Πολυκοσμία στα εμβολιαστικά κέντρα

από fimotro

Σε κάποιες περιπτώσεις η αναμονή ξεπερνά τη μια ώρα

Ουρές πολλών μέτρων έχουν δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες σχεδόν σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας. Ειδικά στα μεγάλα Εμβολιαστικά κέντρα της Αττικής μετά από αρκετούς μήνες παρατηρείται πολυκοσμία και οι ουρές που υπάρχουν σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργούν αναμονή μέχρι και μια ώρα! Σήμερα τα εμβολιαστικά κέντρα είναι σε πλήρη ανάπτυξη και υπάρχει η δυνατότητα για περισσότερους από 110.000 εμβολιασμούς την ημέρα.

Καθημερινά πλέον το τελευταίο διάστημα διενεργούνται σχεδόν 70.000 εμβολιασμοί, με την προχθεσινή ημέρα να ξεπερνούν σε σύνολο τις 80.000 και η Τρίτη να «κλείνει» με 81.640 εμβολιασμούς συνολικά. Συγκεκριμένα, 17.873 πολίτες εμβολιάστηκαν με πρώτη δόση και 57.057 πραγματοποίησαν την αναμνηστική δόση. Τα στοιχεία δείχνουν ότι κατά μέσο όρο 20.000 πολίτες προγραμματίζουν ραντεβού πρώτης δόσης καθημερινά, με την εμβολιαστική εκστρατεία να «κερδίζει» συνέχεια πρώην αμετανόητους κατά του εμβολιασμού, ενώ παράλληλα πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, γεγονός που θα οδηγήσει σύμφωνα με τους ειδικούς σε «φρένο» των μεταδόσεων σε πλήρως εμβολιασμένους πολίτες, που όμως έχουν χάσει πιθανώς την προστασία τους απέναντι στον ιό. Ενδεικτικά, την Τρίτη προγραμματίστηκαν 20.000 ραντεβού για πρώτη δόση και 123.000 ραντεβού για αναμνηστική δόση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν ανακοινωθούν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, ραντεβού πρώτης δόσης προγραμμάτιζαν 5.000 με 7.000 άτομα την ημέρα. Η μεγαλύτερη ζήτηση έχει οδηγήσει σε περισσότερη… δουλειά τα εμβολιαστικά κέντρα. Η δυναμικότητα του συστήματος παραμένει σε ίδιο επίπεδο σε σχέση με τον περασμένο Μάιο. Για όσα Μέγα Εμβολιαστικά Κέντρα έχουν κλείσει, γίνεται η αναπλήρωση από Κέντρα Υγείας που εντάσσονταν στη «γραμμή» AstraZeneca, η οποία σήμερα είναι ανενεργή. Συνεπώς, ραντεβού μπορεί να βρει κανείς εντός πέντε έως έξι ημερών.

Τρίτη δόση εμβολίου: Τι ισχύει

Όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών έχουν το δικαίωμα στην τρίτη δόση εμβολίου (αναμνηστική δόση), εφόσον έχει μεσολαβήσει διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών από την χορήγηση της δεύτερης δόσης εμβολίου. Πιο συγκεκριμένα:

 • Για τα άτομα που έχουνε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλια mRNA ή AstraZeneca, η αναμνηστική δόση θα είναι με εμβόλιο mRNA.
 • Για τα άτομα που έχουνε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλιο Johnson & Johnson, η αναμνηστική δόση θα πραγματοποιείται με το εμβόλιο της Johnson & Johnson ή με mRNA εμβόλιο, μετά από δύο μήνες τουλάχιστον.
 • Για τα άτομα που έκαναν πρώτη δόση με εμβόλιο mRNA και δεύτερη δόση με Johnson & Johnson, δε συστήνεται να πραγματοποιήσουν τρίτη δόση.

Οδηγίες για τον εμβολιασμό με την αναμνηστική δόση πολιτών που νόσησαν από covid-19:

 • 1η περίπτωση: Νόσηση πριν τον εμβολιασμό. Η 1η δόση εμβολίου J&J. Συστήνεται εμβολιασμός με αναμνηστική δόση τουλάχιστον 6 μήνες μετά με μία δόση Pfizer, J&J ή μισή δόση Moderna.
 • 2η περίπτωση: Νόσηση πριν τον εμβολιασμό. Εμβολιασμός με Pfizer, Moderna ή AstraZeneca. Συστήνεται εμβολιασμός με αναμνηστική δόση τουλάχιστον 6 μήνες μετά με μία δόση Pfizer ή μισή δόση Moderna.
 • 3η περίπτωση: 1η δόση με Pfizer, Moderna ή AstraZeneca. Νόσηση μετά την 1η δόση εμβολιασμό. Συστήνεται εμβολιασμός 3-6 μήνες μετά τη νόσηση με μια δόση Pfizer ή Moderna (ολόκληρη δόση) για ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Αναμνηστική δόση συστήνεται 6 μήνες μετά από τη 2η δόση με 1 δόση Pfizer ή Moderna μισή δόση.
 • 4η περίπτωση: Ολοκλήρωση εμβολιασμού με J&J. Νόσηση μετά τον εμβολιασμό. Συστήνεται εμβολιασμός 6 μήνες μετά τη νόσηση με μια δόση Pfizer, μισή δόση Moderna ή J&J.
 • 5η περίπτωση: Ολοκλήρωση εμβολιασμού με 2 δόσεις Pfizer, Moderna ή AstraZeneca. Νόσηση μετά τον εμβολιασμό. Συστήνεται εμβολιασμός 6 μήνες μετά τη νόσηση με μία δόση Pfizer ή μισή δόση Moderna.

Τα βήματα

 • Όπως και στην πρώτη δόση του εμβολίου, ο χρήστης πρέπει να επιλέξει την επιλογή «Δείτε αν ανήκετε στην πληθυσμιακή ομάδα που μπορεί να εμβολιαστεί την τρέχουσα περίοδο με βάση τον ΑΜΚΑ σε συνδυασμό με τον ΑΦΜ σας και κλείστε το ραντεβού σας. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΑΜΚΑ».
 • Στη συνέχεια βάσει τον ΑΜΚΑ και ΑΦΜ ή επίθετο και η πλατφόρμα τον βάζει στο σύστημα για την επιλογή ραντεβού.
 • Ο χρήστης βάζει τον Ταχυδρομικό Κώδικα και η πλατφόρμα εμφανίζει τα εμβολιαστικά κέντρα
 • Μετά την επιλογή του εμβολιαστικού κέντρου επιλέγεται η ημερομηνία και η ώρα
 • Ακολουθεί η επιβεβαίωση του ραντεβού εμβολιασμού. Αμέσως μετά ο πολίτης λαμβάνει και SMS επιβεβαίωσης στο κινητό του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα