Στο μισό έπεσε η αξία των crypto το 2022

από fimotro

Το 2022 έφερε «χειμώνα» στα κρυπτονομίσματα, αφού η αγορά σημείωσε μεγάλη πτώση. Το δημοφιλέστερο crypto στον κόσμο, το Bitcoin είδε την αξία του να πέφτει από τα 67.000 στα 17.000 δολάρια.

Η απόφαση των κεντρικών τραπεζών να κόψουν την αθρόα και φτηνή χρηματοδότηση των αγορών επηρέασε τόσο τα χρηματιστήρια όσο και τα assets υψηλού ρίσκου. Και ειδικά στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων φανέρωσε τα προβλήματα που υπήρχαν κάτω από την επίπλαστη εικόνα της ευφορίας. Μάλιστα ειδικά με την περίπτωση της θεαματικής κατάρρευσης του ανταλλακτηρίου FTX οι επενδυτές κατάλαβαν την αρνητική πλευρά της έλλειψης εποπτικών κανόνων και ελεγκτικών μηχανισμών. Σχεδόν κανείς δεν περίμενε για τα κρυπτονομίσματα μία τόσο βίαιη πτώση όχι μόνο σε όρους κεφαλαιοποίησης, αλλά και σε όρους αποδοχής από την κοινή γνώμη.

Και τελικά η απώλεια των 2 τρισ. δολαρίων από την αξία της αγοράς σε σχέση με το απόγειό της τον Νοέμβριο του 2021 ήταν το μικρότερο κακό. Από την κατάρρευση του TerraUSD έως την ακόμη πιο ηχηρή χρεοκοπία της FTX – όλες οι εξελίξεις έφεραν στο φως την απουσία ρύθμισης, εποπτείας και επαρκών μηχανισμών ασφαλείας. Ίσως τίποτα δεν ήταν χειρότερο για το πλήγμα αξιοπιστίας της αγοράς από τα όσα ομολόγησε ο ίδιος ο Sam Bankman Fried με μία αφέλεια που τρομάζει.

Στο ταμπλό, το κυριότερο κρυπτονόμισμα, το Bitcoin, αποδείχτηκε ουσιαστικά πιο ανθεκτικό σε σχέση με τα μικρότερα ψηφιακά νομίσματα του κλάδου, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως γλίτωσε το κραχ του κλάδου.

Συγκριτικά με το υψηλό του στα 68.789 δολάρια, που είχε «πιάσει» τον Νοέμβριο του 2021, το Bitcoin μέτρησε συνολική πτώση της τάξεως του 76%. Πλέον διαπραγματεύεται κοντά στα 16.500 δολάρια με τις απώλειες του μέσα στο 2022 να φτάνουν το 65%.

Πάντως, ξεπερνώντας τις επιδόσεις του Bitcoin στο εντυπωσιακό ποσοστό του 355% το 2021, το Ether κατάφερε να κλείσει το 2022 με πτώση της τάξεως του 68%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα