Στη Βουλή η μάχη των πολιτικών αρχηγών για τις παρακολουθήσεις

από fimotro

Μαξίμου: Δεν θα περάσουν τα σχέδια αποσταθεροποίησης – Η συζήτηση θα ανοίξει με την ομιλία του πρωθυπουργού

Στην ολομέλεια προσέρχονται σήμερα Παρασκευή οι πολιτικοί αρχηγοί, μετά από αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση με θέμα «τις παρακολουθήσεις από την υπαγόμενη στον πρωθυπουργό ΕΥΠ, πολιτικών του αντιπάλων και δημοσιογράφων». Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε αίτημα για συζήτηση πολιτικών αρχηγών, μετά τις αποκαλύψεις ότι στόχοι παρακολούθησης έγιναν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης.

Η σημερινή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών διεξάγεται παρά το γεγονός ότι κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει να προηγηθεί ενημέρωση τους στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας από τον νέο διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη, τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, την αρμόδια για την ΕΥΠ εισαγγελέα εφετών Βασιλική Βλάχου, τον μέχρι πρότινος Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο.

Το αίτημα αυτό ετέθη μετ΄επιτάσεως και μετά την ακρόαση του νέου διοικητή του ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη, στο πλαίσιο διατύπωσης γνώμης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τον διορισμό του, κατά την οποία ο κ. Δεμίρης φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με κόμματα της αντιπολίτευσης, ότι «ουδείς εξαιρείται a priori», από παρακολουθήσεις. Είχε προηγηθεί και δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν γνωρίζουν για άλλες παρακολουθήσεις. Στο κλίμα αυτό, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται σήμερα να καλέσουν τον πρωθυπουργό να δηλώσει για ποιο λόγο η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη και ποια άλλα πολιτικά πρόσωπα έχουν πιθανώς γίνει στόχοι παρακολούθησης.

Η σημερινή συζήτηση είναι ένα μόνο βήμα στον οδικό χάρτη της έρευνας που θα εξελιχθεί στο πλαίσιο των προβλεπομένων από τον Κανονισμό διαδικασιών, για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Το επόμενο βήμα θα γίνει την προσεχή Δευτέρα, όταν στην κρίση της ολομέλειας θα τεθεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής και ενώ εκκρεμεί και απόφαση της Επιτροπής Θεσμών για το πότε και το πώς θα κινηθεί και εκείνη από τη δική της πλευρά.

Η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών έχει προσδιοριστεί για τις 11:00 και θα ανοίξει με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Η κυβέρνηση θα ματαιώσει τα σχέδια πολιτικής ανωμαλίας»

Σαφές μήνυμα πως «η κυβέρνηση, με αίσθημα ευθύνης, είναι αποφασισμένη να αντισταθεί και να ματαιώσει τα σχέδια ανωμαλίας που απεργάζονται διάφοροι» έστειλε το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο εν μέσω της σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης για το ζήτημα των παρακολουθήσεων που αναμένεται να κορυφωθεί με τη σημερινή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, υπεραμύνθηκε παράλληλα της ανάγκης για σταθερότητα «στους ταραγμένους καιρούς που ζούμε», ενώ διαβεβαίωσε πως «θα πράξει ό,τι είναι θεσμικά επιτρεπτό ώστε να προφυλάξει τις διαδικασίες και να προστατεύσει το πολίτευμα, αλλά και την αξιοπιστία του κράτους μας».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιοι μπορεί να είναι αυτοί που «απεργάζονται σχέδια ανωμαλίας», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σχολίασε ότι «όσες δυνάμεις θεωρούν ότι μπορεί να βγουν κερδισμένες από την αστάθεια σε μία ακόμη ευρωπαϊκή χώρα, ενδεχομένως ανήκουν στην κατεύθυνση αυτή», ενώ ερωτηθείς για το δημοσίευμα των «Financial Times» όπου φέρεται κάποιος που βρίσκεται κοντά στον πρωθυπουργό να εκτιμά πως πίσω από τις παρακολουθήσεις βρίσκεται η Ρωσία, τόνισε ότι «δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο προς την κατεύθυνση αυτή».

Αντίδραση

«Ο εκπρόσωπος του κ. Μητσοτάκη μας ενημέρωσε ότι υπάρχει σχέδιο πολιτικής ανωμαλίας και απειλής του πολιτεύματος, την ίδια ώρα που κυβερνητικές πηγές διαρρέουν επίσημα στο σημερινό ρεπορτάζ των “Financial Times” πως πίσω από όλα βρίσκεται η Ρωσία», σχολίασε ο εκπρόσωπος Tύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για «γελοίες δικαιολογίες του κ. Μητσοτάκη και των συνεργατών του» και υποστήριξε ότι «έχουν φθάσει στο απώτατο σημείο αυτοεξευτελισμού, διακινδυνεύοντας την εθνική διπλωματία, μόνο και μόνο για να καλύψουν τις ευθύνες τους πίσω από δήθεν «εθνικούς λόγους».

Εν μέσω της σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης και εν όψει της σημερινής προ ημερησίας διάταξης συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, το Μέγαρο Μαξίμου διeμήνυσε παράλληλα ότι εκείνο που η κυβέρνηση «με βεβαιότητα μπορεί να εγγυηθεί είναι ότι μέσα από τη θεσμική λειτουργία θα διερευνηθούν και θα διαλευκανθούν όσα περιστατικά απασχολούν την κοινή γνώμη τώρα» και διαβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι «μπορεί να εγγυηθεί απολύτως τη δημοκρατική ομαλότητα και τη θεσμική λειτουργία».

Κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ

«Ελπίζουμε το ίδιο να πράξουν και τα άλλα πολιτικά κόμματα αποδοκιμάζοντας λόγω και έργω πρακτικές, όπως, για παράδειγμα, η (προ)χθεσινή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος άσκησε έντονη κριτική για το ζήτημα αυτό στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Οι επιλεκτικές διαρροές σε φιλικά προς την αξιωματική αντιπολίτευση μέσα ενημέρωσης δημιουργούν ένα δόλιο αφήγημα το οποίο δεν μπορεί να απαντηθεί επί της ουσίας από όποιον σέβεται τους θεσμούς της Δημοκρατίας, καθώς κάτι τέτοιο αντιβαίνει στις νόμιμες διαδικασίες», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Φαίνεται ότι κάποιοι που παριστάνουν τους θεματοφύλακες της Δημοκρατίας και της νομιμότητας δεν χάνουν την ευκαιρία να πλήττουν βάναυσα τους κορυφαίους θεσμούς του πολιτεύματός μας προκειμένου να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη, να ζημιώσουν το εθνικό συμφέρον και να αποκομίσουν πρόσκαιρα κομματικά οφέλη».

Για εκλογές

Ερωτηθείς εάν μέσα στις τρέχουσες συνθήκες πολιτικής όξυνσης επανέρχονται τα σενάρια πρόωρων εκλογών, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως «η κυβέρνηση αξιοποιεί το χρόνο για να υλοποιεί το πρόγραμμά της και να αντιμετωπίζει τις ιδιαίτερα δύσκολες προκλήσεις με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωποι το επόμενο διάστημα οι Ελληνες πολίτες και πρόσθεσε ότι «με αυτό τον τρόπο εμείς προσεγγίζουμε τον εκλογικό και πολιτικό χρόνο και όχι μέσα από σκοπιμότητες και μικροκομματικά παιχνίδια».

Κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να αναφερθεί στην ανάγκη διερεύνησης της υπόθεσης της νόμιμης επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη τηρώντας το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει, ενώ θα επαναλάβει πως η κυβέρνηση και οι κρατικές αρχές δεν έχουν καμία σχέση με το predator.

Αναμένεται επίσης να αναφερθεί και στις διαχρονικές παθογένειες που πρέπει να εξεταστούν ώστε να μη βρεθούμε αντιμέτωποι στο μέλλον με αντίστοιχες περιπτώσεις και οι υπηρεσίες να επιτελούν τον εθνικό τους ρόλο τηρώντας τους δημοκρατικούς κανόνες.

Πλήρης διερεύνηση

Επίσης πρόκειται να επαναλάβει πως η κυβέρνηση έχει εξαρχής ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης, στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος, και να υπογραμμίσει ότι όλες οι απαντήσεις θα δοθούν με πλήρη θεσμικό σεβασμό και με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, ενώ θα δηλώσει εκ νέου ανοιχτός σε κάθε δημιουργική ιδέα που θα ενισχύει τους μηχανισμούς λογοδοσίας μιας τόσο κρίσιμης υπηρεσίας για την ασφάλεια της χώρας και σε συζήτηση προτάσεων που θα ενισχύουν τη διαφάνεια στη δράση των μυστικών μας υπηρεσιών, χωρίς, προφανώς, να εμποδίζουν την αποστολή τους.

Αναμένεται επίσης να διαμηνύσει και από την πλευρά του πως η διερεύνηση και διαλεύκανση της νόμιμης επισύνδεσης στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη έχει ήδη δρομολογηθεί με τον δέοντα θεσμικό τρόπο και να απορρίψει κάθε προσπάθεια χρησιμοποίησης αυτής της υπόθεσης για να υποδαυλιστεί η ένταση στο πολιτικό σκηνικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα