Σε πιο πολλές δόσεις η πληρωμή φόρου εισοδήματος

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Ο ΥΠΟΙΚ προανήγγειλε φοροελαφρύνσεις για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε εστίαση – εποχιακό τουρισμό

Μέσα στον Μάιο θα νομοθετηθούν οι φορολογικές ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχασαν μέρος των ενοικίων τους, ενώ αργότερα το καλοκαίρι αναμένονται νέα ρύθμιση οφειλών και αύξηση των δόσεων εξόφλησης φόρου εισοδήματος, οι οποίες ενδεχομένως θα εκτείνονται έως και τους πρώτους μήνες του 2021.

Οι μειώσεις ΦΠΑ σε καφέ, αναψυκτικά, τσάι και σοκολάτα και όποια άλλα φορολογικά μέτρα αποφασιστούν για τη στήριξη τουρισμού και εστίασης θα έχουν αρχική περίοδο ισχύος στο τετράμηνο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου, με δυνατότητα επανεξέτασης στη συνέχεια. Η πρόθεση της κυβέρνησης για μείωση στον φετινό ΕΝΦΙΑ μπαίνει στο συρτάρι.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε στην τηλεόραση του Σκάι πως θα υπάρξει νομοθεσία «εντός Μαΐου» για διαμοιρασμό του κόστους ιδιοκτητών-κράτους εντός της τρέχουσας χρήσης, ενώ ανακοίνωσε πως αυτή τη στιγμή, «μεταβολή του τρέχοντος ΕΝΦΙΑ δεν μπορούμε να συζητήσουμε».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αύξησης των δόσεων εξόφλησης φόρου εισοδήματος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για περισσότερες δόσεις, οι οποίες, όπως προκύπτει από τα λεγόμενά του, μπορούν να εκτείνονται έως τον Φεβρουάριο του 2021, δεδομένου ότι έως εκείνο το χρονικό σημείο τα σχετικά έσοδα μπορούν να εγγραφούν στον τρέχοντα προϋπολογισμό.

«Σίγουρα θα υπάρχει πρόγραμμα ρυθμίσεων των οφειλών που δημιουργήθηκαν εντός της υγειονομικής κρίσης», είπε ο υπουργός, σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση σχεδιάζει νέες διευκολύνσεις, δεδομένου ότι οι τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις έχουν ανασταλεί έως τον Σεπτέμβριο για όσους επλήγησαν από τον κορωνοϊό.

«Όταν τελειώσουν οι αναστολές, θα υπάρξουν διευκολύνσεις, την έκταση των οποίων δεν μπορώ να προδικάσω», ανέφερε. Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε πως με τα σημερινά δεδομένα,  δεν υπάρχει λόγος προσφυγής στην πιστωτική γραμμή του ESM, προσθέτοντας πως διαχειριζόμαστε με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου, ώστε να μην ακουμπήσουμε, όπως είπε, τα 15,7 δισ. ευρώ των «κλειδωμένων» κεφαλαίων του ESM. Τα κεφάλαια αυτά θεωρούνται ως εγγύηση για την απρόσκοπτη συνέχιση της πρόσβασης του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές.

Ο υπουργός άφησε ανοικτό κάθε ενδεχόμενο για τη συνέχεια όσον αφορά πιθανή ανάγκη προσφυγής στα νέα δάνεια του ESM, λέγοντας χαρακτηριστικά, «δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα γίνει το 2021 και το 2022» και υπενθυμίζοντας ότι αυτά τα κεφάλαια είναι διαθέσιμα για όλες τις χώρες της ευρωζώνης έως και το τέλος του 2022.

Ερωτηθείς για τις δεσμεύσεις που θα απορρέουν από πιθανή χρήση κεφαλαίων του ESM από οποιαδήποτε χώρα, είπε πως δεν θα είναι συνάρτηση μακροοικονοικών στόχων, δεν θα είναι μνημόνια όπως τα γνωρίζαμε, παραπέμποντας για περισσότερες λεπτομέρειες στα κείμενα που θα υιοθετηθούν στη συνεδρίαση του ESM την ερχόμενη Παρασκευή.

Ερωτηθείς, τέλος, για το ενδεχόμενο εκλογών, απάντησε κοφτά, «δεν συζητάμε και δεν υπάρχουν εκλογικά σενάρια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα