27 Απριλίου 2024
27 Απριλίου 2024

Το χάος στο Twitter οδηγεί χρήστες στο Mastodon

από fimotro

Εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες του Twitter πήραν την απόφαση να «μετοικήσουν» στην εφαρμογή Mastodon, αναζητώντας εναλλακτική λύση στην αυταρχική διαχείριση του Twitter μετά την εξαγορά του από τον Ελον Μασκ. Πολλοί από αυτούς είναι δημοσιογράφοι.

Η επιρροή της εφαρμογής με σύμβολο το πτηνό δεν αναμένεται, όμως, να περιορισθεί, παρά τις τραγικές αστοχίες του Μασκ. Ο δημοσιογράφος Ανταμ Ντέιβιντσον λέει: «Οταν ο Μασκ επέτρεψε σε όποιον πληρώνει 8 δολάρια να αποκτήσει μπλε σήμα γνησιότητας, άνοιξε διάπλατα την πόρτα στην πλαστοπροσωπία. Ποιος μπορεί να είναι σίγουρος ότι ένας λογαριασμός με το όνομά μου και το μπλε σήμα είναι όντως δικός μου;».

Στις 4 Νοεμβρίου, ο Ντέιβιντσον δημιούργησε την ομάδα journa.host στο Mastodon. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να αποδείξουν τη δημοσιογραφική τους ιδιότητα, προμηθεύοντας δείγματα δουλειάς. Η εφαρμογή Mastodon βασίζεται σε 8.000 ξεχωριστούς διακομιστές (servers), καθένας με τους δικούς του κανόνες. Τα μέλη κάθε ομάδας μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους και με άλλους χρήστες της εφαρμογής, αν και πολλές λεπτομέρειες του συστήματος συνεχίζουν να προκαλούν τη σύγχυση νέων μελών. Ολοι αναγκάζονται να μαθαίνουν «στο πόδι».

Οσοι δημοσιεύουν μηνύματα ή μικρά κείμενα (η Mastodon επιτρέπει τη δημοσίευση μεγαλύτερων κειμένων από το Twitter) προτιμούν να μην αναφέρουν το όνομα της δημοφιλούς εφαρμογής του Μασκ, αποκαλώντας το Twitter: «Η σελίδα του πουλιού», «η εφαρμογή του πτηνού» ή ακόμη και «το κακό μέρος». Οι συζητήσεις στη Mastodon δεν θυμίζουν σε τίποτα τις βίαιες λεκτικές αντιπαραθέσεις του Twitter, με τους χρήστες της πρώτης να προβαίνουν σε σκληρή κριτική της εφαρμογής του Μασκ. «Γεμάτη μίσος, ναρκισσισμό και κάτω από την μπότα του απρόβλεπτου δισεκατομμυριούχου», είναι μερικές από τις επικρίσεις που ακούγονται.

Ο Ντέιβιντσον λέει ότι ανησυχεί εδώ και χρόνια για την «ακραία συναισθηματική εμπλοκή» που προκαλεί και ενθαρρύνει το Twitter. Οι πιο αργοί ρυθμοί και η ηρεμία που συναντούν οι χρήστες του Mastodon έπεισαν τον Ντέιβιντσον να διατηρήσει την παρουσία του και στις δύο εφαρμογές, παραδεχόμενος την αξία του Twitter ως εργαλείου δημοσιογραφικής έρευνας.

«Μέχρι στιγμής, ούτε ένας ναζί στη σελίδα μου Mastodon», λέει ο καθηγητής της Σχολής Δημοσιογραφίας του Κολούμπια Μπιλ Γκρούσκιν, που εξέφρασε φόβους ότι η χαλάρωση των απαγορεύσεων στο Twitter θα ενισχύσει την παρουσία εξτρεμιστών στην εφαρμογή. Παρότι η σελίδα Mastodon του Γκρούσκιν παρέμεινε άσπιλη από ακροδεξιά στοιχεία, ο καθηγητής δέχθηκε ήδη δύο μηνύματα από χρήστες που εμφανίζονταν ως γυναίκες ζητώντας του να γνωριστούν και «ό,τι προκύψει…», συνηθισμένη μέθοδος άγρας πελατών από σελίδες πρακτορείων κολ γκερλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα