Οι σωστές τεχνικές μελέτες μυστικό επιτυχίας των έργων

από fimotro

Ένα κρίσιμο μυστικό για την επιτυχή αξιοποίηση των ακινήτων μας είναι οι σωστές τεχνικές μελέτες. Όλων των ειδών όπως αρχιτεκτονικές, στατικές, ηλεκτρομηχανολογικές, τοπογραφικές, ενεργειακές, οικονομοτεχνικές, κλπ.  Στην Ελλάδα σε μεγάλο βαθμό οι ιδιοκτήτες και επενδυτές τείνουν να υποτιμούν τις τεχνικές μελέτες.

Του Μάνου Κρανίδη*

Σωρεία έργων γίνονται χωρίς ενδεδειγμένη προσοχή και επικέντρωση σε σωστές μελέτες εφαρμογής. Πολλά έργα, ειδικά μικρομεσαίου μεγέθους, υλοποιούνται με μελέτες απλά για το τυπικό μέρος μιας υποχρεωτικής άδειας δόμησης, άδειας μικρής κλίμακα ή φακέλων διάφορων προγραμμάτων όπως το Εξοικονομώ. Τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα υποτίμησης και αμελούς σύνταξης των τεχνικών μελετών είναι:

  • Οι ανακαινίσεις, ειδικά ακινήτων παλαιότητας, που στην πλειονότητα τους γίνονται εμπειρικά με επιτόπιες αμφίβολες αποφάσεις και μια γενική πρόχειρη εικόνα και άποψη του ιδιοκτήτη η/και των συνεργείων-εργολάβων
  • Τα έργα ενεργειακής εξοικονόμησης, ειδικά μικρής κλίμακας, στα οποία η ενεργειακή μελέτη όπως αυτή εκφράζεται μέσω του ενεργειακού πιστοποιητικού γίνεται επιφανειακά χωρίς βάθος και απαραίτητή σημασία.
  • Τα έργα αποκατάστασης από σημαντικά προβλήματα υγρασιών ή στατικών αστοχιών στα οποία ζητείται απλά μια μακροσκοπική αυτοψία χωρίς να επιλέγεται η λύση μια σωστής μελέτης υγρομόνωσης ή στατικής επάρκειας.

Οι σωστές τεχνικές μελέτες έχουν πολλά πλεονεκτήματα με κύρια τα ακόλουθα τέσσερα:

  • Εξασφαλίζουν τις ορθές κτιριοδομικές, πολεοδομικές, λειτουργικές, αισθητικές προδιαγραφές του έργου
  • Συνοδεύουν την απαιτούμενη άδεια ή φάκελο του έργου και νόμιμη υλοποίηση του
  • Επιτρέπουν την πλήρη και ακριβή εκτίμηση του προϋπολογισμού του έργου
  • Εξασφαλίζουν την σωστή και ουσιαστική επίβλεψη του έργου άρα και το σωστό αποτέλεσμα και χρονοδιάγραμμα του έργου

Για αυτό το μυστικό για την επιτυχία κάθε έργου, ανεξαρτήτως μεγέθους ή κόστους, είναι να ξεκινάει από σωστές τεχνικές μελέτες εφαρμογής. Η ανάθεση τους σε μηχανικούς εξειδικευμένους και διαθέσιμους είναι μια επένδυση που, με την εποικοδομητική συνεργασία, αποτελεί για τους κύριους του έργου ή ιδιοκτήτες των ακινήτων το θεμέλιο για την αποτελεσματική υλοποίηση του έργου ή επένδυσης, με την πλήρη κάλυψη των αναγκών, προδιαγραφών και στόχων του.

*Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSc ,CEO, «KRAMA PROPERTY»,

Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου ΠΟΜΙΔΑ

Δημοτικός Σύμβουλος Χαλανδρίου, Επικεφαλής Χαλάνδρι Ορίζοντας 2023

www.kramaproperty.com, kramaproperty@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα