Πετρέλαιο: Άλμα άνω του 5,4% στις τιμές – Αυξήσεις και στο φυσικό αέριο

από fimotro

Ανοδικά κινούνται, για ακόμη ένα 24ωρο, οι τιμές του πετρελαίου, ως επακόλουθο της αβεβαιότητας που προκαλεί ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ειδικότερα, η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου αυξήθηκε κατά περισσότερο του 5% και η τιμή του Brent κατά σχεδόν 6%, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και της απειλής της Δύσης για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Πριν από μία ώρα, η τιμή του αμερικανικού αργού διαμορφωνόταν στα 100,91 δολάρια ανά βαρέλι ( +5,42%, υψηλό επτά ετών) και η τιμή του Brent στα 103,61 δολάρια ανά βαρέλι (+5,76%), με τους επενδυτές να ανησυχούν για διακοπές των ρωσικών ενεργειακών προμηθειών.

Όσο για το φυσικό αέριο, σημειώνει επίσης μεγάλη αύξηση από το πρωί(99€/MWh), φτάνοντας στα 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα αυτή τη στιγμή.

Οικονομική απομόνωση της Ρωσίας από τις διεθνείς αγορές

Παράλληλα, όπως αναφέρει και το πρακτορείο Reuters, η οικονομική απομόνωση της Ρωσίας επιδεινώθηκε, καθώς η μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία του κόσμου, η Maersk, δήλωσε ότι θα διακόψει τη μετακίνηση εμπορευματοκιβωτίων από και προς τη Ρωσία. Εν τω μεταξύ, η Βρετανία απαγόρευσε την είσοδο όλων των πλοίων με ρωσική σημαία στα λιμάνια της.

«Η εύθραυστη κατάσταση στην Ουκρανία και οι οικονομικές και ενεργειακές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, θα διατηρήσουν την ενεργειακή κρίση και το πετρέλαιο πολύ πιο πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι βραχυπρόθεσμα, με κίνδυνο να αυξηθούν κι άλλο, αν κλιμακωθεί περαιτέρω η σύγκρουση», ανέφερε η Λουίζ Ντίκσον, ανώτερη αναλύτρια αγοράς πετρελαίου από την Rystad Energy.

Μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των BP και Shell , ανακοίνωσαν σχέδια εξόδου από ρωσικές επιχειρήσεις και κοινοπραξίες, ενώ η Total δήλωσε ότι δεν θα επενδύσει περαιτέρω κεφάλαια στις ρωσικές επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αγοραστές ρωσικού πετρελαίου αντιμετωπίζουν δυσκολίες σχετικά με τις πληρωμές και τη διαθεσιμότητα των πλοίων λόγω κυρώσεων, με την BP να ακυρώνει τις φορτώσεις καυσίμων από ρωσικό λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα.

Ωστόσο, η αγορά βοηθήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους, οι οποίοι συζήτησαν μια συντονισμένη απελευθέρωση αποθεμάτων αργού πετρελαίου. Η κυκλοφορία αυτή ενδέχεται να φτάσει τα 60 με 70 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με το Reuters.

Ανάκαμψη στην Ασία

Εν τω μεταξύ, τα εργοστάσια της Ασίας υπέστησαν ταχεία ανάκαμψη το Φεβρουάριο, εν μέσω ενδείξεων ότι η πανδημία του κορονοϊού είχε λιγότερο αντίκτυπο στις επιχειρήσεις, πράγμα που υποδηλώνει μια αύξηση στη ζήτηση πετρελαίου.

Η Ρωσία, η οποία αποκαλεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική επιχείρηση», εξάγει περίπου 4 με 5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα αργού πετρελαίου και 2 με 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από προϊόντα διύλισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα