Το έκτακτο πακέτο της Ε.Ε. ρίχνει σημαντικά την τιμή του φυσικού αερίου

από fimotro

Αλλαγή δεδομένων μετά την συμφωνία στο πακέτο της Κομισιόν

Μεγάλη πτώση καταγράφουν οι τιμές του φυσικού αερίου σε Ευρώπη και Αμερική με φόντο την πρόταση της Κομισιόν για ένα έκτακτο πακέτο μέτρων που θα συζητηθεί στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Παρά την κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων και τις προβλέψεις που θέλουν την Ευρώπη να περνάει δύσκολο χειμώνα, η τιμή του συμβολαίου αναφοράς για το φυσικό αέριο που είναι το συμβόλαιο Δεκεμβρίου του ολλανδικού TTF, υποχώρησε χθες έως τα 132,15 ευρώ/μεγαβατώρα.

Σε σύγκριση με τις τιμές του περασμένου Οκτωβρίου, το φυσικό αέριο είναι 3 φορές ακριβότερο, ωστόσο διαμορφώνεται σήμερα περίπου 60% χαμηλότερα από τα 349 ευρώ που είχε φτάσει στις 26 Αυγούστου. Στις ΗΠΑ, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει κατά 24% σε ένα μήνα και βρίσκονται σε χαμηλό τριών μηνών αν και παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με το μακροχρόνιο μέσο όρο.

Πιθανή περαιτέρω μείωση των τιμών θα προσφέρει σημαντική ανακούφιση στους Ευρωπαίους που περίμεναν ότι θα περάσουν τους χειμερινούς μήνες με τον κίνδυνο υποχρεωτικών διακοπών στο ρεύμα ή στη θέρμανση να είναι υπαρκτός.

Το πακέτο προτάσεων της Κομισιόν, που προβλέπει κοινές αγορές φυσικού αερίου για την καλύτερη διαπραγμάτευση των τιμών και την εφαρμογή ενός μηχανισμού περιορισμού των τιμών στο χρηματιστήριο φυσικού αερίου TTF με ένα «δυναμικό» πλαφόν, φαίνεται ότι αλλάζει τα δεδομένα στην αγορά, ενόψει του χειμώνα.

Ο «μηχανισμός διόρθωσης των τιμών», όπως τον αποκαλεί η Κομισιόν, θα εφαρμοστεί σε προσωρινή βάση, θα είναι δυναμικού χαρακτήρα και θα θέτει πλαφόν στην τιμή του TTF, ένα ανώτερο όριο πάνω από το οποίο δεν θα επιτρέπονται συναλλαγές. Στόχος είναι να αποφευχθεί η υπερβολική μεταβλητότητα και οι υπερβολικά υψηλές τιμές στην αγορά φυσικού αερίου.

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται σε μία στιγμή που τα νέα στοιχεία του Σεπτεμβρίου για τον πληθωρισμό υποδεικνύουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρώπη είναι πολύ ισχυρές και γενικευμένες με αποτέλεσμα να παγιώνεται η ακρίβεια. Οι ειδικοί πλέον προβλέπουν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα υποχωρήσει το 2023 εξαιτίας της πτώσης του πληθωρισμού στα τρόφιμα και στην ενέργεια, όμως ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε μη επιθυμητά επίπεδα, όχι μόνο το 2023, αλλά και το 2024.

Με αυτά τα δεδομένα, η πρόταση της Κομισιόν αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς θα συμβάλλει στην πιο ομαλή αντιμετώπιση του φαινομένου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και κυρίως στον περιορισμό της ακρίβειας που ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Ένας άλλος παράγοντας που θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών του φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες είναι η απειλή της ύφεσης και ένας ακόμη οι καιρικές συνθήκες. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι ένας ψυχρότερος του αναμενόμενου χειμώνας θα επηρεάσει πολύ αρνητικά τις τιμές, ενώ αντιθέτως ένας πιο ήπιος από το συνηθισμένο χειμώνας δεν θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στις τιμές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα