Νέο γκάλοπ χαστούκι στον ΣΥΡΙΖΑ – Δεύτερες εκλογές θέλει η πλειοψηφία των πολιτών

από fimotro

Προϋποθέσεις ισχυρής αυτοδυναμίας για τη ΝΔ φαίνεται να δημιουργούνται στην κοινωνία (κάρτες)

Υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών κατά της κυβέρνησης συνεργασίας τάχθηκαν έξι στους δέκα ερωτηθέντες σύμφωνα με το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της ALCO για το κεντρικό δελτίο του Alpha. Μάλιστα, το χαμηλότερο ποσοστό αποδοχής συγκεντρώνει μία κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, μιας και η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων της ΝΔ έλκονται από το σύνθημα περί αυτοδυναμίας που εκπέμπει η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος.

Σημειώνεται ότι στο χθεσινό πρώτο μέρος, στην πρόθεση ψήφου λαμβάνουν: Νέα Δημοκρατία 32,1%, ΣΥΡΙΖΑ 25,1%, ΠΑΣΟΚ 9,8%, ΚΚΕ 5,9%, Ελληνική Λύση 3,7%, ΜέΡΑ 25 2,7%, Έλληνες 2,5%, Εθνική Δημιουργία 1,2%, άλλο κόμμα 4,6%.

Ειδικότερα το 61% των συμμετεχόντων δήλωσαν υπέρ των νέων εκλογών, ενώ υπέρ του ενδεχόμενου συγκυβέρνησης τάχθηκε το 26%.

Από τους ψηφοφόρους της ΝΔ, το 77% είναι υπέρ των νέων εκλογών και το 15% μόλις υπέρ της κυβέρνησης συνεργασίας, ενώ οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, είναι υπέρμαχοι της κυβέρνησης συνεργασίας κατά 57% έναντι 34% που προτιμούν νέες εκλογές.

Στο ερώτημα για κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜεΡΑ25, ένας στους δύο (50%) προτιμά νέες εκλογές. Κοντά είναι το ποσοστό κυβέρνησης συνεργασίας με 37%.


Αναλυτικότερα, οι ψηφοφόροι των τριών κομμάτων δείχνουν ξεκάθαρα τάση υπέρ της κυβέρνησης συνεργασίας. Το ποσοστό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα που είναι υπέρ, φτάνει το 75%, ενώ σε ΠΑΣΟΚ και ΜεΡΑ25 τα αντίστοιχα ποσοστά είναι στο 55% και 60%.

Πώς «μοιράζονται» οι αναποφάσιστοι των εκλογών
Οσον αφορά τους αναποφάσιστους στις εκλογές, το 55% αποτελούν γυναίκες και το 45% άνδρες.

Ανα ηλικιακή κατηγορία, οι περισσότεροι αναποφάσιστοι ανήκουν στις ηλικίες 45-64 ετών σε ποσοστό 41%, ενώ στο 35% είναι οι αναποφάσιστοι ηλικίας 25-44 ετών.

Σχεδόν οι μισοί, το 47% αποτελούν ψηφοφόρους της Αττικής, ενώ το υπόλοιπο 53% είναι από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ενα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο των αναποφάσιστων, είναι το ποσοστό τους, ανάλογα με το εισόδημά τους. Οι περισσότεροι είναι μισθολογίου 701-1000 ευρώ, καθώς το 25% από αυτούς δεν έχει καταλήξει σε ποιο κόμμα θα ψηφίσει. Στο 34% φτάνει το ποσοστό των αναποφάσιστων σε μισθούς μεγαλύτερους των 1.000 ευρώ ανά μήνα.

Ο πολιτικός αυτοπροσδιορισμός των αναποφάσιστων
Οσον αφορά των πολιτικό αυτοπροσδιορισμό τους, ο ένας στους τρεις δηλώνει πως «δεν έχει», το 21% δηλώνουν κεντρώοι, το 14% κεντροαριστεροί, το 12 κεντροδεξιοί, το 8% δεξιοί.

Δεύτερη ευκαιρία στον Μητσοτάκη λέει το 24%, στον Τσίπρα το 21%
Στο ερώτημα «σε ποιον πιστεύουν ότι πρέπει να δοθεί δεύτερη ευκαιρία» μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα, το 24% λέει στον νυν πρωθυπουργό και το 21% στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η πλειοψηφία (33%) λέει σε κανέναν από τους δύο.

Το δίλημμα ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ή ΠΑΣΟΚ
Τέλος, στο αν είναι αναποφάσιστοι μεταξύ δύο κομμάτων, οι περισσότεροι προβληματίζονται στο δίλημμα ΣΥΡΙΖΑ ή ΠΑΣΟΚ (12%) και στο δίλημμα ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ (11%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα