27 Απριλίου 2024
27 Απριλίου 2024

Εντολή Τσίπρα στους υπουργούς να κλείσουν άμεσα τα προαπαιτούμενα

από fimotro

«Δύσκολη» χαρακτήρισε την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας ο πρωθυπουργός μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο.

«Επειδή εμάς σε αντίθεση με άλλους μας ενδιαφέρει η ουσία, πρέπει να μιλήσουμε με ειλικρίνεια στους πολίτες και να μην παρασυρόμαστε από τον επικοινωνιακό οίστρο των Μέσων Ενημέρωσης. Να μιλήσουμε για την ουσία του προβλήματος και να πάρουμε μέτρα για την ουσία του προβλήματος», σημείωσε.

«Πρέπει να γίνουν τομές στο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης, ελέγχου και αυστηρής τήρησης των κανόνων ναυσιπλοΐας για να προστατεύσουμε το θαλάσσιο περιβάλλον», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

«Απορρύπανση» χρειάζεται και το σύστημα διακίνησης και ελέγχου της μεταφοράς υγρών καυσίμων στη Θάλασσα. Εχουμε κάνει βήματα τα τελευταία δυο χρόνια, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Όπως φαίνεται όμως οι κηλίδες είναι βαθιές και χρειάζεται επιπλέον προσπάθεια, συμπλήρωσε.

Θα διαψευστούν και πάλι…

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που έχει «ιστορικά χαρακτηριστικά», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Η χώρα βαδίζει προς το κλείσιμο μιας δύσκολης περιόδου που θα κλείσει τον Αύγουστο του 2018 με τη λήξη του προγράμματος. «Θα είναι το τέλος μιας πολύ δύσκολης περιόδου, που όμως δεν θα έρθει ως φυσικό επακόλουθο αλλά ως αποτέλεσμα επίμονης διαπραγμάτευσης».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ανεργία έχει μειωθεί, η χώρα επέστρεψε σε κανονικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ τα έσοδα βρίσκονται σε θετική πορεία γεγονός που επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι θα είμαστε και φέτος πάνω από το στόχο, κάτι που θα επιτρέψει στο τέλος του 2017 να διαθέσουμε σημαντικό ποσό για ενίσχυση αδύνατων συμπολιτών.

«Θετική έκπληξη» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός και την πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ, παρότι υπάρχει «καταστροφολογία».

«Ας τους αφήσουμε να εκτίθενται και να μιλούν με οκτάστηλα για νέα μέτρα το 2018, όπως πέρυσι μιλούσαν για κόφτη».

«Υπάρχει ένα όριο που όταν το ξεπερνάς η προκατειλημμένη προπαγάνδα γυρνά μπούμεραγκ», εκτίμησε ο πρωθυπουργός. «Η Ελλάδα γύρισε σελίδα, δεν λέμε ότι τελείωσε η κρίση αλλά ότι πρέπει να αυξήσουμε τις προσπάθειές μας».

Η μεγάλη εικόνα

Ο πρωθυπουργός στάθηκε στην επιστροφή στις αγορές και τις αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης. Απόρροια αυτής της εικόνας είναι το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός οι άμεσες ξένες επενδύσεις ήταν σε υψηλό 10ετίας το 2016 και φέτος αναμένεται περαιτέρω βελτίωση.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας η κυβέρνηση είναι αυτή που μπορεί να δώσει τη λύση γιατί διαπραγματεύτηκε για τη λύση στο χρέος και δεν δεσμεύτηκε σε τερατώδη πλεονάσματα.

Κατηγόρησε την ΝΔ που λέει ότι θα πείσει τους πιστωτές να μειώσουν τα πλεονάσματα και αναρωτήθηκε γιατί δεν το έκανε όταν ήταν κυβέρνηση όταν και υπέγραφε για πλεονάσματα 4,5% του ΑΕΠ.

Η Ευρώπη μας εμπιστεύεται

Εμείς πιάνουμε τους στόχους και έχουμε στην Ευρώπη την εικόνα μιας κυβέρνησης που διαπραγματεύεται σκληρά αλλά όταν δεσμεύεται ικανοποιεί τις δεσμεύσεις. «Η Ελλάδα από μαύρο πρόβατο έχει γίνει πάλι ισότιμος εταίρος» εκτίμησε.

Η ΝΔ

Σήμερα που αντιλαμβάνονται όλοι ότι βαδίζουμε στο τέλος των μνημονίων η ΝΔ ρίχνει το τελευταίο «φύλλο συκής» και υπόσχεται πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που είναι συρραφή των απαιτήσεων των ακραίων δανειστών.

«Είναι το μνημόνιο μετά το μνημόνιο ελληνικής ιδιοκτησίας. Διανθίζεται από βαθιά αντιλαϊκίστικη πολιτική όπως το μνημειώδες ότι η κοινωνική ισότητα είναι αντίθετη με την ανθρώπινη φύση».

Εμείς παλεύουμε ενάντια στις ανισότητες αλλά οι νεοφιλελεύθεροι τις θεωρούν νομοτέλεια. Όταν έρθει η ώρα τον Σεπτέμβρη του 2019 θα κριθεί από τον ελληνικό λαό.

«Κλείστε άμεσα τα προαπαιτούμενα»

Πρέπει να αποφύγουμε τους παράγοντες εκείνους που υπονομεύουν την προσπάθεια, ότι καθυστερούν. Ολοι αντιλαμβανόμαστε (και οι εταίροι) ότι τα πραγματικά επίδικα για την ελληνική οικονομία βρίσκονται στην ενίσχυση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων και όχι σε περισσότερη ένταση των δημοσιονομικών προσπαθειών.
Πρέπει να κλείσει το συντομότερο η τρίτη αξιολόγηση. Μέχρι το Νοέμβριο θα ήθελα να έχουμε υλοποιήσει τη μεγάλη πλειονότητα των προαπαιτουμένων.

«Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αφορμή, κανένα πάτημα από την πλευρά μας σε όσους θέλουν να καθυστερήσει η διαδικασία», τόνισε.

Παρά τις τεχνικές δυσκολίες ζητώ να δουλέψουμε με προσήλωση σε αυτή την κατεύθυνση τις επόμενες ημέρες, ήταν το μήνυμα στους υπουργούς.

Δεν συγχωρούνται παραβλέψεις

Είναι τόσο κρίσιμα τα επίδικα της περιόδου που είναι θεμελιώδες να υλοποιηθεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός, τόνισε ο υπουργός. Πρέπει να βελτιώσουμε το επίπεδο της δουλειάς μας, να διορθώσουμε αρρυθμίες, να πετύχουμε το καλύτερο επίπεδο συντονισμού, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα