Οι προκλήσεις Ζάεφ πάνε πίσω την κύρωση των Συμφωνιών με τα Σκόπια

από fimotro

Σκληραίνει την στάση της η κυβέρνηση

«Σήμερα βρίσκομαι στο στάδιο του Αμστερνταμ και δίνω την ισχυρή μου υποστήριξη στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Μακεδονίας» έγραψε μεταξύ άλλων ο Ζάραν Ζάεφ στο Twitter, παραλείποντας το «Βόρεια» από το όνομα της χώρας του. Η ανάρτηση έφθασε εντός λίγων δευτερολέπτων στο Μαξίμου, με την αντίδραση να συνοψίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή, στη φράση «ως εδώ και μη παρέκει».

Τα περιστατικά, εξάλλου, από τη γειτονική χώρα παραβίασης του πνεύματος ή ακόμα και του γράμματος της συμφωνίας το τελευταίο διάστημα έχουν πληθύνει, δημίουργώντας εύλογο προβληματισμό στο Μαξίμου, που από τη μια έχει κάθε καλή διάθεση να εφαρμόσει μέχρι κεραίας τη συμφωνία, παρά την αρχική αντίθεση της Ν.Δ., από την άλλη όμως δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια σε ένα μονίμου διπλό παιχνίδι που φαίνεται να παίζουν οι γείτονες.

Ενδεικτικό πως το Μαξίμου έχει αποφασίσει να σκληρύνει τη στάση του έναντι της Βόρειας Μακεδονίας είναι ότι, χθες, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, θύμισε -διόλου τυχαία- ποιες ήταν οι διαφωνίες της Ν.Δ. στη συμφωνία των Πρεσπών. Συγκεκριμένα η εκπρόσωπος είπε πως η Ν.Δ. είχε εκφράσει τις βασικότερες αντιρρήσεις της στο θέμα «γλώσσα και ταυτότητα», που το τελευταίο διάστημα επανέρχεται διαρκώς στην επιφάνεια.

Σύμφωνα μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες μετατίθεται για τον Σεπτέμβριο… «και βλέπουμε» η κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας μεταξύ Aθηνας και Σκοπίων που ήταν προγραμματισμένη για τον επόμενο μήνα –στις 10 Ιουλίου-, ώστε να αντιληφθεί και ο Ζόραν Ζάεφ πως έχει κάποιες υποχρεώσεις τις οποίες δεν μπορεί να παραβλέπει.

Στο Μαξίμου θεωρούν πως το μήνυμα, εάν δεν έχει ήδη φθάσει, θα φθάσει πολύ σύντομα στα Σκόπια, ώστε να είναι πιο προσεκτικοί στις δηλώσεις τους. Το γεγονός άλλωστε ότι ο κ. Ζάεφ έχει πολλά εσωτερικά προβλήματα, που ίσως τον οδηγούν σε μια πιο «εθνικιστική» προσέγγιση, δεν αφορά την Ελλάδα και δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως η Αθήνα θα καθίσει με σταυρωμένα χέρια χωρίς να παρακολουθεί στενά τη γείτονα. Εξάλλου, το τελευταίο διάστημα και στο εσωτερικό της Ν.Δ. έχουν αρχίσει να υπάρχουν φωνές που ζητούν διαφορετική στάση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα