Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Σήμερα το πρωί, για τελευταία φορά στη βουλή, η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου

Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης και το νέο μοντέλο διακυβέρνησης αναμένεται να θέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που συγκαλείται στις 11.00 το πρωί στη Βουλή.

Από κυβερνητικές πηγές προκύπτει ότι το υπουργικό συμβούλιο είναι η πρώτη και η τελευταία φορά που θα συγκληθεί στο Κοινοβούλιο και θα καλυφθεί τηλεοπτικά (τα επόμενα θα γίνονται στο Μαξίμου).

Ο Κ. Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να δώσει μια πρόγευση του µοντέλου λειτουργίας της νέας κυβέρνησης με συγκεκριμένη στοχοθεσία, προσδιορισµένα χρονοδιαγράµµατα και αυστηρό σύστηµα αξιολόγησης της πορείας του κυβερνητικού έργου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κάθε υπουργός θα παραλάβει έναν φάκελο με τον εξαμηνιαίο σχεδιασμό του τομέα ευθύνης του. Στους φακέλους θα περιγράφονται λεπτομερώς οι συγκεκριμένοι στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν ανά υπουργείο μέχρι τον Δεκέμβριο κι ο τρόπος της αξιολόγησης κάθε κυβερνητικής δράσης.

Παράλληλα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως στους υπουργούς και τους υφυπουργούς θα τεθούν ασυμβίβαστα, ενώ θα απαγορευθεί η πρόσληψη συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθμού, ενώ απαγόρευση σύναψης οποιασδήποτε σύμβασης με το Δημόσιο θα έχουν και οι σύζυγοι, όπως και τα παιδιά των κυβερνητικών στελεχών.

Σε όλο το κυβερνητικό σχήμα – υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς και ειδικούς γραμματείς – θα απαγορευθεί οποιασδήποτε παράλληλη επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα.

Την ίδια ώρα, οι γενικές γραμματείες των υπουργείων θα μειωθούν από 93 σε 60, ενώ θα μειωθεί και ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων που μπορούν να τοποθετήσουν τα μέλη της κυβέρνησης.

Τα πρώτα νομοσχέδια

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να δοθεί σήμα για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, την ίδια μέρα, αναμένεται να κατατεθεί και το πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ρυθμίσεις του θα αφορούν, μεταξύ άλλων ζητήματα που κατά το παρελθόν έχουν προκαλέσει σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των κομμάτων. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο θα αφορά τη νέα δομή της κυβέρνησης αλλά και παρεμβάσεις στο νέο ποινικό κώδικα στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης ορισμένων διατάξεων, προκειμένου να μην υπάρχει περιθώριο «παρερμηνειών» για ενδεχόμενη αποφυλάκιση (με βραχιολάκι) των τρομοκρατών της 17Ν. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το νομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει και ρυθμίσεις για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, διάταξη που αναμένεται να προκαλέσει και την πρώτη μονομαχία των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή με τους νέους συσχετισμούς δυνάμεων. Ακόμα, αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν στο ίδιο νομοσχέδιο και στο πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Δήμων, καθώς έχουν παρατηρηθεί σοβαρά προβλήματα στην διοίκησή τους από την εφαρμογή της απλής αναλογικής.

Παράλληλα, μέσα στις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί πριν από την ολιγοήμερη διακοπή των εργασιών της Βουλής στις 10 του Αυγούστου, αναμένεται να είναι και το φορολογικό που θα περιλαμβάνει σειρά προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων αλλαγές στο καθεστώς που διέπει την ένταξη των οφειλετών στις λεγόμενες 120 δόσεις με μείωση των επιτοκίων και ένταξη επιχειρήσεων με ευνοϊκότερους όρους. Οι πληροφορίες δε επιμένουν πως στις διατάξεις του νομοσχεδίου θα περιλαμβάνονται φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, μείωση των συντελεστών φορολογίας των επιχειρήσεων αλλά και μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ. Η έναρξη ισχύος του νέου φορολογικού καθεστώτος αναμένεται να τοποθετηθεί για τις αρχές του 2020.

Η ορκωμοσία της Βουλής και οι προγραμματικές δηλώσεις

Σε ό,τι αφορά στην Βουλή, η εκλογή νέου Προέδρου (η ΝΔ θα προτείνει τον κ. Τασούλα) θα γίνει εκτός συγκλονιστικού απροόπτου στις 18 του μήνα, μια μέρα δηλαδή μετά την ορκωμοσία της Βουλής, ενώ πιθανότατα την ίδια μέρα (ίσως και την επόμενη) θα πραγματοποιηθεί και η εκλογή των υπόλοιπων μελών του προεδρείου.

Τέλος, θα ακολουθήσουν οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης σε πέντε συνεδριάσεις με πιθανότερο το διάστημα μεταξύ της 20ης ως τα μεσάνυχτα της 22ας Ιουλίου. Η διαδικασία θα κορυφωθεί με ονομαστική ψηφοφορία που έχει τον χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, η Βουλή θα μπορεί να συζητήσει τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα