Οpinion Poll: Σε 100 μέρες άλλαξε πλήρως το κλίμα

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Ικανοποίηση πολιτών για την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ποιοι είναι οι υπουργοί που ξεχωρίζουν μέχρι στιγμής

Υψηλά επίπεδα ικανοποίησης συγκεντρώνει η Κυβερνητική Πολιτική συνολικά, σύμφωνα με το Πολιτικό Βαρόμετρο της OPINION POLL. Ικανοποιημένο δηλώνει το 50% των ερωτώμενων. Το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του Σεπτεμβρίου κατά δέκα περίπου μονάδες, είναι όμως αρκετά πάνω από την εκλογική επίδοση της Ν.Δ.

Όπως επισημαίνει ο πολιτικός αναλυτής Ζαχαρίας Ζούπης,υπεύθυνος Ερευνών της OPINION POLL, η Κυβερνητική πολιτική δείχνει να βρίσκει απήχηση σε ευρύτερα κεντρώα, κεντροαριστερά ακροατήρια αφού το 20% του ΣΥΡΙΖΑ και το 57% του ΚΙΝΑΛ την αντιμετωπίζει θετικά. Η μείωση φαίνεται να οφείλεται κύρια σε κάποια θέματα που αναδείχτηκαν αιχμιακά την τελευταία περίοδο και την ικανοποίηση κυρίως των ψηφοφόρων της Ν.Δ από την Κυβερνητική Πολιτική. Φαίνεται δηλαδή να εμφανίζονται κάποια σύννεφα.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΕΔΩ 

Το μεγάλο όπλο για την κυβέρνηση παραμένουν οι κινήσεις της στην οικονομία, ενώ έντονες επιφυλάξεις υπάρχουν για την πολιτική της στο μεταναστευτικό/προσφυγικό, ειδικά από τη βάση της ΝΔ – η πλειονότητα των πολιτών θεωρούν ότι δεν υπήρξε έγκαιρη προετοιμασία. Ακριβώς αυτό το θέμα φαίνεται να κοστίζει στην κυβερνητική παράταξη κάποιες απώλειες, σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν η αποδοχή κυμαινόταν γύρω στο 60%.

oikonomoa

 

mitsas

Προφανώς τα εθνικά θέματα επηρεάζουν την αξιολόγηση, που κάνουν οι πολίτες για τους υπουργούς και μάλλον έτσι εξηγείται η πρωτιά του Νίκου Δένδια, ενώ η θετική άποψη για την οικονομία έχει εκτοξεύσει τον Χρήστο Σταϊκούρα στη δεύτερη θέση. Η αρνητική άποψη για το προσφυγικό, πλήττει τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη, ο οποίος υποχώρησε στην 4η θέση, έναντι της 1ης που είχε στο γκάλοπ της ίδιας εταιρίας πριν ένα μήνα περίπου. Αλλά και ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει υποχωρήσει στη σειρά κατάταξης, πιθανόν λόγω της αναμονής που υπάρχει για γρήγορα και απτά αποτελέσματα σε επενδύσεις, όπως το Ελληνικό.

Η ικανοποίηση από τη γενική εικόνα της κυβέρνησης φτάνει στο 50%, με το 47% των ερωτηθέντων να έχει αρνητική άποψη. Η διείσδυση της κυβέρνησης πέραν του χώρου της ΝΔ είναι ισχυρή: το 20% του ΣΥΡΙΖΑ και το 57% του ΚΙΝΑΛ έχει θετική άποψη.
ops

Η δημοσκόπηση δεν έχει πρόθεση ψήφου, αλλά μετρά τις δημοτικότητες των υπουργών. Κατά σειρά λοιπόν είναι οι εξής: Νίκος Δένδιας, Χρήστος Σταικούρας, Κώστας Χατζηδάκης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και Τάκης Θεοδωρικάκος στην πρώτη πεντάδα. Την δεκάδα συμπληρώνουν οι Βασίλης Κικίλιας, Νίκη Κεραμέως, Άδωνις Γεωργιάδης, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Γεώργιος Γεραπετρίτης.

kkikiik

Εντυπωσιακή παραμένει η εικόνα για τις προσπάθειες της κυβέρνησης στην οικονομία. Τις επικροτεί το 63%. Πέραν της ΝΔ, θετικά απαντά το 44% του ΣΥΡΙΖΑ, το 72% του ΚΙΝΑΛ , το 34% του Κ.Κ.Ε, το 61% της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και το 57% του ΜΕΡΑ 25! Το πεδίο αυτό αναδεικνύεται το ατού της κυβέρνησης.

Μεγάλη αποδοχή υπάρχει και για ορισμένες άλλες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως αυτή για τη διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων.
Το 75,9% τάσσεται υπέρ των ενεργειών που κάνει η Κυβέρνηση, ενώ η πρότασή της έχει κερδίσει και τους ψηφοφόρους κομμάτων της αντιπολίτευσης (όπως στο ΚΙΝΑΛ με 86% αποδοχή)!
Αλλά και η απόφαση για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, βρίσκει σύμφωνο το 62% των ερωτηθέντων, με μόλις 24,8% να λέει το αντίθετο. Στην κοινή γνώμη φαίνεται να πλειοψηφεί με 48% έναντι 25% ή αίσθηση, η άποψη, ότι υπήρξε επί ΣΥΡΙΖΑ συνωμοσία πολιτικών και προσώπων της Δικαιοσύνης για να ενοχοποιηθούν πολιτικοί αντίπαλοι της τότε κυβέρνησης.
Μοιρασμένη είναι η κοινή γνώμη σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας από την κυβέρνηση.
Το 45% δηλώνει ικανοποιημένο από τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες της, ενώ ακριβώς το ίδιο ποσοστό (45%) απαντά ότι δεν είναι ικανοποιημένο.
Το μεγάλο «αγκάθι» για την κυβέρνηση είναι το Μεταναστευτικό- Προσφυγικό: Μόλις το 23.4% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποιημένο!
Το 63.2% θεωρεί ότι η Κυβέρνηση καθυστέρησε στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

metas

Είναι αξιοσημείωτο ότι η βάση της ΝΔ στέκεται αρνητικά στη διαχείριση που κάνει η κυβέρνηση: 48% λέει ότι δεν γίνεται σωστή διαχείριση με το 44,5% των γαλάζιων ψηφοφόρων να δηλώνει ικανοποιημένο. Το πρόβλημα στη ΝΔ το φανερώνουν και οι αντιδράσεις στελεχών της σε διάφορες περιοχές της χώρας, με αφορμή την εκεί εγκατάσταση μεταναστών / προσφύγων.
Οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ πάντως είναι ικανοποιημένοι σε ποσοστό 58.9%, ενώ το 89.7% του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει μη ικανοποιημένο, προφανώς γιατί ταυτίζει την κυβερνητική ηγεσία με τις αντιδράσεις της βάση της ΝΔ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα