25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Στο σημερινό τετ α τετ Σόιμπλε – Γερούν θα κριθεί η συμφωνία

από fimotro

Από την σημερινή κρίσιμη συνάντηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ θα κριθεί εκτός απροόπτου η τύχη της χώρας μας σε σχέση με την αξιολόγηση και το αυριανό Eurogroup. Μπορεί η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών να κάνει λόγο για μία «κανονική, εμπιστευτική συνομιλία όπως πολλές άλλες στο πλαίσιο του Eurogroup, ωστόσο η η Deutsche Welle σημειώνει ότι παρά τις προσπάθειές της να μετριάσει τις εντυπώσεις για τη συνάντηση, είναι βέβαιο ότι το ελληνικό πρόβλημα θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο υπουργών.

Χθες πάντως ανώτατος αξιωματούχος εμμέσως επιβεβαίωσε ότι -όπως πρώτο αποκάλυψε το protothema.gr και μετέδωσε το Bloomberg- η συμβιβαστική πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι βαρύ πακέτο περικοπών 1% του ΑΕΠ στις συντάξεις από το 2019, αλλά και την επιβολή επιπλέον φόρων 1% του ΑΕΠ από μείωση στο αφορολόγητο το 2020 -η οποία όμως μπορεί και να ισχύσει ένα χρόνο νωρίτερα, το 2019, αν η επίδοση του 2018 δεν καλύψει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Η συμβιβαστική αυτή λύση είναι πιο ευέλικτη από την αρχική θέση των δανειστών για λήψη συνολικών μέτρων 2% του ΑΕΠ από το 2019.

Η πρόταση αυτή παρότι κρύβει και πάλι τον κίνδυνο να ληφθούν μέτρα για εξοικονόμηση ύψους 3,6 δισ. ευρώ το 2019 και στις συντάξεις και στο αφορολόγητο, αν το 2018 δεν επιτευχθεί ο στόχος, θεωρείται ότι καλύπτει τις ανησυχίες του επικεφαλής Ευρώπης του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν ο οποίος φέρεται να επιμένει ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ αντί για 3,5% που είναι ο στόχος για το 2018.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί πως υπάρχει μια μία μεγάλη εκκρεμότητα, η οποία αφορά στον μηχανισμό επαλήθευσης των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων της Ελλάδας, ο οποίος και θα καθορίσει το πότε θα εφαρμοστούν τα μέτρα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το καλοκαίρι του 2018 θα κριθεί αν θα επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος το 2019 κι επομένως αν θα ληφθούν όλα τα μέτρα εφάπαξ. Ωστόσο, δεν έχει συμφωνηθεί το ποιος ελέγχει το μηχανισμό επαλήθευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα