Σταθερή η παροχή φυσικού αερίου από την Gazprom προς την Ευρώπη

από fimotro

Ποιοι και γιατί φοβούνται ότι θα υπάρξει δελτίο για το αέριο στην Γερμανία

Η ρωσική εταιρία παραγωγής φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε ότι η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του σημείου εισόδου Σουντζά στην Ουκρανία καταγράφηκε σήμερα στα 42,1 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) έναντι 42,15 mcm κατά τη χθεσινή ημέρα.

Μία αίτηση για παροχή ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του σημείου εισαγωγής Σοκράνοβκα απορρίφτηκε ξανά από την Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε η Gazprom.

Προειδοποίηση Βερολίνου για ντόμινο κατάρρευσης ενεργειακών ομίλων

Εν τω μεταξύ, η Γερμανία πρέπει να προετοιμαστεί για βαθύτερες περικοπές στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου επειδή ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ακολουθεί μια συνειδητή στρατηγική αύξησης των τιμών για να υπονομεύσει την ευρωπαϊκή ενότητα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

«Δεν έχουμε να κάνουμε με ασταθείς αποφάσεις αλλά με οικονομικό πόλεμο, εντελώς ορθολογικό και πολύ σαφή», δήλωσε ο Χάμπεκ, ο αναπληρωτής καγκελάριος στην κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς, μεταδίδει το Bloomberg. «Μετά από τη μείωση κατά 60%, λογικά ακολουθεί η επόμενη».

Remaining Time -0:00
Fullscreen
Mute

Οι Γερμανοί ηγέτες εντείνουν τις προειδοποιήσεις για επικείμενες αναταραχές και ελλείψεις φυσικού αερίου στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία βασίζεται στη Ρωσία για περίπου το ένα τρίτο της ενέργειάς της. Ο Πούτιν μείωσε σταδιακά τις προμήθειες μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ευρωπαϊκές χώρες ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι γερμανικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας κινδυνεύουν από διαδοχικές αστοχίες που μπορεί να απαιτήσουν την ενεργοποίηση μιας νομικής ρήτρας που θα τους επέτρεπε να μετακυλίσουν τις αυξήσεις τιμών πέραν των δεσμεύσεων που απορρέουν από τις συμβάσεις, είπε ο Χάμπεκ.

Η Γερμανία απέφυγε να ενεργοποιήσει το μέτρο προς το παρόν, επειδή θα οδηγούσε σε «άμεση έκρηξη τιμών» για τους καταναλωτές, είπε ο αντικαγκελάριος. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται εναλλακτική λύση, συμπλήρωσε, χωρίς να δώσει διευκρινήσεις.

«Εάν μια εταιρεία αποτύχει ή άλλες εταιρείες αποτύχουν, είναι σαν ένα φαινόμενο ντόμινο που πολύ γρήγορα θα οδηγούσε σε βαθιά ύφεση», είπε.

Η Ρωσία μείωσε τις αποστολές μέσω του Nord Stream κατά 60% και ο αγωγός θα σταματήσει τελείως αυτόν τον μήνα λόγω συντήρησης. Η Γερμανία αμφιβάλει ότι μετά θα αρχίσει και πάλι η ροή. Ο στόχος της Ρωσίας είναι να διατηρήσει τις τιμές της ενέργειας υψηλά και «να καταστρέψει την ενότητα και την αλληλεγγύη της χώρας», είπε ο Χάμπεκ.

Η γερμανική κυβέρνηση και ο ενεργειακός κολοσσός Uniper SE συζητούν μέτρα σταθεροποίησης. Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ είπε ότι οποιαδήποτε πρόσθετη κρατική βοήθεια θα έχει τη μορφή εγγύησης δανείου.

Ο δελτίο διανομής φυσικού αερίου -αν η Γερμανία φτάσει σε αυτό- παρουσιάζει προκλήσεις επειδή το δίκτυο συχνά δεν διαχωρίζεται μεταξύ οικιακών και εμπορικών πελατών, είπε ο Χάμπεκ.

Εάν ένα εργοστάσιο είναι συνδεδεμένο στο δίκτυο φυσικού αερίου και ένα ολόκληρο τμήμα της πόλης είναι συνδεδεμένο σε αυτό, τότε αυτό το εργοστάσιο δεν μπορεί να βγει από το δίκτυο. «Αυτό πιθανότατα θα λυθεί σε βάρος των εργοστασίων που δεν είναι συνδεδεμένα σε μικτό δίκτυο», είπε ο Χάμπεκ.

Οι οικιακοί πελάτες στη Γερμανία προστατεύονται από το νόμο από τις διακοπές αερίου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα