Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Ήδη δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού έχουν αναπτυχθεί δυτικά του Ευφράτη, στην πόλη Μάνμπιτζ

Ο Συριακός Αραβικός Στρατός του καθεστώτος Άσαντ έχει συμφωνήσει να στείλει στρατό στον μέχρι σήμερα κουρδοκρατούμενο βορρά της Συρίας, προκειμένου να βοηθήσει τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (κουρδοαραβικό συνασπισμό) να αντιμετωπίσουν την τουρκική επίθεση, ανέφεραν οι κουρδικές δυνάμεις της βόρειας Συρίας.

Συριακά κρατικά μέσα μεταδίδουν ότι ήδη οι συριακές ένοπλες δυνάμεις αναπτύσσονται στον βορρά, μετά και την απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από την περιοχή, καθώς τα τελευταία κινδύνευαν να βρεθούν εν μέσω διασταυρούμενων πυρών.

Ήδη δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού έχουν αναπτυχθεί δυτικά του Ευφράτη, στην πόλη Μάνμπιτζ, ενώ νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας άρχισαν να εισέρχονται στην περιοχή της Ράκκα, κατευθυνόμενες προς την πόλη Ain Issa, κοντά στο μέτωπο με τις τουρκικές δυνάμεις.

Η τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία, η οποία άρχισε επισήμως την περασμένη εβδομάδα υπό τον τίτλο “Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης”, έχει ως στόχο τις κουρδικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία, που συνδέονται πολιτικά με το παράνομο στην ΤουρκίαΚόμμα Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK). Το συριακό παρακλάδι του PKK, Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), μέσω του ένοπλου κομματιού του, Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), είναι η βασική δύναμη της κουρδοαραβικής συμμαχίας των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), η οποία τα τελευταία πέντε χρόνια είχε τον έλεγχο σχεδόν του ενός τρίτου του συριακού εδάφους, στα βόρεια και βορειοανατολικά της χώρας.

Οι SDF αποτέλεσαν επί χρόνια τον βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ και του διεθνούς συνασπισμού ενάντια στον Ισλαμικό Κράτος, βρέθηκαν ωστόσο το σαββατοκύριακο υπό ισχυρά τουρκικά πυρά από εδάφους και αέρος και έχασαν έδαφος σε συνοριακές πόλεις και χωριά, με τον τουρκικό στρατό και τους Σύρους αντικαθεστωτικούς αντάρτες που πολεμούν μαζί του να καταλαμβάνουν μεθοριακές πόλεις και χωριά.

Δεκάδες άμαχοι, αλλά και μαχητές των δύο πλευρών, έχουν χάσει τη ζωή τους στις μάχες.

Εν μέσω φόβων για “αναγέννηση” του Ισλαμικού Κράτους λόγω της τουρκοκουρδικής σύγκρουσης, οι Κούρδοι της Συρίας ανακοίνωσαν ότι 800 συγγενείς μελών του ISIS δραπέτευσαν από στρατόπεδο στο οποίο κρατούνταν στην Ain Issa, στον βορρά της Συρίας.

Η τουρκική επίθεση και η στρατιωτική απόσυρση των ΗΠΑ από την περιοχή έχουν γίνει στόχος ιδιαίτερων επικρίσεων διεθνώς, καθώς οι SDF, που δέχονται τα τουρκικά πυρά, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο έδαφος στην πάλη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η Άγκυρα, που χαρακτηρίζει συλλήβδην τρομοκρατικές τις δυνάμεις των PYD-YPG-SDF, προσπαθεί να τις απωθήσει μακριά από την τουρκοσυριακή μεθόριο και να δημιουργήσει μία ζώνη ασφαλείας βάθους 30 χιλιομέτρων εντός Συρίας. Εκεί ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει να επανεγκαταστήσει μέρος των 3,6 εκατ. Σύρων προσφύγων που σήμερα βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος. Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι Σύροι Άραβες και όχι Κούρδοι, γεγονός που καταγγέλλεται ως απόπειρα εθνολογικής αλλοίωσης του συριακού βορρά με μείωση του βάρους του κουρδικού στοιχείου.

Η συμφωνία Άσαντ – Κούρδων της Συρίας αφορά ανάπτυξη του συριακού στρατού σε όλο το μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τουρκική προέλαση.

Η ανάπτυξη του ΣΑΑ θα βοηθήσει τις SDF “να αντιμετωπίσουν την επίθεση και να απελευθερώσουν τις περιοχές στις οποίες έχει εισέλθει ο τουρκικός στρατός και οι μισθοφόροι”, αναφέρεται σε ανακοίνωση των κουρδικών δυνάμεων.

Οι “μισθοφόροι” στους οποίους αναφέρονται οι SDF είναι οι Σύροι αντικαθεστωτικοί αντάρτες του Συριακού Εθνικού Στρατού, πιο γνωστού από τις πρώτες ημέρες του συριακού εμφυλίου πολέμου ως Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), που πλέον στηρίζεται μόνο από την Τουρκία και μάχεται τόσο κατά των δυνάμεων του Άσαντ, όσο και (κυρίως) κατά της αραβοκουρδικής συμμαχίας των SDF.

Οι SDF σημειώνουν  ότι στόχος της συμμαχίας τους με το ασαντικό καθεστώς είναι “να ανοίξει ο δρόμος για την απελευθέρωση και των υπόλοιπων πόλεων που κατέχονται από την Τουρκία, όπως το Αφρίν” της βορειοδυτικής Συρίας.

Οι τουρκικές δυνάμεις και Σύροι αντάρτες του FSA κατέλαβαν το Αφρίν το 2018, εκδιώκοντας από εκεί τις δυνάμεις των SDF.

Η συμφωνία με τον Άσαντ αποτελεί στρατηγική στροφή συμμαχιών για τις κουρδικές δυνάμεις, που συνεργάζονταν εδώ και πέντε χρόνια με τον δυτικό συνασπισμό και κυρίως με τις ΗΠΑ.

Δεν έχει γίνει ωστόσο γνωστό τι υποχρεώσεις έχει αναλάβει η συριακή κυβέρνηση έναντι των Κούρδων και προς τα πού θα κινηθεί άμεσα ο Συριακός Αραβικός Στρατός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα