26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Νέα προθεσμία έλαβε η Δούρου για την πυρκαγιά στο Μάτι

από fimotro

Nέα προθεσμία για τις 22 Νοεμβρίου προκειμένου να προετοιμάσει την υπεράσπισή της και να δώσει εξηγήσεις έλαβε από τις εισαγγελικές αρχές η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, που έχει κληθεί ως ύποπτη για την τέλεση αξιοποίνων πράξεων, σχετικά με παραλείψεις της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι με την εκατόμβη των νεκρών.

Η Ρένα Δούρου είναι μεταξύ των 20 που έχουν κληθεί σε εξηγήσεις μεταξύ των οποίων τότε επικεφαλής αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών όπως η Πυροσβεστική, ΕΛΑΣ, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Λιμενικό και άλλες.

Χθες νέα προθεσμία για τις εξηγήσεις του ζήτησε, δια του συνηγόρου του και έλαβε από τους εισαγγελείς που ερευνούν την πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι, ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, που έχει κληθεί μαζί με άλλους 20 επικεφαλής φορέων και υπηρεσιών σε ανωμοτί κατάθεση.

Το νέο ραντεβού του δημάρχου με τους εισαγγελείς ορίστηκε για τις 21 Νοεμβρίου, ενώ για αύριο έχει κληθεί σε εξηγήσεις η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες οι εισαγγελείς αναμένουν νέο υλικό από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου που έχουν ζητήσει για τις συνομιλίες στελεχών των υπηρεσιών που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, στοιχεία που εκτιμάται ότι θα αποσαφηνίσουν θέματα που αφορούν την ποινική αποτίμηση των ενεργειών που έγιναν.

Τι αναφέρει το πόρισμα

Ενας κρατικός μηχανισμός που δεν μπόρεσε να διαχειριστεί τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, ούτε καν για τα κρίσιμα 15 με 29 λεπτά, δηλαδή όσο χρόνο απαιτούνταν προκειμένου οι εγκλωβισμένοι στο Μάτι να διαφύγουν με ασφάλεια προς τη θάλασσα, περιγράφεται στην έκθεση πραγματογνωμοσύνης του αξιωματικού Πυροσβεστικού Σώματος, Δημ. Λιότσιου, που παρήγγειλαν οι εισαγγελικές αρχές.

Μέσα στις 182 σελίδες όπου καταγράφονται αναλυτικά τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνά του, ο δικαστικός πραγματογνώμονας καταπιάνεται με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην πυρκαγιά που στοίχισε τις ζωές 99 ανθρώπων και κατέκαψε 13.600 στρέμματα έκτασης στο Μάτι.

Μεταξύ άλλων (σ.σ.: επιβεβαιώνει τη μελέτη του καθηγητή Φυσικών Καταστροφών, Κων. Συνολάκη), καταλήγει πως, εάν είχαν ειδοποιηθεί οι κάτοικοι εγκαίρως, υπήρχε χρόνος ικανός ώστε να απομακρυνθούν πεζή προς την ακτή. Σύμφωνα με τον Δημ. Λιότσιο, εφόσον είχε δοθεί εντολή εκκένωσης προς τη θάλασσα -πράγμα που ο ίδιος δεν αναφέρει με σαφήνεια- τότε «με μέσο όρο άνετου βαδίσματος τα 80m/min η απόσταση που καλούνταν να καλύψουν (από τη Λεωφόρο Μαραθώνας έως και την ακτογραμμή) για την ασφαλή διαφυγή τους είναι περίπου 1 χλμ., δηλαδή 15 με 29 λεπτά άνετου βαδίσματος».

Στην έκθεση καταγράφεται το «αλαλούμ» που επικρατεί με τους χρόνους. Από τη μία, γίνεται λόγος για «αναντιστοιχία» αφού ανάμεσα σε άλλα η Πυροσβεστική -κατά δήλωσή της- εμφανίζεται να έχει φτάσει στη φωτιά στο Νταού Πεντέλης… 54 δευτερόλεπτα πριν αυτή κληθεί. Αντίστοιχα, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας και ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος φαίνεται να ενημερώθηκαν, από ξεχωριστούς ιδιώτες και όχι από μεταξύ τους ενδοεπικοινωνία, με διαφορά τριάντα τριών ολόκληρων λεπτών.

Τέλος, υπογραμμίζεται η αρμοδιότητα του ΤΑΙΠΕΔ, της ΚΕΔ, του Λιμεναρχείου Ραφήνας και δασικών υπηρεσιών για την ανύπαρκτη πρόσβαση στη θάλασσα στη θέση Κόκκινο Λιμανάκι, ενώ σκιαγραφείται ο ρόλος της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, χωρίς ωστόσο να καταγράφεται αν υπήρξε τελικά ξεκάθαρη εντολή εκκένωσης στο Μάτι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα