Ρόλο διαμεσολαβητή στην κρίση της Γάζας αναλαμβάνει η Αθήνα

από fimotro

Ο υπουργός Εξωτερικών θα ξεκινήσει σήμερα το ταξίδι του από το Ισραήλ, όπου θα έχει συναντήσεις τόσο με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι, όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριάντ Αλ-Μαλίκι. Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επισημαίνουν ότι ο Nίκος Δένδιας θα είναι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών που πραγματοποιεί σειρά επαφών με τους ομολόγους του των κρατών της περιοχής, σε μια προσπάθεια της Αθήνας να παίξει ένα ρόλο άτυπης διαμεσολάβησης στην κρίση της Μέσης Ανατολής. Για την Αθήνα είναι πάντως πολύ σημαντική η σημερινή συζήτηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, η οποία υποδηλώνει το εύλογο ενδιαφέρον της χώρας για την προστασία των Ιερών Προσκυνημάτων και τη διατήρηση του καθεστώτος τους, τη στιγμή που άλλες δυνάμεις πιέζουν ώστε να αποκτήσουν τον έλεγχο του Πατριαρχείου.

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν πως η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας και υπέρμαχος της προώθησης της ασφάλειας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή, ούσα ενεργή στα διπλωματικά τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. Σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι και με τον Παλαιστίνιο ομόλογο του Ριάντ Αλ-Μαλίκι.. Επίσης, σήμερα ο κ. Δένδιας θα συμμετάσχει στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεκάλεσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ με αντικείμενο τις εξελίξεις στην περιοχή. Ευνόητο είναι πως η επίσκεψη Δένδια θα δώσει τη δυνατότητα στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να μεταφέρει μια εικόνα από το πεδίο και να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την πορεία των εξελίξεων στο Ισραήλ. Αμέσως μετά ο Υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί και στην Ιορδανία, όπου θα συναντηθεί με τον Ιορδανό ομόλογό του Αϋμάν Σαφάντι.

Την Πέμπτη ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στο Κάϊρο όπου θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι, με τον οποίο είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα