Στο έλεος της κακοκαιρίας οι πρόσφυγες στη Μόρια

από fimotro

Σχεδόν ανύπαρκτη είναι η προετοιμασία για τον χειμώνα, με τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών που είναι βρίσκονται στους καταυλισμούς των ελληνικών νησιών να είναι δραματικές.

Περισσότεροι από 5.800 άνθρωποι βρίσκονται στο κέντρο υποδοχής της Μόριας -δομή που μπορεί να φιλοξενήσει 3.100- σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, για το προσφυγικό.

Ο συνωστισμός και η απουσία σοβαρής προετοιμασίας για τον χειμώνα εγείρουν έντονο προβληματισμό στις ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στους καταυλισμούς μεταναστών.

Επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα απέστειλε, πριν λίγες μέρες, ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Κούμι Ναϊντού, σχετικά με το προσφυγικό και την κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου, τονίζοντας «συγκλονιστική αλληλεγγύη που έχουν επιδείξει οι κάτοικοι των νησιών». Ως «απελπιστική» περιέγραψε την κατάσταση στη Μόρια, ωστόσο αναγνώρισε ότι αυτό δεν είναι αποκλειστική ευθύνη της Ελλάδας.

«Η πολιτική κράτησης των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στα νησιά, προκειμένου να εφαρμοστεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, σηματοδοτεί ότι χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι εδώ και μήνες σε απελπιστικές συνθήκες. Ζουν σε μία γκρίζα ζώνη, καταρρακωμένοι από την προοπτική επιστροφής σε μια χώρα που δεν είναι ασφαλής για αυτούς» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Κούμι Ναϊντού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα