Στα 9,4 δισ. ευρώ τα έσοδα της Κύπρου από το κοίτασμα

από fimotro

Για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις, για πώληση ΦΑ στην Αίγυπτο, γίνεται επίσημος προσδιορισμός των εσόδων για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο υπουργός Εμπορίου μιλώντας στο Τρίτο του ΡΙΚ είπε πως η συμφωνία με την κοινοπραξία του κοιτάσματος «Αφροδίτη». ολοκληρώθηκε και πως σύντομα θα πάει στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση.

Σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη, τα ετήσια έσοδα από το μερίδιο της Δημοκρατίας επί του κοιτάσματος, υπό προϋποθέσεις θα ανέλθουν στα 520 εκατ. ευρώ το χρόνο ή 9,4 δισ. ευρώ για 18 χρόνια που είναι η διάρκεια του συμβολαίου πώλησης.

Οι επίσημες αναφορές σε νούμερα ουσιαστικά σηματοδοτούν και τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και κοινοπραξίας του κοιτάσματος, Noble-Shell-Delek, για αλλαγές στο συμβόλαιο αναλογικού καταμερισμού.

Από τη νέα συμφωνία η οποία προβλέπει και διαφοροποίηση στα ποσοστά επί του κοιτάσματος, όπως είπε ο κ. Λακκοτρύπης, η Δημοκρατία θα έχει απώλεια εσόδων ύψους 850 εκατ. δολαρίων. Ωστόσο όπως επισήμανε η ζημιά θα καλυφθεί από παρεμφερή ζητήματα όπως η έναρξη παραγωγής του κοιτάσματος.

Πηγή: kathimerini.com.cy

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα