Τα τουρκικά ΜΜΕ ανησυχούν: Η ισορροπία στο Αιγαίο αλλάζει υπέρ της Ελλάδας

από fimotro

Τα Ελληνικά Rafale και τα F-16 Viper προκαλούν προβληματισμό στην Άγκυρα

Έντονη είναι η ανησυχία στην τουρκική κυβέρνηση και στα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας για τους συνεχείς εξοπλισμούς της Ελλάδας, την ίδια στιγμή που συνεχίζεται η επιθετική ρητορική από τον Υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλη Κωστίδη, ο πολιτικός αναλυτής της Hurriyet, Σεντάν Εργκίν σε άρθρο του αναφέρει ότι η ισορροπία στο Αιγαίο αλλάζει υπέρ της Ελλάδας, ενώ προσθέτει ότι τα Ελληνικά Rafale και τα F-16 Viper προκαλούν προβληματισμό στην Άγκυρα.

«Η σημασία αυτού του ζητήματος των F-16 πηγάζει από το γεγονός ότι αφορά άμεσα την ισορροπία δυνάμεων Τουρκίας-Ελλάδας στο Αιγαίο. Διότι, εκτός από τα πολεμικά αεροσκάφη Rafale, που άρχισε να αγοράζει η Ελλάδα από τη Γαλλία, έχει ήδη ξεκινήσει τον εκσυγχρονισμό των αεροπλάνων F-16 πριν από την Τουρκία.

Στην Άγκυρα προκαλεί ανησυχία πως εάν η Τουρκία αποτύχει να ξεκινήσει ένα παρόμοιο πρόγραμμα και όταν ληφθούν υπόψη τα νέα αεροσκάφη που θα αγοράσει η Ελλάδα, η ισορροπία στρατιωτικών δυνάμεων στο Αιγαίο στα μέσα του 2020 θα στραφεί υπέρ της Ελλάδας».

Μάλιστα, σε κάποιες τηλεοπτικές εκπομπές οι Τούρκοι αναλυτές, μιλούν για εξοπλισμό που φέρεται να ετοιμάζεται να αγοράσει η Ελλάδα στο μέλλον:

«Η Ελλάδα που έχει μπει σε κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία και το νέο έτος θέλει να ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις. Πρώτος τους στόχος είναι η προμήθεια πυραυλικών συστημάτων από το Ισραήλ.

Στην ατζέντα της Αθήνας υπάρχει η αγορά των Ισραηλινών πυραυλικών συστημάτων SPiKE NLOS. Η Αθήνα θέλει να ολοκληρώσει τη συμφωνία τον πρώτο μήνα του 2024.

Η Αθήνα αγοράζει από τη Γαλλία τις φρεγάτες Belharra όπως και τα μαχητικά Rafale. Το κόστος τους φτάνει τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια. Όπως σε συμφωνία με της HΠΑ έχει ως στόχο των εκσυγχρονισμό 83 F-16 σε επίπεδο Viper. Ενώ ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να εμποδίσει την πώληση F-16 στην Τουρκία».

«Να αποσυρθεί η Ελλάδα από τα νησιά που βρίσκεται εκεί παράνομα – Ούτε στα 6,1 μίλια επέκταση»

Σε άλλη περίπτωση, ο πολιτικός αναλυτής της εφημερίδας Milliyet, Οζάι Σεντίρ, αναλύει ότι η Τουρκία θέλει να αποσύρει η Ελλάδα τις στρατιωτικές δυνάμεις της από τα νησιά, αλλά και να αποσυρθεί τελείως από νησιά όπου βρίσκεται εκεί… παράνομα, ενώ ξεκαθαρίζει ότι η Άγκυρα δεν θα δεχθεί επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας ούτε στα 6,1 μίλια!

«Να σας δώσω το κλίμα που επικρατεί καθώς έχω μιλήσει με πολλούς αξιωματούχου του κράτους. Η Τουρκία δεν θα δεχθεί την επέκταση ούτε στα 6.1 μίλια. Επίσης οι αξιωματούχοι λένε πως ”η Ελλάδα είναι επεκτατική χώρα, άρα θα πρέπει να αποσύρει τα όπλα της από τα νησιά που έχει αποστρατιωτικοποιήσει και θα αποσυρθεί από τα νησιά στα οποία βρίσκεται παράνομα. Είναι τόσο ξεκάθαρο”. Κι εγώ δεν έχω ακούσει τόσο ξεκάθαρα αυτές τις θέσεις όπως τις έχω ακούσει τους τελευταίους 2 μήνες από τους αξιωματούχους».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα