26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Ξεκινούν τα έργα της γραμμής 4 του μετρό στην πλατεία Κολωνακίου

από fimotro

Το μετρό επεκτείνεται και τα έργα στο Κολωνάκι είναι προ των πυλών, με την πλατεία να έχει ήδη την περίφραξη που την περιβάλλει.

Το α’ τμήμα της γραμμής 4 «Αλσος Βεΐκου – Γουδή» έχει σχεδιαστεί με σκοπό να εξυπηρετήσει πολλές πυκνοκατοικημένες περιοχές του Λεκανοπεδίου, του κέντρου της Αθήνας με την κατασκευή τεσσάρων νέων σταθμών (Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, «Ευαγγελισμός»), να αποσυμφορήσει υφιστάμενους κεντρικούς σταθμούς μετρό από τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση του επιβατικού κοινού, να εξυπηρετήσει πολλά σημαντικά κτίρια και εγκαταστάσεις, όπως τα νοσοκομεία, τα δικαστήρια, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το υπουργείο Πολιτισμού, τη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, το Μουσείο Μπενάκη (κτίριο Κουμπάρη), το Βρετανικό Συμβούλιο, την Πανεπιστημιούπολη, καθώς και να αυξήσει τη δικτύωση των υφιστάμενων γραμμών μετρό με 2 σταθμούς ανταπόκρισης (Πανεπιστήμιο/Ακαδημία, «Ευαγγελισμός»).

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής μιλώντας παλαιότερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, σημείωσε πως η γραμμή 4 «είναι ένα έργο που ξεκίνησε και ήδη έχουν στηθεί τα πρώτα εργοτάξια. Θα δώσει πραγματικά λύση και στο κυκλοφοριακό πρόβλημα που έχει η Αθήνα, αλλά είναι και ένα καθαρά φιλοπεριβαλλοντικό έργο. Η κατασκευαστική περίοδος θα είναι επτά χρόνια», είπε ο κ. Καραμανλής.

 

Θέσεις σταθμών

1. Άλσος Βεΐκου

Ο σταθμός Βεΐκου χωροθετείται κάτω από την Λεωφόρο Ομορφοκκλησιάς (Βεΐκου) στο ύψος της οδού Τράλλεων και αποτελεί τερματικό σταθμό.

2. Γαλάτσι
Ο σταθμός Γαλάτσι χωροθετείται κάτω από την Λεωφόρο Ομορφοκκλησιάς (Βεΐκου) και επί της συνέχειας αυτής, οδό Αγ. Γλυκερίας.

3. Ελικώνος
Ο σταθμός Ελικώνος χωροθετείται στη συμβολή των οδών Αγίας Γλυκερίας και Πάρνηθος κάτω από το λόφο Ελικώνος, σε χώρο πρασίνου – παιδική χαρά.

4. Κυψέλη
Ο σταθμός Κυψέλη χωροθετείται στην νοτιοανατολική πλευρά της πλατείας Κανάρη, από την οδό Κυψέλης μέχρι την οδό Βελβενδού.

5. Δικαστήρια
Ο σταθμός Δικαστήρια χωροθετείται στα δυτικά του συμπλέγματος των Δικαστηρίων, στη συμβολή των οδών Ευελπίδων και Μουστοξύδη.

6. Αλεξάνδρας
Ο σταθμός Αλεξάνδρας χωροθετείται υπόγεια, διαγώνια στον άξονα της Λεωφ. Αλεξάνδρας, στο ύψος της οδού Μουστοξύδη.

7. Εξάρχεια
Ο σταθμός Εξάρχεια χωροθετείται επί της πλατείας Εξαρχείων, στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Σπ. Τρικούπη.

8. Ακαδημία
Ο σταθμός «Ακαδημία» χωροθετείται κάτω από την οδό Ακαδημίας, στο ύψος μεταξύ των οδών Ιπποκράτους και Σίνα, στην περιοχή των κτιρίων της «Τριλογίας», μεταξύ του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και του πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων. Είναι σημαντικός σταθμός ανταπόκρισης με άμεση υπόγεια σύνδεση με τον σταθμό «Πανεπιστήμιο» στην Γραμμή 2.

Η γραμμή 4 του μετρό – Τι πρέπει να ξέρετε

Εχει μήκος περίπου 13 χλμ., εκτείνεται από την περιοχή του Αλσους Βεΐκου στο Γαλάτσι έως το Γουδή στο Φρέαρ TBM Κατεχάκη, υπάγεται στα διοικητικά όρια των Δήμων Αθήνας, Γαλατσίου, Καισαριανής και Ζωγράφου και περιλαμβάνει 15 νέους σταθμούς, με τα φρέατα αερισμού τους, που είναι οι εξής: Αλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, «Ευαγγελισμός», Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου, Ιλίσια, Γουδή.

Με το έργο της γραμμής 4 (Α’ Φάση) θα εξυπηρετηθούν οι Δήμοι Γαλατσίου, Καισαριανής και Ζωγράφου, πέραν φυσικά της πρόσθετης εξυπηρέτησης που θα παρέχεται σε πυκνοδομημένες περιοχές του Δήμου της Αθήνας.

Σήμερα το δίκτυο του μετρό καλύπτει (σε κοντινή απόσταση από τους σταθμούς) περίπου 850.000 κατοίκους, ενώ με το έργο της γραμμής 4 (Α’ Φάση) αναμένεται να εξυπηρετούνται περίπου 300.000 κάτοικοι επιπλέον.

Υπολογίζεται ότι με τα μέχρι σήμερα έργα των γραμμών 2 και 3 του μετρό μειώθηκαν οι μετακινήσεις των Ι.Χ. αυτοκινήτων κατά περίπου 180.000 ημερησίως, προσφέροντας σημαντική ανακούφιση στις κυκλοφοριακές συνθήκες των αστικών περιοχών του Λεκανοπεδίου. Περαιτέρω μείωση αναμένεται και με το έργο της γραμμής 4 (κατά περίπου 50.000 Ι.Χ. ημερησίως).

Διευκολύνει την πρόσβαση σε σημαντικά κτίρια, όπως δικαστήρια, νοσοκομεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ αναμένεται να αποσυμφορήσει κεντρικούς σταθμούς, όπως το Σύνταγμα, από τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση του επιβατικού κοινού.

Θα υπάρχει μια υπερσύγχρονη, ασφαλής γραμμή, με υπεραυτόματα συστήματα.

Ενα έργο νέας γενιάς, σύγχρονο και φιλοπεριβαλλοντικό.

Το έργο συμβασιοποιήθηκε το καλοκαίρι, έχει διάρκεια κατασκευής τα 8 χρόνια και προϋπολογισμό 1,2 δισ. (+ΦΠΑ) και έχουν ξεκινήσει πρόδρομες εργασίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα