Με μαθηματικούς ρυθμούς αυξάνονται τα κρούσματα στη χώρα

Πριν καλά καλά ολοκληρωθεί το τρίτο κύμα πανδημίας στη χώρα μας, η μετάλλαξη «Δέλτα» ήρθε να φέρει τα πάνω κάτω με πολλούς ειδικούς μάλιστα να εκτιμούν πως το 4ο κύμα είναι προ των πυλών.

Αύξηση 200% κατέγραψε η Αττική μέσα σε μία εβδομάδα, ενώ στο επίκεντρο της ανησυχίας βρίσκεται η Κρήτη, η οποία εξακολουθεί να εμφανίζει πολλά κρούσματα.

«Μπορούμε να πάμε μέχρι τα 1.500 κρούσματα μέχρι τις 20 του μήνα στα περίπου 2.000 μέχρι τέλους του μήνα», σημείωνει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Τα στοιχεία δείχνουν μεγάλη αύξηση της θετικότητας

Καμπάνακια ηχούν τις τελευταίες ημέρες για την πορεία της πανδημίας, με τον δείκτη θετικότητας να ανέρχεται στο 2,06%, όταν την περασμένη Κυριακή ήταν κάτω από τη μονάδα. Τα στοιχεία αυτά αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής της μάσκας σε όλους τους χώρους ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι.

Προβληματισμό προκαλεί και η χαοτική διαφορά στα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης ανά τη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό πως ουραγός στους εμβολιασμούς είναι η Φλώρινα με μόλις το 24,52% να έχει κάνει έστω μία δόση εμβολίου, ενώ πρωταθλήτρια της κούρσας είναι η Μύκονος με το ποσοστό του 96,38% να έχει κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση.

«Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, η λύση είναι μια, ο εμβολιασμός», σημειώνει ο κ. Βασιλακόπουλος.

Οι αριθμοί μαρτυρούν το πόσο κινδυνεύει ο ανεμβολίαστος από την επέλαση του τέταρτου κύματος. Ενδεικτικά, το τελευταίο 3μηνο όσοι διασωληνώθηκαν από την ηλικιακή ομάδα 60 – 80 ετών ήταν ανεμβολίαστοι κατά 99,08%.

Στην ίδια ηλικιακή ομάδα, στο σύνολο των θανόντων των τριών τελευταίων μηνών, το 99,02% ήταν ανεμβολίαστοι.

Η κυβέρνηση έχει υπογραμμίσει σε όλους τους τόνους ότι η πιθανή λήψη μέτρων θα αφορά αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους, ενώ δεν έχει αποκλείσει και το ενδεχόμενο τοπικών lockdown όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή.

Το μήνυμα είναι ότι πολύ αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα θα εξακολουθούν να ισχύουν για τους ανεμβολίαστους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα