Την 1η Ιουλίου επιστρέφει η κανονικότητα

από fimotro

Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα άρσης όλων των μέτρων

Η 1η Ιουλίου είναι ο επόμενος χρονικός “σταθμός” της επιστροφής στην κανονικότητα, καθώς από τότε παύει να ισχύει ωράριο κυκλοφορίας, οι εμβολιασμένοι δεν θα έχουν υποχρέωση για self test ενώ θα μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τα “δικαιώματα” σε πλήρως εμβολιασμένους που ενδέχεται να ξεκινήσουν ακόμη και μέσα στον Ιούλιο.

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε και με δεδομένη τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας άνοιξε η μουσική στην εστίαση, σε εξωτερικούς χώρους και για καθήμενους, ενώ διευρύνθηκε το ωράριο κυκλοφορίας έως τη 1.30 τα ξημερώματα.

Επίσης, άνοιξαν ξανά τα καταστήματα εστίασης σε αεριζόμενες στοές, και αυξήθηκε το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος-θεάματος. Την προηγούμενη εβδομάδα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας έδωσε το “πράσινο φως” σε μια σειρά από μέτρα που αίρονται. Μεταξύ αυτών και η επανεκκίνηση όλων των πρακτικών εξετάσεων για όλους τους φοιτητές καθώς και το άνοιγμα των φροντιστηρίων για όλους τους μαθητές με φυσική παρουσία από σήμερα.

Σε περίπου 15 ημέρες, από την 1η Ιουλίου είναι το επόμενο ορόσημο για τα μέτρα. Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί επισήμως, την 1η Ιουλίου σταματά η απαγόρευση κυκλοφορίας για συγκεκριμένες ώρες τη νύχτα όπως συμβαίνει σήμερα, ενώ παράλληλα αυξάνεται το όριο καλεσμένων σε δεξιώσεις (όπως γάμων) στα 300 σε σχέση με 100 που επιτρέπονται σήμερα. Την ίδια στιγμή ο επόμενος μήνας δεν αποκλείεται να συνοδευτεί από “πακέτο” διευκολύνσεων προς τους πλήρως εμβολιασμένους με τη συζήτηση να έχει “φουντώσει” και για την αφαίρεση της μάσκας. Παράλληλα, οι εμβολιασμένοι ενδέχεται να έχουν πρόσβαση ακόμη και χώρους διασκέδασης ήδη μέσα στο καλοκαίρι. Το σίγουρο είναι ότι τα self tests σταματούν από την 1η Ιουλίου για τους πλήρως εμβολιασμένους, όπως προανήγγειλε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος.

Οπως όλα δείχνουν το καλοκαίρι θα κυλήσει χωρίς ανατροπές στην επιδημιολογική εικόνα υπό την προϋπόθεση ότι συνεχίσει ο ρυθμός των εμβολιασμών και η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας. Οι δείκτες είναι πλέον σημαντικά συρρικνωμένοι και έχει δοθεί “ανάσα” στο ΕΣΥ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι νέες εισαγωγές έπεσαν χθες κάτω από 100, ενώ υπενθυμίζεται ότι στο “πικ” του τρίτου κύματος οι εισαγωγές στα νοσηλευτικά ιδρύματα ξεπερνούσαν και τις 600. Η μείωση της έντασης του τρίτου κύματος είναι εμφανής πρώτα από όλα από τα ημερήσια κρούσματα που χθες έπεσαν μετά από πολλούς μήνες κάτω των 300.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα