26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Με αρνητικές προβλέψεις, τορπιλίζει την οικονομία το ΔΝΤ!…

από fimotro

Προτού καν αρχίσει η διαπραγμάτευση για την τρίτη Αξιολόγηση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με τις δυσοίωνες προβλέψεις του τορπιλίζει το κλίμα, καθώς επιμένει σε νέα μέτρα και «ψαλίδι» σε συντάξεις και αφορολόγητο.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Χουλιαράκης, θα επιχειρήσουν το Σάββατο 14 Οκτωβρίου να ρίξουν «γέφυρες» συνεννόησης με την Κριστίν Λαγκάρντ, τρεις μέρες πριν τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γενική Διευθύντρια του Ταμείου – και δέκα μέρες πριν επιστρέψει στην Αθήνα η ​​απεσταλμένη του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου.

Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο στις επαφές του στην Ουάσινγκτον αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπο με τις πιέσεις του ΔΝΤ για πρόωρη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής αφορολόγητου το 2019 μαζί με την περικοπή των συντάξεων αντί του 2020 που είναι προγραμματισμένη και αναστολή επ΄ αόριστον των αντίμετρων.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες θέλουν το ΔΝΤ να μην υποχωρεί από τις απαισιόδοξες προβλέψεις του σχετικά με την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής που είχε κάνει τον περασμένο Απρίλιο και έχει προσθέσει και στο κατ’ αρχήν πρόγραμμα που έχει εγκρίνει για την Ελλάδα τον Ιούλιο.

Με βάση τις προβλέψεις αυτές και με τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί, η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ το 2018 και όχι 3,5% του ΑΕΠ που είναι ο στόχος του προγράμματος. Στην ουσία; Βλέπει ένα κενό της τάξης του 1,3% του ΑΕΠ που αντιστοιχεί σε 2,4 δισ. ευρώ.

Με βάση το αναθεωρημένο Μνημόνιο με την Ε.Ε. αλλά και το Μνημόνιο που υπογράφηκε με το ΔΝΤ, αν η πρόβλεψη αυτή δεν αλλάξει θα έχει δύο συνέπειες:

1. Το ΔΝΤ, που έχει τον πρώτο λόγο για την εφαρμογή μέτρων και αντίμετρων τη διετία 2019-2020, θα απαιτήσει να κλείσει εκ των υστέρων το κενό με την εφαρμογή από το 2019 και της περικοπής της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και της περικοπής του αφορολογήτου που έχει προγραμματιστεί για το 2020.

2. Θα αναβάλει επ’ αόριστον την εφαρμογή των αντίμετρων κοινωνικού χαρακτήρα ύψους 1% του ΑΕΠ για το 2019, αλλά και των φορολογικών απαλλαγών με συνολικό κόστος επίσης 1% του ΑΕΠ για το 2020. Ούτως ή άλλως, στο πρόγραμμά του το Ταμείο προτείνει -χωρίς να επιβάλλει- την αναβολή της εφαρμογής των αντίμετρων για το 2023 όταν θα μειωθεί ο ετήσιος στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,56% του ΑΕΠ σε ένα στόχο πάνω από 2% του ΑΕΠ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα