Στο 15,2% το ΚΙΝΑΛ, πλησιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ

από fimotro

Έρχεται ανατροπή στη 2η θέση (κάρτες)

Στις 13,8 μονάδες ανοίγει η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Οι δημοσκοπήσεις εξηγούν τον εκνευρισμό του Τσίπρα

Ενώπιον σημαντικών ανατροπών βρίσκεται το πολιτικό σκηνικό, όπως επιβεβαιώνει μια σειρά από δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και οποίες εξηγούν τον εκνευρισμό του Αλέη Τσίπρα όχι μόνο χθες στη Βουλή αλλά γενικότερα τις τελευταίες ημέρες.

Έτσι, σε μάχη οδηγούνται ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς το δεύτερο κόμμα με το Νίκο Ανδρουλάκη δείχνει να ανεβάζει τα ποσοστά του, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Marc που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα. Με βάση την ίδια δημοσκόπηση, η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ διαμορφώνεται στο 13,8%, ενώ η διαφορά ΚΙΝΑΛ με ΣΥΡΙΖΑ στις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις των πολιτών για την εκτίμηση που έχουν για το πότε θα γίνουν βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα

Συγκεκριμένα, μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, το Κίνημα Αλλαγής, «σκαρφαλώνει» στο 15,2% ενώ ο νεοεκλεγμένος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ αναδεικνύεται ως ο δεύτερος πιο δημοφιλής αρχηγός. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την πρόθεση ψήφου, η ΝΔ «ανοίγει» τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία φτάνει το 13,8%, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται πλέον μόλις στις τέσσερις μονάδες μπροστά από το ΚΙΝΑΛ.

Τι δείχνει η πρόθεση ψήφου

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ καταγράφει 33% (από 33,6), ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στο 19,2% (από 21,7%), ενώ το ΚΙΝΑΛ ανεβαίνει στο 15,2% (από το 9%). Το ΚΚΕ καταγράφει 5,3% (από 5,6%), η Ελληνική Λύση βρίσκεται στο 4,6% (από 4,5%), ενώ το ΜέΡΑ25 πέφτει στο 2,1% (από 3,1%).

Στο 1,3% (από 1,1) καταγράφεται το κόμμα του καταδικασμένου πρώην Χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη, Έλληνες ΓΤΠ, 5% δηλώνει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα, ενώ το 11,2% δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θα ψηφίσει.

Η δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών

Στην ερώτηση «Τι γνώμη έχετε για τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής», θετική ή μάλλον θετική γνώμη έχει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 52,1%, ενώ αρνητική ή μάλλον αρνητική γνώμη έχει το 47%.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπως αναφέραμε και παραπάνω, είναι ο δεύτερος δημοφιλέστερος αρχηγός. Θετική ή μάλλον θετική γνώμη έχει για αυτόν το 46,4%, ενώ αρνητική ή μάλλον αρνητική γνώμη έχει το 20,6%.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ακολουθεί με 31,8% των πολιτών να έχουν θετική ή μάλλον θετική γνώμη για τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, ενώ το 57,5% έχει αρνητική ή μάλλον αρνητική γνώμη.

Για τον Αλέξη Τσίπρα τα ποσοστά είναι 30,2% (θετική ή μάλλον θετική γνώμη) και 68,6% (αρνητική ή μάλλον αρνητική γνώμη).

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι στο 19,1% και στο 75,5%, ενώ για τον Κυριάκο Βελόπουλο είναι 14,9% και 77,8%.

Τι κυβέρνηση προτιμούν οι πολίτες

Σε ερώτηση της Marc «για τι είδους κυβέρνηση θέλετε να προκύψει από τις επόμενες εκλογές», οι πολίτες απαντούν:

Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ το 26,3%,
Κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό τη ΝΔ το 20,2%
Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με 7,1%
Κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ το 21,3%
Οι συσπειρώσεις – εισροές / διαρροές των κομμάτων

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι συσπειρώσεις – εισροές/διαρροές σε κάθε κόμμα, ιδιαίτερα από τα δύο πρώτα κόμματα από και προς το ΚΙΝΑΛ. Η Νέα Δημοκρατία παίρνει 4,4% από το ΚΙΝΑΛ, ενώ χάνει 7,5%.

Από τη μεριά του ο ΣΥΡΙΖΑ, παίρνει 3,5%, αλλά χάνει 14,6%, ένα ποσοστό που δείχνει ότι έχει σημαντικές απώλειες προς την πλευρά του ΚΙΝΑΛ.

Η εκτίμηση για εκλογές

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις των πολιτών για την εκτίμηση που έχουν για το πότε θα γίνουν βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Το 55,8% απαντά ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας το 2023, ενώ το 37,1% απαντά ότι θα γίνουν μέσα στο 2022, τη χρονιά που μπαίνουμε.

Η γνώμη για την κυβέρνηση

Σε ερώτηση της Marc στους πολίτες για να αξιολογήσουν την κυβέρνηση, το 50,2% κρίνει τις επιδόσεις της αρνητικά ή μάλλον αρνητικά, ενώ το 49,2 θετικά ή μάλλον θετικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα