Ο οίκος DBRS αναβάθμισε την Ελλάδα

από fimotro

Έρχονται και άλλες θετικές ειδήσεις για την Ελληνική οικονομία

Σε αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου σε ΒΒ από ΒΒ (low) προχώρησε η DBRS, βάζοντας παράλληλα την αξιολόγηση στον προθάλαμο νέας κίνησης, καθώς θέτει θετικό οutlook.

Σημειώνεται ότι με ΒΒ αξιολογεί το ελληνικό αξιόχρεο και ο οίκος Fitch, ενώ για τις 22 Οκτωβρίου είναι η αξιολόγηση της Standard & Poor’s (BB- με θετικές προοπτικές) και στις 19 Νοεμβρίου του οίκου Moody’s (Ba3 με σταθερές προοπτικές), κλείνοντας την αυλαία για το 2021.

Οπως αναφέρει η DBRS, η αναβάθμιση αντανακλά τη θετική του εκτίμηση για τις δημοσιονομικές και οικονομικές εξελίξεις πριν την πανδημία, κάτι που ενίσχυσε την ανθεκτικότητα στη διαχείριση των τρεχουσών προκλήσεων.

Η ισχυρή δημοσιονομική επίδοση της χώρας πριν την πανδημία και τα σημαντικά μαξιλάρια ρευστότητας έδωσαν στην ελληνική κυβέρνηση δημοσιονομικό χώρο για να περιορίσει τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης με μέτρα στήριξης.

Η πορεία της οικονομίας

Παρά την αυξημένη εξάρτηση από τον τουρισμό, η πτώση του ΑΕΠ κατά 8,2% το 2020 ήταν ηπιότερη των προβλέψεων, θέτοντας τις βάσεις για μια ισχυρή ανάκαμψη μέχρι στιγμής το 2021. Επιπροσθέτως, έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στη μείωση των τραπεζικών NPLs.

Η θετική τάση στην αξιολόγηση αντανακλά την εκτίμηση της DBRS ότι οι οικονομικές προοπτικές της χώρας έχουν ενισχυθεί σημαντικά. Παρά την κρίση, η ελληνική κυβέρνηση συνέχισε να υλοποιεί την ατζέντα δομικών μεταρρυθμίσεων σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, βελτιώνοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές.

Ηδη καταγράφονται ισχυρά σημάδια ανάκαμψης. Οι αρχικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη 16,2% το δεύτερο τρίμηνο, οδηγώντας σε άνοδο του ΑΕΠ κατά 6,9% το πρώτο εξάμηνο, με προσδοκίες ότι η ανάπτυξη θα είναι ισχυρότερη και στο σύνολο του 2021. Επιπλέον, τα στοιχεία από τις διεθνείς πτήσεις δείχνουν ότι παρά το αδύναμο ξεκίνημα, ο τουριστικός κλάδος καταγράφει ισχυρές επιδόσεις το τρίτο τρίμηνο.

Το Ταμείο Ανάκαμψης

Η Ελλάδα επίσης αναμένεται να επωφεληθεί σημαντικά από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς θα λάβει 30,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια ως το 2026, όντας από τους πλέον ωφελημένους σε αναλογία και με το ΑΕΠ της. Η επιτυχής υλοποίηση του εθνικού σχεδίου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητα αποτελεί ένα ανοδικό ρίσκο για την οικονομία.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, τα ευρωπαϊκά κονδύλια σε συνδυασμό με μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να ενισχύσουν το πραγματικό ΑΕΠ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες ως το 2026 μέσω της αύξησης των επενδύσεων και της παραγωγικότητας. Επίσης, δυνητικά μπορούν να προστεθούν 180.000-200.000 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας, μια άνοδος 5% από τα επίπεδα προ πανδημίας. Σύμφωνα με τον οίκο, τα κεφάλαια θα βελτιώσουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.

Οι τράπεζες

Παρά την αυξημένη αβεβαιότητα και την επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος λόγω της υγειονομικής κρίσης, οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει περαιτέρω πρόοδο στη μείωση των δεικτών μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες το 2020. Ο δείκτης NPL υποχώρησε από το 40,6% στα τέλη του 2019 στο 21,3% στα τέλη Ιουνίου 2021, μέσω πωλήσεων χαρτοφυλακίων και τιτλοποιήσεων μέσω του «Ηρακλή». Οι πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου στηρίζουν περαιτέρω τις προσπάθειες των τραπεζών να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους. Αναμένεται περαιτέρω μείωση των NPL τους επόμενους μήνες καθώς η κυβέρνηση επέκτεινε την ισχύ του προγράμματος κατά επιπλέον 18 μήνες. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μονοψήφιο λόγο NPL το 2022, πιο γρήγορα από την προθεσμία για το τέλος του έτους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα