27 Απριλίου 2024
27 Απριλίου 2024

Το 4ο κύμα πανδημίας φοβούνται οι ειδικοί

από fimotro

Θα έχουν σοβαρό πρόβλημα όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί

Σε θέση άμυνας βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, καθώς η επέλαση του στελέχους «Δέλτα» – γνωστό και ως ινδική μετάλλαξη – ξυπνά τον εφιάλτη ενός τέταρτου κύματος. Μάλιστα, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αναμένονται τοπικές εξάρσεις εντός του καλοκαιριού, έχοντας παράλληλα το βλέμμα στραμμένο στο φθινόπωρο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα τα ΝΕΑ, ανεξαρτήτως, όμως, της χρονικής στιγμής που θα «σηκωθεί» το επόμενο κύμα, οι ειδικοί συμφωνούν ότι αυτό θα χτυπήσει κατά κανόνα τους πολίτες που δεν θα έχουν εμβολιαστεί, υπογραμμίζοντας για μία ακόμη φορά την αναγκαιότητα να χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας χωρίς καθυστερήσεις.

«Το επόμενο θα είναι το κύμα των ανεμβολίαστων. Η δυναμική του θα είναι σαφώς πιο περιορισμένη καθώς δεν θα ξεπερνά το 1/4 ή το 1/5 της δυναμικής των προηγούμενων, δηλαδή στην ακμή του τα κρούσματα ημερησίως υπολογίζονται στα 500. Αντίστοιχα, οι “σκληροί δείκτες”, δηλαδή οι νοσηλείες στα νοσοκομεία λόγω σοβαρών επιπλοκών, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι θα αφορούν αποκλειστικά όσους δεν έχουν εμβολιαστεί» αναλύει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Ο καθηγητής, πάντως, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο το τέταρτο κύμα να υψωθεί νωρίτερα στη χώρα μας και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού: «Χρειάζεται τεράστια προσοχή στις εισόδους των τουριστών, με παράλληλη ιχνηλάτηση όταν προκύπτει ανάγκη και απόλυτη καραντίνα των θετικών», προσθέτει. Και συμπληρώνει με νόημα ότι «η απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να αποτρέψει τους Βρετανούς να επισκεφτούν τη χώρα μας, τελικά φαίνεται ότι μας ευνόησε. Και αυτό διότι, δεν μετέφεραν τημετάλλαξη “Δέλτα” όταν το ποσοστό των Ελλήνων που είχε εμβολιαστεί παρέμενε χαμηλό».

Στο μεσοδιάστημα και όπως αποτυπώνεται στον επίσημο επιδημιολογικό χάρτη, η νησιωτική χώρα ομοιάζει κάθε 24ωρο που περνάει με κάστρο που επιχειρεί να εμποδίσει τον πανδημικό ιό να διαπεράσει τα τείχη του. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι το 79,6% των κατοίκων της Μυκόνου έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου έναντι της λοίμωξης Covid-19, ακόμη όμως πιο εντυπωσιακό είναι ότι το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ανέρχεται στο 70,22%. Αντίστοιχα είναι τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στη Μήλο και στη Σαντορίνη, με το πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία» να συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητα, δεδομένου ότι τα ίδια στοιχεία δείχνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των εμβολιασμών σε άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Ενδεικτικά αναφέρεται η Ρόδος, όπου η εμβολιαστική κάλυψη (με μία δόση) δεν ξεπερνά το 50%, όπως και στην Κεφαλονιά και στη Ζάκυνθο.

Λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των δεδομένων, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Δημήτρης Παρασκευής, εκτιμά πως «οι πιθανότητες να καταγραφούν εξάρσεις στην Ελλάδα είναι μικρότερες συγκριτικά με το Ηνωμένο Βασίλειο, δεδομένου ότι υπάρχουν σημαντικοί παράμετροι που παίζουν ρόλο μεταξύ των όποιων και κλιματολογικοί όπως είναι οι υψηλές θερμοκρασίες που δεν ευνοούν τις μεταδόσεις». Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος εντοπίζει ως σημεία υψηλού ρίσκου τους χώρους συγχρωτισμού όπως είναι για παράδειγμα τα μπαρ. «Ομως, και σε αυτήν την περίπτωση, οι νέες μολύνσεις θα αφορούν κυρίως τη νεολαία, που όπως έχει αποδειχτεί δεν νοσεί βαριά. Λαμβάνοντας δε υπόψη το υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στα νησιά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι ντόπιοι – ιδίως οι ηλικιωμένοι – δεν συγχρωτίζονται με τους νεαρούς τουρίστες, αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο κίνδυνος είναι χαμηλός. Παράλληλα, μέτρα όπως είναι η ενίσχυση της διεξαγωγής τεστ όπου διαπιστώνεται ότι υπάρχει ανάγκη, θα αποτελέσει μία επιπλέον δικλίδα ασφαλείας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα σενάρια που επεξεργάζονται οι ειδικοί υπάρχει ακόμη ένα, το πλέον θετικό, που όμως είναι στενά συνδεδεμένο με την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού: «Το ινδικό στέλεχος είναι σαφώς πιο μεταδοτικό γι’ αυτό και όπου επικρατεί καταγράφεται έξαρση. Στην περίπτωση, όμως, που το ποσοστό των εμβολιασμένων στη χώρα μας αγγίξει ή ακόμη καλύτερα ξεπεράσει το 80%, τότε είναι πιθανόν να μην καταγραφεί 4ο κύμα το ερχόμενο φθινόπωρο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα