλάδα είναι μία χώρα υγειονομικά ασφαλής», υπογράμμισε ο υπουργός.
Στο ίδιο συνέδριο, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας κ. Γ. Γιαννόπουλος, ανέφερε ότι τα μέτρα θεσμικού χαρακτήρα που έχουν δρομολογηθεί για την ορθολογική διαχείριση των πόρων, αφορούν: στην αναμόρφωση της διαδικασίας των κεντρικών προμηθειών (στόχος η συνεχής αύξηση του ποσοστού «κεντρικοποιημένων» προμηθειών), στην εγκαθίδρυση και εμπέδωση μιας μόνιμης διαδικασίας αξιολόγησης νέων φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων στα πρότυπα του ΗΤΑ ευρωπαϊκών χωρών, σε συνδυασμό με την καθιέρωση μιας διαφανούς διαδικασίας διαπραγμάτευσης των τιμών αποζημίωσης.
Ειδικότερα για το φάρμακο, ο κ. Γιαννόπουλος, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε την εφαρμογή ενός μοντέλου δίκαιης τιμολόγησης και αξιολόγησης της τεχνολογίας (ΗΤΑ) καθώς και ενός πλαισίου διαπραγμάτευσης, σταδιακή μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στο κόστος και στήριξη της εγχώριας παραγωγικής δραστηριότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα