Ο Μητσοτάκης ενημέρωσε το ΝΑΤΟ για την απαράδεκτη τουρκική προκλητικότητα

από fimotro

Τι είπε ο πρωθυπουργός στον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ

Για την τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων ημερών ενημέρωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν πριν από λίγη ώρα.

Ο Κ. Μητσοτάκης, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με την Φινλανδή πρωθυπουργό, είπε ότι η Τουρκία δεν ευθυγραμμίζεται με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και πρόσθεσε ότι αυτή δεν είναι συμπεριφορά χώρας που επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ.

Για την τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων ημερών ενημέρωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν πριν από λίγη ώρα.

Ο κ. Μητσοτάκης, στη διάρκεια κοινών δηλώσεων με την Φινλανδή ομόλογό του, η οποία βρίσκεται στην Αθήνα, τόνισε ότι αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη και υπονομεύει την πρόοδο που υπήρξε στην πρόσφατη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Πρέπει να σταματήσει αμέσως» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η Αθήνα θα θέσει το ζήτημα σε όλα τα fora.

Είπε ακόμη ότι η Τουρκία δεν ευθυγραμμίζεται με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και πρόσθεσε ότι αυτή δεν είναι συμπεριφορά χώρας που επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι στην κορυφή της ατζέντας της συζήτησης με την Φινλανδή πρωθυπουργό, Σάνα Μαρίν, βρέθηκε η κατάσταση στην  Ουκρανία.

«H ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί έναν επιθετικό πόλεμο κατά μιας ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό στην Ευρώπη του 21ου αιώνα. Μαζί με τους εταίρους στην ΕΕ αντιδράσαμε άμεσα, προς έκπληξη πολλών, με την επιβολή άνευ προηγουμένου κυρώσεων στην Ρωσία και λεκτικά αλλά κυρίως στην πράξη είμαστε αλληλέγγυοι στον ουκρανικό λαό συμπεριλαμβανομένης και της ιστορικής ελληνικής κοινότητας.

Δυστυχώς οι περιοχές που κατοικεί η ελληνική κοινότητα εδώ και χιλιετίες έχουν δεχθεί τα πιο σκληρά χτυπήματα από τους Ρώσους εισβολείς. Η κατάσταση στην παράκτια περιοχή του Ευξείνου Πόντου είναι τραγική και αυτά που υποφέρει η Μαριούπολη είναι πέρα πάσης περιγραφής.

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι η Ευρώπη σήμερα θα γινόταν μάρτυρας τέτοιων φρικαλεοτήτων.

Και βεβαίως υπογραμμίζουμε ότι οι αναφορές εγκλημάτων πολέμου θα πρέπει να ερευνηθούν ενδελεχώς και οι ένοχοι θα πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη.

Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα έχει ζητήσει ήδη από το διεθνές ποινικό δικαστήριο να διερευνήσει τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Μαριούπολη και στα χωριά που οι αεροπορικές επιθέσεις των Ρώσων προκάλεσαν μεγάλες απώλειες στους συμπατριώτες μας από τις πρώτες ημέρες του πολέμου» σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η διεθνής κατάσταση επιβάλλει να ενισχύσουμε την περιφερειακή ασφάλεια, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στην πιθανή αίτηση της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Εξαρτάται από τον λαό της Φινλανδίας τι θα αποφασίσει. Εμείς από την πλευρά μας θα σεβαστούμε την απόφαση του φινλανδικού λαού, όποια κι αν είναι αυτή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα