Νέα ρεκόρ σε αέριο-ρεύμα στην Ευρώπη

από fimotro

Εκρηκτικές αυξήσεις στο κόστος φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας

Ρεκόρ κάνουν ακόμη μία ημέρα οι τιμές του φυσικού αερίου και της ενέργειας στην Ευρώπη. Οπως μεταδίδει το Bloomberg, τα αποθέματα από φυσικό αέριο έως άνθρακα και νερό για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι σε έλλειψη.

Oι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς τον τερματικό σταθμό Mallnow της Γερμανίας μειώθηκαν, περιορίζοντας τη χθεσινή μερική ανάκαμψη. Οι προμήθειες μέσω της κύριας διαδρομής διέλευσης είναι περίπου κατά το ένα τρίτο λιγότερες από τις αρχές της εβδομάδας. Και οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που αναζητούν να αγοράσουν περισσότερο άνθρακα από τη Ρωσία θα απογοητευθούν, καθώς οι εξαγωγές είναι πιθανό να είναι περιορισμένες.

«Δεν είχαμε προβλέψει ότι θα έρθουν αυτές οι τιμές», δήλωσε ο Alex Grant, ανώτερος αντιπρόεδρος της Equinor ASA, σε συνέδριο στο Λονδίνο. «Στις τιμές υπάρχει ένα ασφάλιστρο κινδύνου για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον και ο κίνδυνος εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την παροχή φυσικού αερίου».

Η αγορά είναι όμηρος των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, την ώρα που οι χώρες πρόκειται να αρχίσουν να μειώνουν το φυσικό αέριο που αποθηκεύεται. Τα ευρωπαϊκά αποθέματα είναι σε χαμηλό δεκαετίας για αυτή την εποχή.

Ακόμη τρεις μικρές εταιρείες προμήθειας ενέργειας κατέβασαν ρολά στο Ηνωμένο Βασίλειο την Τετάρτη -συνολικά δέκα έχουν βάλει λουκέτο τους τελευταίους δύο μήνες. Περίπου 1,7 εκατ. νοικοκυριά έχουν αναγκαστεί να αλλάξουν προμηθευτές.

Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ έχει προγραμματίσει να ανακοινώσει μέτρα που σκοπεύει να εφαρμόσει η κυβέρνηση για να μετριάσει την αύξηση των τιμών της ενέργειας, σήμερα το βράδυ.

Οι εισροές φυσικού αερίου ως LNG στην Ευρώπη θα συνεχίσουν να έχουν προβλήματα λόγω του ανταγωνισμού από την Ασία, σύμφωνα με έκθεση της Inspired Energy.

Το ολλανδικό φυσικό αέριο για τον επόμενο μήνα, ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς, αυξάνεται έως και 13,4%, φτάνοντας στα 98,23 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τα βρετανικά συμβόλαια επίσης κινούνται ανοδικά κατά 17,4%, στο νέο υψηλό των £252,53. Και στα δύο έχει υπερδιπλασιαστεί η τιμή τους τον τελευταίο μήνα.

Η γερμανική ενέργεια για το επόμενο έτος ενισχύεται έως 12%, στα €132 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η αντίστοιχη γαλλική κερδίζει 10,3%, στα 135,50 ευρώ. Και οι δύο είναι σε επίπεδα-ρεκόρ σήμερα Πέμπτη.

Πηγή: capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα