Προς τι η βιασύνη για την ενεργοποίηση του Καταστατικού για τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης;

από fimotro

Πήραν τα χρόνια τους… διαδόχους;

Με ένα επίσημο, βαρύγδουπο και απόλυτο ανακοινωθέν, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης άνοιξε χθες θέμα για  τον πολιό Αρχιεπίσκοπο και Πρόεδρό της, τον από Κυδωνίας και Αποκορώνου, 88χρονο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο (Αθανασιάδη).
Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 
Έναν ασκητή επίσκοπο, φιλομόναχο, δραστήριο που αγάπησε πολύ την νεότητα και αναλώθηκε στην διακονία του λαού του Θεού. Στο πέρασμά του από την Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου άφησε ανεξίτηλη την σφραγίδα της προσωπικής του εργασίας και δράσης σε όλους τους τομείς. Με την εκλογή του και την ανάληψη των καθηκόντων του στην Ιερά Αρχιεπισκοπή και τα ανοίγματα προς την κοινωνία κατέστησε την Εκκλησία ουσιαστική δύναμη στην Κρήτη και την επανέφερε στο επίκεντρο της ζωής των Κρητικών. Στήριξε τον λαό της Κρήτης και αγαπήθηκε από όλους  τους Κρητικούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο εορτασμός του ΟΧΙ του 2011, όπου ζητήθηκε από όλους τους πολιτικούς να αποχωρήσουν από την εξέδρα και να παραμείνει μόνον ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος!Τόσο ψηλά τον έχουν όλοι!
Σήμερα, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος που όπως γράφει στο ανακοινωθέν της «αναγνωρίζει και τιμά στο ακέραιο το Πρόσωπο, την προσφορά και το έργο του Σεβ. Προέδρου της κ. Ειρηναίου, ως Ποιμένα και Πρωθιεράρχη της Εκκλησίας της Κρήτης» αποφάσισε με τις ευλογίες του Πατριάρχη (όπως αναγράφεται στο ανακοινωθέν)  να ενεργοποιήσει το άρθρο 39, παράγραφο 2 του Ν. 4149/1961 του Καταστατικού Χάρτη  της Εκκλησίας της Κρήτης και να  αποστείλει ομάδα ιατρών για να αποφανθεί για την κατάσταση της υγείας του και να τον οδηγήσουν όχι σε οικειοθελή παραίτηση όπως θα έπρεπε ( και το γράφουμε μήνες τώρα) αλλά σε αναγκαστική αποπομπή!
Κίνηση… φιλαδελφείας; Υικής στοργής και αγάπης;… Αναγνώρισης έστω της προσφοράς του;Τίποτα από τα παραπάνω!
Δυσνόητες ενέργειες μετά από τόση αναμονή.
Πριν στείλουν τους γιατρούς, γιατί δεν πήγαν οι ίδιοι να τον παρακαλέσουν να παραιτηθεί; Γιατί δεν προστατεύουν το κύρος του, το όνομά του, την αγία του βιοτή; Γιατί θέλουν να ευτελίσουν έτσι έναν άγιο άνδρα με τόσο σπουδαίο έργο; Θα ήθελαν να βρίσκονται στην θέση του;Τι πιο σπουδαίο και ασφαλώς πιο ορθό και αποδεκτό εκκλησιολογικά  να πήγαιναν όλοι μαζί οι Μητροπολίτες της Κρήτης, ως Σύνοδος,  να του πουν τις δυακολίες που υπάρχουν από την παράταση αυτής της κατάστασης και να του ζητήσουν να παραιτηθεί οικειοθελώς; Ακόμη και αν δεν υπέγραφε την παραίτηση λόγω φυσικών προβλημάτων θα ήταν όλοι μάρτυρες ότι  ο  Γέρων Ιεράρχης είναι ανήμπορος πλέον για να ασκεί τα καθήκοντα του και θα έκλειναν την σελίδα του όλοι μαζί  με αυτό τον εκκλησιαστικό τρόπο και όχι με ιατρικό πόρισμα.
Όσοι έρχονται σε επαφή και επικοινωνία  με τον Γέροντα ξέρουν ότι δεν είναι σε θέση να συνεχίσει σε αυτή την σημαντική θέση όπως είναι. Στον τρόπο που θα φύγει διαφωνούμε!
 Ο Κρήτης Ειρηναίος δεν είναι ένας Ιεράρχης της σειράς που πρέπει να αντικατασταθεί! Πρόκειται για μία μεγάλη εκκλησιαστική φυσιογνωμία. Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος με τον οποίο συνδεόταν με μακρόχρονη φιλία τον έλεγε «Άγιο Ιεράρχη και είδος εν ανεπαρκεία πλέον» και πάντα επαίρετο που ήταν ο πρώτος που του ευχήθηκε για την εκλογή του το πρωί της 28ης Απριλίου 1998, πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της τότε Ιεραρχίας. Δυστυχώς δεν ζει σήμερα  ο Χριστόδουλος,  ο οποίος είμαι βέβαιος ότι  θα έκανε τα πάντα  για να περιφρουρήσει το κύρος του Γέροντα Κρήτης.
Αν  έχει διαύγεια και αντίληψη της καταστάσεώς του, ας τον αφήσουν  να παραιτηθεί από μόνος του, χωρίς να υπάρχει στο ιστορικό του η αποστολή Επιτροπής Ιατρών. Προς τι η βιασύνη για την ενεργοποίηση του Καταστατικού ; Πήραν τα χρόνια τους… διαδόχους;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα