27 Απριλίου 2024
27 Απριλίου 2024

Οι αντιδράσεις από Ελλάδα, Μάλτα, Βέλγιο, Πολωνία πάγωσαν την απόφαση για το πλαφόν

από fimotro

Επιτυχία της Ελλάδας η συμμαχία απέναντι στους ισχυρούς του Βορρά και η μετάθεση της απόφασης για τον Δεκέμβριο

Οι πιέσεις που άσκησαν αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφεραν αποτέλεσμα και “πάγωσε” η απόφαση σχετικά με την έγκριση ενός πακέτου έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, καθώς οι διπλωμάτες δεν κατάφεραν να επιλύσουν τον βαθύ διχασμό μεταξύ των κρατών μελών. Με απλά λόγια, δεν επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία στο σημερινό συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ για το θέμα του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου TTF.

Οι 27 υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ αναμένεται να συναντηθούν ξανά στις 13 Δεκεμβρίου κερδίζοντας χρόνο ως προς την επίτευξη μίας συμβιβαστικής λύσης με το μπλοκ των χωρών που ηγείται η Γερμανία και αντιτίθεται στην επιβολή πλαφόν άμεσα αλλά και σε χαμηλότερη τιμή.Οι υπουργοί Ενέργειας που πραγματοποίησαν έκτακτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες συμφώνησαν στο περιεχόμενο πολλών έκτακτων μέτρων, αλλά θα καθυστερήσουν την επίσημη έγκριση μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, με μια ομάδα χωρών να πιέζει για μείωση του επιπέδου στο οποίο τέθηκε το πλαφόν στην τιμή, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες της ΕΕ που μίλησαν στο Bloomberg. «Δεν μπορούμε να πάρουμε απόφαση για τίποτα όσο δεν μπορούμε να αποφασίσουμε για όλα», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Βελγίου, Tinne Van der Straeten, πριν από τη συνάντηση της Πέμπτης.

Οι διπλωμάτες προσπαθούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα πακέτο που περιλαμβάνει την ενίσχυση ενός μηχανισμού για κοινές αγορές φυσικού αερίου, τον περιορισμό της ενδοημερήσιας αστάθειας των τιμών και τη δυνατότητα ταχύτερης αδειοδότησης για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Υπάρχει σύμπνοια γι’ αυτά, είπαν οι διπλωμάτες.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει ένα ανώτατο όριο στην τιμή του ορυκτού καυσίμου στα 275 ευρώ/Mwh, με κάποιες χώρες ανάμεσά τους και η Ελλάδα να θεωρούν το επίπεδο αυτό απαγορευτικό και να ζητούν το πλαφόν να ορισθεί πλησίον των 200 ευρώ/Mwh.

Η Ελλάδα, η Πολωνία, η Μάλτα και το Βέλγιο ήταν μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απέρριψαν την πρόταση για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh).

Η ελληνική θέση

Νωρίτερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας εμφανίστηκε κατηγορηματικός ως προς τον πήχη που θα πρέπει να τεθεί για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου TTF.

Προσερχόμενος στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., ο Έλληνας υπουργός με δηλώσεις του απέρριψε την πρόταση της Κομισιόν: «Μία τιμή στα 275 ευρώ/MWh δεν είναι πλαφόν. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις βρίσκονται υπό σοκ από τις υψηλές τιμές της ενέργειας και κάτι πρέπει να κάνουμε. Δεν μπορούμε να στεκόμαστε και να μην κάνουμε τίποτα. Χάνουμε χρόνο και πρέπει να προστατεύσουμε τους Ευρωπαίους πολίτες», είπε.

Ταυτόχρονα, στο παρασκήνιο εξακολουθεί να φουντώνει ο αγώνας σχετικά με το πώς η ΕΕ θα εφαρμόσει ένα σχέδιο υπό την ηγεσία της Ομάδας των Επτά (G7) για τον περιορισμό των εσόδων της Ρωσίας από το πετρέλαιο. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εμφανίζεται βέβαιη ότι πολύ σύντομα θα εγκριθεί ένα παγκόσμιο ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο. Μάλιστα, το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει πως οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία απόψε.

Έρχεται πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί ένατο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία, ως απάντηση στην επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία, δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στη Φινλανδία την Πέμπτη.

«Εργαζόμαστε σκληρά, για να χτυπήσουμε τη Ρωσία όπου πονάει, να αμβλύνουμε περισσότερο την ικανότητά της να διεξάγει τον πόλεμο στην Ουκρανία, και μπορώ να ανακοινώσω σήμερα ότι εργαζόμαστε με πλήρη ταχύτητα για ένα 9ο πακέτο κυρώσεων», είπε η Φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου.

«Είμαι σίγουρη ότι πολύ σύντομα θα εγκρίνουμε ένα παγκόσμιο ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο με την G7 και άλλους μεγάλους εταίρους. Δεν θα ησυχάσουμε έως ότου η Ουκρανία επικρατήσει του Πούτιν και του παράνομου και βάρβαρου πολέμου του», σημείωσε.

Αντίστοιχα, το πρακτορρείο Bloomberg σημειώνει πως οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες είναι αισιόδοξοι ότι μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία ήδη από σήμερα σχετικά με ένα πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, παρά τις έντονες διαφωνίες για το σχέδιο.

Πάντως, η Πολωνία απέρριψε την προτεινόμενη τιμή των 65 δολαρίων ανά βαρέλι ως πολύ «ήπια» για τη Μόσχα, ενώ η Ελλάδα, με τη μεγάλη ναυτιλιακή της βιομηχανία, δεν θέλει να πέσει κάτω από τα 70 δολάρια, αναφέρει το πρακτορείο. Η διαίρεση καθιστά σαφές ότι η ΕΕ δεν έχει ακόμη συμφωνήσει στον κύριο στόχο του σχεδίου υπό την ηγεσία της G7, τον οποίο οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προωθήσει ως έναν τρόπο για να διατηρηθεί το ρωσικό πετρέλαιο στην αγορά και να αποφευχθούν μεγάλες αυξήσεις στην τιμή. Νέες συνομιλίες είναι προγραμματισμένες το βράδυ της Πέμπτης, ώστε να συνεχίσουν τις συζητήσεις τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα