Μάχη από το ΥΠΕΣ για να μην χαθούν εκατοντάδες έργα

Στον αέρα βρίσκονται εκατοντάδες έργα στους δήμους της χώρας καθώς υπήρξαν τεράστιες καθυστερήσεις ως προς απορρόφηση του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» από το 2013 που συνήφθη δανεική σύμβαση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων με το αρχικό πόσο να φτάνει τα 200 εκατ. ευρώ.
Αν και όλα κυλούσαν με αργές διαδικασίες το 2017 ο τότε υπουργός κ. Σκουρλέτης νομοθετεί τον «ΦΙΛΟΔΗΜΟ», ο νόμος δημοσιεύεται σε ΦΕΚ σχεδόν ένα χρόνο αργότερα ανεβάζοντας το ύψος του προγράμματος στα 2δισ. Οι δήμαρχοι, όπως ήταν φυσικό έσπευσαν να εντάξουν έργα στο πρόγραμμα, με αποτέλεσμα τώρα όλα να είναι στον αέρα. Δισ. με τόση άνεση, με τόση ευκολία, από ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα 134 εκ. €.

«Τα πράγματα δεν είναι απλά. Ενημέρωσα για αυτή την κατάσταση τον πρωθυπουργό της χώρας και το Υπουργικό Συμβούλιο. Η βούληση της κυβέρνησης είναι απόλυτη. Τα έργα δεν θα επιτρέψουμε να χαθούν. Τα περισσότερα από αυτά με ταχύτατες διαδικασίες, τις οποίες πρέπει από κοινού να οργανώσουμε, θα πρέπει να ενταχθούν στα Περιφερειακά Προγράμματα και στα Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ», ανέφερε στην ομιλία του κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος. Για να μην χαθούν τα προγράμματα ο κ. Θεοδωρικάκος, όπως είπε, έχει αρχίσει συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα προκειμένου να πείσει τους Ευρωπαίους ότι το Υπουργείο Εσωτερικών και οι δήμοι και οι περιφέρειες έχουν την ικανότητα να ωριμάσουμε τα έργα με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα, από αυτήν που υπήρξε μέχρι σήμερα.

Από τα 200 εκατ. που είχαν προβλεφθεί στον «ΦΙΛΟΔΗΜΟ» έως τον Απρίλιο του 2018 απορροφήθηκαν λιγότερα από 10 εκατ. ευρώ.

Στις 6 Ιουνίου 2017, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τροποποιούν την αρχική δανειακή σύμβαση και μειώνουν το ύψος του προγράμματος στα 134 εκατ. ευρώ, με ημερομηνία λήξης των έργων για τις 31/12/19.

Στις 22 Δεκεμβρίου 2017 ο τότε υπουργός κ. Σκουρλέτης νομοθετεί τον «ΦΙΛΟΔΗΜΟ» με τον νόμο 4509/17 (άρθρα 69 και 70).

Στις 24 Απριλίου του 2018 δημοσιεύεται σε ΦΕΚ η ΚΥΑ (13022) η οποία αναφέρει ότι το ύψος του «ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ» είναι 2 δισ. ευρώ (!!!)

Μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί δανειακές συμβάσεις και έχουν δημοπρατηθεί 21 έργα, ύψους 30 εκατ. ευρώ.
Εχουν γίνει δημοπρατήσεις ύψους 450 εκατ. ευρώ. που αντιστοιχούν σε 170 έργα. Ενώ οι εντάξεις έργων που είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση αφορούν σε ποσό 1,235 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε 502 έργα γεγονός που δείχνει μία πολύ μεγάλη αναντιστοιχία ανάμεσα στις εντάξεις του προγράμματος και τους διαθέσιμους πόρους της εν ισχύι δανειακής σύμβασης της ΕΤΕΠ .

Για να μη χαθούν τα έργα και να μη καταρρεύσει η Αυτοδιοίκηση, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι πολλά από τα συγκεκριμένα έργα που έχουν εγκριθεί θα μεταφερθούν στα ΠΕΠ και σε τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα στο νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα που επεξεργάζεται το ΥΠΕΣ και θα λειτουργήσει από το 2020 – το 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα